DEH

DEH

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ενστάσεις Λιάνη για τη σύσκεψη των φορέων και την παρουσία συνδικαλιστών. Εξαιτίας του παραλόγου μείγματος υψώθηκαν οι τόνοι και βγήκαν οι εσωσυνδικαλιστικές αντιδράσεις».


Σεβαστά τα πρόσωπα που ήταν παρόντα, αλλά δε χρειάζονταν στη συνάντηση. Ήταν λάθος ο τρόπος συγκρότησης της συνάντησης». Με τη φράση αυτή ο ανεξάρτητος βουλευτής Φλώρινας Γιώργος Λιάνης, εξέφρασε την αντίθεσή του με την παρουσία των συνδικαλιστών της ΔΕΗ στη χθεσινή «σύσκεψη φορέων» που θα εξέταζε τις εξελίξεις με τις πωλήσεις μονάδων στο νομό.
Αιτιολογώντας αυτή την τοποθέτησή του ο κ. Λιάνης σημείωσε πως «δε θα ερχόμουν σε μια συνάντηση τέτοιας σύνθεσης, εάν ήξερα τη σύνθεσή της νωρίτερα. Σέβομαι τους ανθρώπους που έχουν κάνει αγώνες για τη Φλώρινα και μεταξύ αυτών ιδιαίτερους αγώνες έχουν κάνει τα στελέχη της ΔΕΗ και οι συνδικαλιστές. Αλλά δε θα φώναξα ποτέ, για θέματα που αφορούν ζητήματα του νομού Φλώρινας, σε σύγκληση φορέων μια ομάδα συνδικαλιστών που εκφράσαν αυτά που εκφράσαν, αλλά δεν είχαν κανέναν ιδιαίτερο λόγο να είναι παρόντα στη συνάντηση. Ήταν ένα αταίριαχτο μείγμα η όλη ιστορία και απέτυχε. Δεν ήταν μια συνάντηση που κατέληξε σε ένα αποτέλεσμα. Επιστολή δε γράψαμε, μορφές αγώνα δεν καθορίσαμε. Τι έγινε λοιπόν; Τίποτα. Εξαιτίας του παραλόγου μείγματος υψώθηκαν οι τόνοι και βγήκαν οι εσωσυνδικαλιστικές αντιδράσεις».Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «η Φλώρινα έχει τέτοιες ιδιαιτερότητες και τέτοια ζέοντα προβλήματα που ποτέ δε θα τα συζητούσα πέραν του ιδίου του χώρου της Φλώρινας. Δεν εκχωρώ σε κανέναν το δικαίωμα να συζητάει σε τέτοιο επίπεδο χωρίς να είναι αξιωματούχος της Φλώρινας. Και δεν υποτιμώ το λαό.
Δε συμφωνώ ότι πρέπει να ταυτίζεται το συμφέρον της Φλώρινας με τα συμφέροντα των συνδικαλιστών στα θέματα της ενέργειας. Εδώ, παλιά, δεν είχαν συμφωνία

μεταξύ τους τα δύο σωματεία της Φλώρινας. Πως θα συμφωνήσουμε εμείς μαζί τους; Πρέπει λοιπόν να ξαναγίνει η συνάντηση αυτή και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα.
Οι διαμαρτυρίες
«Εγώ δε θεωρώ ότι η μορφή που η Φλώρινα θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί στην Αθήνα είναι το κατέβασμα του διακόπτη μόνο. Αυτό είναι το εύκολο. Όπως δε συμφωνώ και με κατάληψη τελωνείου στα σύνορα» είπε ο βουλευτής.
Και συνέχισε: «Οι διαμαρτυρίες πρέπει να έχουν το φρόνημα, την αισθητική και το κύρος της Φλώρινας. Και να στηριχτούν στο ότι η Φλώρινα αυτή τη στιγμή είναι ανοχύρωτα σύνορα. Και όποιος φέρεται έτσι, φέρεται αντεθνικά. Εκεί πρέπει να ποντάρουμε. Ότι χτυπάτε τα σύνορα και όχι τη Φλώρινα. Άρα, χτυπάτε την πατρίδα.
Θέλω να προτείνω στο δήμαρχο ότι στις εκδηλώσεις των Φωτιών, η Φλώρινα να κάνει αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας. Που είναι, από την ανάρτηση αισθητικών πλακάτ από τα παιδιά της Καλών Τεχνών σε σημεία της πόλης, μέχρι μουσική που να έχει σχέση με αυτά τα ζητήματα και ομιλητή – αφηγητή, αλλά μέσα στις γιορτές. Και το αντίστοιχο να γίνει και έξω από τη Βουλή. Με την Καλών Τεχνών, με τα χάλκινα μας, με τις «μπάμπουσκες» από το Βίτσι και με τα αιτήματα μας μπροστά στα μάτια τους. Να δούμε, θα κάνουν δεκτή μια επιτροπή με γυναίκες με παραδοσιακές στολές στην περιώνυμη αίθουσα της Βουλής;».

Απομονωμένη η Φλώρινα
Σε άλλο σημείο ο ανεξάρτητος βουλευτής ανέφερε πως «η Φλώρινα βρίσκεται απομονωμένη στις εσχατιές της Ελλάδας, ξεχασμένη από Θεούς και ανθρώπους. Δε θεωρώ όμως ότι είναι στοχοποιημένη. Ότι έχει γίνει είναι παράπλευρές απώλειες, από υπουργούς που δε συνεννοούνται μεταξύ τους και κοιτάνε τα στενά συμφέροντα είτε των περιοχών που εκλέγονται, είτε τα προσωπικά τους συμφέροντα.
Όταν λέω ότι δεν είναι στοχοποιημένη, εννοώ ότι δεν έχει στόχο της η κυβέρνηση να χτυπήσει τη Φλώρινα. Αυτό θα άγγιζε τα όρια του αντεθνικού. Όλα αυτά που συμβαίνουν στη Φλώρινα είναι «συμπτώσεις». Ο Ελύτης λέει όμως «πρέπει να ντρέπονται ορισμένες συμπτώσεις». Πρέπει να ντρέπονται αυτοί που τα κάνανε».
Ειδικότερα για τα ενεργειακά και τον ΑΗΣ Μελίτης σημείωσε: «η ΔΕΗ δεν είχε ιδέα για αυτό το non paper που εστάλη στις Βρυξέλλες και είχε υπογραφεί υπουργείου. Πότε αποφασίστηκε ερήμην της ΔΕΗ και ερήμην υμών να μπει το «χρυσαφικό» της χώρας για πώληση; Με υπογραφή ενός υπουργού; Και θα έλεγα στον κ. Παπακωνσταντίνου: αυτή η μονάδα που θέλετε να πουλήσετε είναι η καλύτερη της χώρας και θέλετε να τη δώσετε σε μια τιμή που είναι το 1/5 των όσων στοίχισε.Υπάρχει και ένας διαγωνισμός που δεν τον ανοίγουν εδώ και 10 χρόνια. Τρεις διαφορετικές κυβέρνησης περάσαν και μας λέγαν την άλλη εβδομάδα. Γιατί δεν ανοίγει ο διαγωνισμός της Βεύης; Ποια συμφέροντα τους μπλοκάρουν; Ο ίδιος υπουργός είναι ουσιαστικά. Γιατί δε φροντίζει να μας κάνει γνωστό το αποτέλεσμα; Γιατί τους μπλοκάρουν τα συμφέροντα. Είναι «φάντασμα» ο διαγωνισμός της Βεύης. Σε λίγο καιρό θα βγει πάλι άγονος.
Επί Μπιρμπίλη υπήρχε διάσταση στο υπουργείο και δεν άφηνε ο ένας τον άλλον να κυρωθούν τα αποτελέσματα, γιατί θεωρούσαν ότι ήταν επηρεασμένοι από τα συμφέροντα…
Ληγμένος ο διαγωνισμός της Βεύης, ληγμένο το θέμα του Κλειδίου, η Αχλάδα αν δε λειτουργήσει θα κλείσει η μονάδα και αυτή συζητάνε να πουλήσουν τη μονάδα. Αυτό λέγεται και κερατάς, και δαρμένος».
Αναφορικά με το τρένο ο κ. Λιάνης υπογράμμισε πως ο κ. Βορίδης είναι ανοιχτός για μια συνάντηση, ενώ χαρακτήρισε τον κ. Μαγκριώτη «αδύνατο σημείο» για τη Φλώρινα καθώς «έχει πει πολλά και σχεδόν δεν έχει κάνει τίποτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: