DEH

DEH

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Η ΓΕΝΟΠ "στήριζε" οικογενειακές επιχειρήσεις


Σε κεντρικό πρόσωπο αναδεικνύεται ο συνδικαλιστής και πρώην οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ρίζος Ρίζος, σε μία από τις υποθέσεις των επιχορηγήσεων της ΔΕΗ προς την ομοσπονδία και τον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων (ΟΚΔΕ), σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, που έκανε έλεγχο σε όλες τις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάστηκαν ΓΕΝΟΠ και ΟΚΔΕ την τριετία 2008-2010, για τη διοργάνωση ταξιδιών και συνεδρίων και το οποίο μελέτησαν οι δύο εισαγγελείς Αρ. Κορρέας και Ελ. Σίσκου, που άσκησαν τις ποινικές διώξεις, προκύπτει στενή σχέση δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας με τις δύο κόρες του κ. Ρίζου.
Παράλληλα, ρόλο - κλειδί στις περισσότερες διοργανώσεις εμφανίζονται να έχουν δύο τουριστικές επιχειρήσεις στο Ηράκλειο Κρήτης, οι οποίες ανήκουν σε ζευγάρι.
Η πρώτη, που είναι τουριστική - εκδοτική, εμφανίζεται να ανήκει στη σύζυγο και φέρεται να αναλαμβάνει τις περισσότερες εκδηλώσεις της ΓΕΝΟΠ και του ΟΚΔΕ, ενώ η δεύτερη, η οποία είναι τουριστική-εμπορική και ανήκει στον σύζυγο -που είναι και κατά 60% μέτοχος στην προηγούμενη- φέρεται να
παίρνει όλες τις δουλειές από τη σύζυγο, όπως διοργάνωση ταξιδιών, έκδοση εισιτηρίων, κλείσιμο ξενοδοχείων με σίτιση και μετακινήσεις, διεξαγωγή συνεδρίων, ενώ εμφανίζεται ότι είχε αναλάβει μέχρι και την έκδοση τεύχους του συνδικαλιστικού περιοδικού της ΓΕΝΟΠ.
Οι σχέσεις των δύο θυγατέρων του κ. Ρίζου με τις επιχειρήσεις του ζεύγους στην Κρήτη εντοπίζονται στη διοργάνωση ημερίδας της ΓΕΝΟΠ, που κόστισε 94.800 ευρώ, έγινε στις 15 και 16 Ιουλίου σε ξενοδοχείο της Αθήνας και είχε θέμα την παρουσίαση και συζήτηση μελέτης για τις επιπτώσεις στη ΔΕΗ και τους εργαζομένους της από την εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΓΕΝΟΠ φέρεται ότι ανέθεσε την εκπόνηση της μελέτης, στην εταιρεία της μίας κόρης του Ρ. Ρίζου, η οποία στη συνέχεια έδωσε τη δουλειά στην επιχείρηση του Ηρακλείου.
Οπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ: «?Από τον έλεγχο στην ανωτέρω επιχείρηση (σ.σ. κόρης Ρίζου) και στη συνέχεια στην επιχείρηση (σ.ς στο Ηράκλειο), προέκυψε ότι η συναλλαγή αξίας 31.400 ευρώ δεν ολοκληρώθηκε και δεν παραδόθηκε».
Οπως αναφέρεται σε άλλο σημείο, «καταλογίστηκαν παραβάσεις στην εταιρεία (Ρίζου) για έκδοση εικονικού τιμολογίου, στην εταιρεία (στο Ηράκλειο) για λήψη εικονικού τιμολογίου και έκδοση μερικώς εικονικού τιμολογίου προς τη ΔΕΗ ΑΕ και στη ΔΕΗ για λήψη μερικώς εικονικού τιμολογίου».
Στη συνέχεια, άλλο σκέλος της ίδιας μελέτης, με θέμα «Διαχωρισμός ΔΕΗ και επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις», φέρεται να έχει ανατεθεί στην άλλη κόρη Ρίζου, με την ιδιότητά της ως δικηγόρου.
Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται, όπως και προηγουμένως, αφού και αυτό το τμήμα της μελέτης καταλήγει στην επιχείρηση του Ηρακλείου, έναντι 8.000 ευρώ.Ωστόσο ο έ­λεγχος του ΣΔΟΕ έδειξε ότι ένα ακόμη ποσό 5.150 ευρώ δόθηκε για την ίδια αιτία από τη δικηγόρο στην εταιρεία της αδελφής της.
7.085 € για ένα δωμάτιο
Στο επίκεντρο εξονυχιστικού ελέγχου, που διε­νήργησε το ΣΔΟΕ για την υπόθεση της ΓΕΝΟΠ, βρέθηκε ποσό 7.085 ευρώ, που εμφανιζόταν να έχει πληρωθεί από τον ΟΚΔΕ σε αθηναϊκό ξενοδοχείο για ένα και μόνο δωμάτιο!...Πρόκειται για το δωμάτιο 9007, με στοιχεία κράτησης «Αφιξη 21.3.08 και αναχώρηση την ίδια μέρα». Οπως αναφέρεται στο πόρισμα «... δεν υφίσταται δωμάτιο με αυτόν τον αριθμό, καθώς τα δωμάτια λαμβάνουν τον πρώτο αριθμό από τον όροφο όπου βρίσκονται και στον 9ο όροφο υπάρχει μόνον η πισίνα του ξενοδοχείου και ένα μπαρ». Η εξήγηση που δόθηκε από τον υπεύθυνο του ξενοδοχείου ήταν ότι είχε γίνει ομαδική κράτηση τριάντα μονόκλινων δωματίων από 24.2.08 μέχρι 28.2.08 και ότι «... δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς η απόδειξη εκδόθηκε συγκεντρωτικά και για το σύνολο των δωματίων και γι΄αυτό δόθηκε ένας αριθμός... και η έκδοση του φορολογικού στοιχείου καθυστέρησε, καθώς υπήρχε πρόβλημα με τους διοργανωτές με το ποιος θα πλήρωνε τη δαπάνη (ΔΕΗ, ΓΕΝΟΠ, ΟΚΔΕ)».
Καταγγελίες για «περίεργα πάρε - δώσε»
Επιχείρηση «φάντασμα» με έδρα τη Στουρνάρη
Το όνομα ενός εκ των κορυφαίων συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, του Ρίζου Ρίζου, έχει εμπλακεί και σε παλαιότερες υποθέσεις που σχετίζονται με «έργα» (ή «εργολαβίες» σε κάποιες περιπτώσεις) που αναλάμβανε ο ίδιος ή μέλη της οικογενείας του για λογαριασμό του συνδικαλιστικού οργάνου τής κορυφαίας εταιρείας ηλεκτρισμού της χώρας.
Μάλιστα, αποτέλεσμα των καταγγελιών που έγιναν εις βάρος του πέρυσι σε τηλεοπτική εκπομπή ήταν να παραιτηθεί από τη θέση του οργανωτικού γραμματέα της ΓΕΝΟΠ, καθώς και από τη δεύτερη θέση που κατείχε στα οικονομικά του Οργανισμού Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ).
Θυμίζουμε ότι τότε είχε προκύψει πως η κόρη του Ρίζου Ρίζου, Χριστιάνα, ήταν ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος στη Στουρνάρη 36 που έφερε την ταμπέλα ΟΚΔΕ ? ΔΕΗ. Αποτελούσε όμως και την έδρα ιδιωτικής εταιρείας (EnCom) μέσω της οποίας διαχειριζόταν τα πακέτα εταιρικών τηλεφώνων των εργαζομένων της επιχείρησης.
Αποκλειστική συνεργασία
Εναν χρόνο αργότερα, πάντως, η εταιρεία αυτή φαίνεται να αποτελεί... παρελθόν, καθώς σε επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο κτίριο δεν υπήρξαν κάποια «ίχνη» της EnCom ΑΕΒΕ που αναφέρεται στο πρόσφατο πόρισμα του ΣΔΟΕ, ενώ και τα τηλέφωνα της EnCom ανήκουν πλέον σε άλλη εταιρεία. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη δράση της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία φαίνεται πως είχε «αποκλειστική» συνεργασία με κάποιους συνδικαλιστές της ΔΕΗ.Σε ανακοίνωση που έβγαλε την περασμένη εβδομάδα το ΠΑΜΕ επιβεβαιώνει ουσιαστικά τα... «περίεργα» πάρε-δώσε της ΟΚΔΕ με κάποιους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν διαφωνήσει στη δημιουργία του ΟΚΔΕ, το είχαν καταγγείλει και δεν συμμετείχαν στη διοίκησή του.
Σε άρθρο στο περιοδικό της ΓΕΝΟΠ «ΠΑΛΜΟΣ» τεύχος 90 Δεκέμβρης 2006 αναφέρουμε: Η θέση της Αγωνιστικής Συνεργασίας που στηρίζει το ΠΑΜΕ είναι καθαρή: κατάργηση του ΟΚΔΕ και κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας από τα συνδικάτα (κινητή τηλεφωνία κ.λπ.).
Στο περιοδικό «ΠΑΛΜΟΣ» τεύχος 99 του 2008, πάλι στην ίδια στήλη, είχαμε κάνει συγκεκριμένη αναφορά που ανάμεσα στα άλλα αναφέραμε: «...Ζητήσαμε επανειλημμένως να έρθει πλήρης απολογισμός για συζήτηση στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ. Επειδή με διάφορες δικαιολογίες τέτοια συζήτηση ποτέ δεν έγινε, βάλαμε σε ψηφοφορία την πρόταση να μη δοθούν αυτά τα χρήματα. Η πρότασή μας απορρίφτηκε».
«Δώσαμε δικαιώματα»
Αναφορικά με τη νομοτεχνική μελέτη που ανατέθηκε στις δύο κόρες του κ. Ρίζου (τη Χριστιάνα και τη δικηγόρο Ιωάννα), ακόμη και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος «άδειασε» τον... σύντροφό του δηλώνοντας μάλιστα... άγνοια για την ανάθεση της μελέτης στις κόρες του πρώην στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.
Παραδέχθηκε ότι το συνδικάτο έχει δώσει... δικαιώματα, ενώ παράλληλα επανέλαβε την πρόταση για άνοιγμα των λογαριασμών τους.
Για «ρεσιτάλ υποκρισίας» και «συγκάλυψη των ευθυνών των συναδέλφων του» κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, ο οποίος κάλεσε μάλιστα τον κ. Φωτόπουλο να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα εκείνων που, όπως είπε, «συμμετείχαν στο πάρτι σπατάλης που είχε στηθεί εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια στη ΓΕΝΟΠ».
Συνεχίζοντας με τις δραστηριότητες του κ. Ρίζου, φέρεται στο παρελθόν να είχε δημιουργήσει διαφημιστική εταιρεία μέσω της οποίας εξέδιδε περιοδικό που διανεμόταν στους εργαζομένους της ΔΕΗ, αφήνοντας ωστόσο σαφείς αιχμές ότι τα έσοδα, αντί να διατεθούν για τις ανάγκες του σωματείου, κατέληγαν... στις τσέπες των ιδρυτών της διαφημιστικής.
Νίκος Φωτόπουλος
Εχουμε μάθει από τα λάθη μας
«Εχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας. Κάναμε λάθη και παραλείψεις» είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος κατά τη διάρκεια της προχθεσινής έκτακτης συνέντευξης Τύπου της Ομοσπονδίας με αφορμή τις αποκαλύψεις του «Εθνους» την Τρίτη 3 και Τετάρτη 4 του μηνός. Ο κ. Φωτόπουλος υποστήριξε ότι «δεν ζητάγαμε παραστατικά και αποδείξεις από τα τιμολόγια που έφερναν οι τουριστικές επιχειρήσεις». Σημείωσε πως «αυτό σταμάτησε να συμβαίνει. Βγήκαμε σοφότεροι, από το περσινό πρώτο πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης». Οσον αφορά την ανάθεση έργων σε συγγενικά πρόσωπα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν πρέπει να ανατίθενται μελέτες σε συγγενικά πρόσωπα των συνδικαλιστών. Είμαι αντίθετος, διαφωνώ». Ο πρώην οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ρίζος Ρίζος, σε αντίθεση με τον κ. Φωτόπουλο, είπε ότι «το βρίσκω πάρα πολύ λογικό». Επίσης, ο κ. Φωτόπουλος δήλωσε έτοιμος για αυτοκάθαρση στη ΓΕΝΟΠ.
...και real estate|
Σε ερώτηση που έγινε πέρυσι στη Βουλή από βουλευτή της αντιπολίτευσης -ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία από τηλεοπτική εκπομπή? είχε αναφερθεί ότι ο κ. Ρίζος (μαζί με άλλο συνδικαλιστή της ΔΕΗ) είχε οργανώσει μεσιτικό γραφείο που παρείχε και «δανειακές» εξυπηρετήσεις (με προσημειώσεις ακινήτων και πλειστηριασμούς) προς εργαζομένους της επιχείρησης και μη.
Το αξιοσημείωτο είναι δε ότι η έδρα της... επικερδέστατης αυτής «μηχανής» βρισκόταν σε ακίνητο που ανήκει στην κόρη του κ. Ρίζου (στη Στουρνάρη 36).
Πηγή: Εθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: