DEH

DEH

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Στην Κύπρο η κυβέρνηση προχωρά στην μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια σε μικρό συντελεστή, όπως είναι άλλωστε και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Δυστυχώς στην Ελλάδα, παρόλο την οικονομική κρίση που βιώνουμε και την αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος καμία αντίστοιχη ενέργεια από την Ελληνική Κυβέρνηση. Απεναντίας έχουν μετατρέψει την ΔΕΗ σε ΦΟΡΟεισπράκτορα και ΦΟΡΟφύλακα του Κράτους.

Γιατί εάν ο ΦΠΑ ήταν στο 6,5% και δεν υπήρχαν τα περί τρίτων, τότε ο κάθενας από μας θα πλήρωνε, για 1000kwh το τετράμηνο, την μέρα 1.4€. Ούτε έναν καφέ.
Μέχρι και στο 5% είναι δυνατόν να μειωθεί το ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τις ευλογίες της ΕΕ, εάν η Κυβέρνηση επιχειρήσει να διεκδικήσει μειώσεις.
Και αυτό γιατί, η ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της να μειώσουν το ποσοστό στο 5%. Από
την πλευρά της, η Κυβέρνηση απαντά ότι μια ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα θα προκαλέσει απώλεια 60 εκατομμυρίων από τα κρατικά ταμεία.
H επιβεβαίωση του δικαιώματος της ΚΔ για διεκδίκηση μειώσεων ήρθε από τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Philip Lowe, ο οποίος σε απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρη Χριστοφόρου επισημαίνει ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει άδεια για μείωση που δεν θα υπερβαίνει το 5%.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, ο Κύπριος καταναλωτής πληρώνει το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ, όπως από τους υψηλότερους στην ΕΕ είναι και ο δείκτης ΦΠΑ που πληρώνουν για το ρεύμα οι Κύπριοι. Στο 15% ανέρχεται το ΦΠΑ στο ηλεκτρικό στην Κύπρο, ενώ όπως ανακοινώθηκε ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας θα αυξηθεί από την 1η Μαρτίου στο 17%.
H Κύπρος είναι ακριβή στη βασική τιμή χρέωσης της kWh η οποία καθορίζεται από το καύσιμο. Συνεπώς, η μόνη ευελιξία η οποία υπάρχει για μείωση των λογαριασμών, είναι στο ποσοστό του ΦΠΑ.
Σημειώνεται επίσης και το γεγονός ότι λόγω όλων των αυξήσεων, που έχουν επιβληθεί στους λογαριασμούς της ΑΗΚ (πρόσθετη επιβάρυνση 6,96% λόγω Μαρί και της προγραμματισμένης αύξησης 1,5% συν την αύξηση καυσίμου και του τέλους για ΑΠΕ), που ξεπερνούν το 30%, το ποσό που εισπράττει το κράτος μέσω ΦΠΑ από τους λογαριασμούς έχει αυξηθεί σε πραγματικούς αριθμούς κατά 4,2%.
Υπό αυτά τα δεδομένα, μια ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας θα αποτελούσαν ανάσα για τις τσέπες των καταναλωτών, μετά και τους«παραφουσκωμένους» λογαριασμούς της ΑΗΚ που καλούμαστε να πληρώσουμε το τελευταίο διάστημα.
Κυβέρνηση: «Μείωση στο 5% σημαίνει απώλεια 60 εκ»
60 εκατομμύρια ευρώ θα έχαναν τα ταμεία του κράτους σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ στο ρεύμα στο 5%, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», σημείωσε ότι το κενό εσόδων που θα προέκυπτε από τα κρατικά ταμεία, θα έπρεπε να καλυφθεί από αλλού, αλλά πάλι από την τσέπη του πολίτη. Σε ότι αφορά στην εξαίρεση των ευάλωτων οικονομικών ομάδων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση το μελετά.
Η απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ
Σε γραπτή του απάντηση προς τον Βουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου, ο Επίτροπος Ενέργειας της Philip Lowe εξηγεί πως η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι δυνατή φτάνει οι κυπριακές αρχές να στείλουν γραπτό αίτημα προς την αρμόδια επιτροπή για το ΦΠΑ, με το οποίο να εξηγούν τεκμηριωμένα τους λόγους που θέλουν να το πράξουν.
από energypress.

Δεν υπάρχουν σχόλια: