DEH

DEH

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΠΑΚΗΣ: «Ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της απασχόλησης» Στο «κοινωνικό πουθενά» νέοι και γυναίκες

Με αφορμή τη σημερινήδημοσιοποίηση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ποσοστόανεργίας που αγγίζει το 21%-υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου(10.1%)- επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Πουπάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ο μαζικός «εξοστρακισμός» στην ανεργίασυνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση για τους Έλληνες εργαζόμενους, την ώρα που ηχώρα μας κατακτά άλλη μια αρνητική ευρωπαϊκήπρωτιά με την ύφεση να φθάνει το 7%.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο,σχεδόν 300.000 συμπολίτες μας (η μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. κατά 40.9%) βρέθηκαν στιςλίστες απόγνωσης και
απογοήτευσης του ΟΑΕΔ, που πλέον μοιράζει «φιλοδωρήματαντροπής» όταν οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης υπερβαίνουν τα όρια τηςαισχροκέρδειας.

Τα ποσοστά ανεργίας τωννέων έως 34 ετών παραπέμπουν σε κράτη της Βορείου Αφρικής, με την «πτώχευση»κάθε επαγγελματικής ελπίδας και προοπτικής να μετατρέπει την «ξενιτιά» σεμονόδρομο για το πιο πολύτιμο αναπτυξιακό κεφάλαιο του τόπου μας.

Η αδυναμία εύρεσης εργασίας εκτοξεύει τοναριθμό των μακροχρόνια ανέργων αλλά και το μέσο χρόνο παραμονής στην ανεργίαδιαμορφώνοντας συνθήκες απόλυτης φτώχειας για χιλιάδες νοικοκυριά.

Οι γυναίκες συνεχίζουν νααποτελούν τον «εύκολο στόχο» της απόλυσης και τα βασικότερα θύματα του«εργασιακού περιθωρίου».

Χρήσιμοι και κρίσιμοι πόροιείτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω άλλων Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων (π.χ. ΤαμείοΠροσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση) χάνονται μεταξύ γραφειοκρατίας καιανικανότητας κάποιων ανευθυνοϋπεύθυνων, καθώς τα ποσοστάαπορροφητικότητας των κονδυλίων για τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυσηκαι κατάρτιση των ανέργων «σπεύδουν βραδέως»… 

Το αρνητικό πρόσημο στησχέση οικονομικά ενεργού και μη ενεργού πληθυσμού αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβαπου υπονομεύει τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων, την κοινωνικήζωτικότητα και την οικονομική ανάκαμψη.

Το «ανεξέλεγκτο κούρεμα» της αγοράς εργασίαςτα τελευταία δύο χρόνια αποδεικνύει πως η απασχόληση δεν αυξάνει με τονεξευτελισμό των μισθών ούτε με την κατάργηση ή καταστρατήγηση των ΣυλλογικώνΣυμβάσεων Εργασίας. Όσο αγνοούμε τηναναπτυξιακή επίλυση του προβλήματος και τα αποτελέσματα του κοινωνικούδιαλόγου, τόσο θα συνεχίζουμε να «παράγουμε» λουκέτα και να «εξάγουμε»ανέργους."

Δεν υπάρχουν σχόλια: