DEH

DEH

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Με τις ευλογίες της Κομισιόν, πιθανή συνεργασία ιδιωτών ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα 5

Η πρόταση για πώληση τεσσάρων μονάδων της ΔΕΗ, ήταν λογικό να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σε σχέση το σχέδιο απόφαση της Κομισιόν για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, που κοινοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αγορά για διαβούλευση. Ωστόσο εκτός από τις πωλήσεις των μονάδων Μελίτη, Αμύνταιο 1 &2 και Μεγαλόπολη 3, στην πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνεται και ένας ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρον όρος που πιθανόν να πυροδοτήσει εξελίξεις γύρω από τη μεγαλύτερη επένδυση που σχεδιάζει αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ, την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το EnergyPress η πρόταση της Κομισιόν είναι σαφής ως προς τις νέες μονάδες λιγνίτη που θα κατασκευαστούν στο μέλλον στην Ελλάδα. Τι λέει λοιπόν η Επιτροπή; «Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι σε περίπτωση που θα
κατασκευαστούν νέες μονάδες λιγνίτη και ξεκινήσουν να λειτουργούν στην ελληνική αγορά μέσα σε διάστημα δέκα ετών από την αναθεωρημένη απόφαση της Επιτροπής, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να διατηρεί μερίδιο στη συνολική καθαρή λιγνιτική ισχύ που δε θα ξεπερνά το 60%».
Τι σημαίνει
Ο όρος που θέτει η Κομισιόν θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ανοίξει το δρόμο της συνεργασίας με ιδιώτη εταίρο για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Και αυτό γιατί η πιθανή είσοδος τρίτου μετόχου, θα άφηνε αδιατάρακτη την ισορροπία στην αγορά λιγνίτη όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί μετά από τις πωλήσεις των τεσσάρων μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει στην απόσυρση μονάδων ίσης ισχύος ώστε να μη βρεθεί στην αγορά με μερίδιο άνω του 60% στους λιγνίτες. Και βέβαια εκείνο που είναι σαφές από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι οι Βρυξέλλες θα αντιμετώπιζαν με πολύ θετικό μάτι πιθανή συνεργασία της ΔΕΗ με ιδιώτη συνεταίρο στη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας.
Χρηματοδότηση
Εκτός όμως από τις ... «ισορροπίες» στην αγορά του λιγνίτη, η πιθανή είσοδος ιδιώτη επενδυτή στη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας, φαντάζει πιο ελκυστική για καθαρά οικονομικούς λόγους. Όπως είχε αποκαλύψει το EnergyPress στελέχη της ΔΕΗ βρέθηκαν στη Γερμανία προκειμένου να εξετάσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης της επένδυσης της Πτολεμαΐδας μέσω του γερμανικού ινστιτούτου εξαγωγικών πιστώσεων Hermes. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει μη δεσμευτική χρηματοδοτική πρόταση από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου (ΤΕΡΝΑ, Hitachi, Babcock), που καλύπτει χρηματοδοτικά το 50% του κόστους του έργου.
Με δεδομένο λοιπόν ότι το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στο 1,2 δις ευρώη ΔΕΗ θα πρέπει να εξασφαλίσει περί τα 600 εκατ. Ευρώ, προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης. Τα χρήματα αυτά, που υπό τις παρούσες συνθήκες χρηματοοικονομικής ασφυξίας η ΔΕΗ πολύ δύσκολα μπορεί να εξασφαλίσει, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη συνεισφορά ενός πιθανού ιδιώτη συνεταίρου στη νέα μονάδα.
Πολιτική στήριξη
Εξάλλου πιθανή είσοδος ιδιωτών στο μετοχικό σχήμα της νέας μονάδας αντιμετωπίζεται θετικά και από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, το οποίο έχει διαμηνύσει ότι ενθαρρύνει τις συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες. Θυμίζουμε πρόσφατη τοποθέτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος ερωτηθείς από το EnergyPress για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ στο επενδυτικό της πρόγραμμα είχε απαντήσει ότι «υπάρχει η λύση των συνεργασιών με ιδιώτες εάν η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που σχεδιάζει, αυτό δεν είναι ταμπού όπως στο παρελθόν». Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε διευκρινίσει μάλιστα ότι η συγκεκριμένη «προτροπή» ισχύει και για την επένδυση της Πτολεμαϊδας, δηλαδή της μεγαλύτερης επένδυσης που σχεδιάζει αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ.
 
Από: www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: