DEH

DEH

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Αιτία πολέμου για τους συνδικαλιστές η κατάργηση της έκπτωσης στο ρεύμα...

Κίνδυνος να ανοίξει νέο μέτωπο μεταξύ συνδικαλιστών και κυβέρνησης διαφαίνεται στη ΔΕΗ, με επίκεντρο αυτή τη φορά την προαναγγελία Παπακωσταντίνου για κατάργηση της έκπτωσης 80% στο ρεύμα που δικαιούνται οι 55.000 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της επιχείρησης, καθώς και για νέα πιθανή μείωση στις δαπάνες μισθοδοσίας της.Η αίσθηση που υπάρχει στους συνδικαλιστές είναι ότι ο υπουργός, προκειμένου να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο, ανακοίνωσε παράλληλα με τις αυξήσεις των τιμολογίων, και την πρόθεσή του να «σφίξει» τα λουριά στη ΔΕΗ, καλώντας τη διοίκησή της να περικόψει παροχές, να περιορίσει κι άλλο το μισθολογικό της κόστος, και τα λειτουργικά της έξοδα.
Συνδικαλιστικοί κύκλοι εξηγούν στο «Energypress» ότι το μέτρο της έκπτωσης στο ρεύμα έχει
θεσμοθετηθεί με συλλογικές συμβάσεις, και δόθηκε στο προσωπικό ως ένα επιπλόεν εισόδημα, αντί για αυξήσεις.
"Η παροχή αυτή, είναι κατάκτηση των εργαζομένων και κυρώθηκε στις 31/7/1991 με ΕΣΣΕ. Ενώ πολύ πρόσφατα στις 19/9/2011 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ αποφάσισε για μια ακόμα φορά ότι «το τιμολόγιο προσωπικού (ΓΠ), δεν αποτελεί παροχή εξ ελευθεριότητας της εταιρείας, αλλά νόμιμη – συμβατική υποχρέωσή της, η οποία προκύπτει από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Υπουργική Απόφαση και Αναγκαστικό Νόμο", επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και προειδοποιεί με κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η συγκεκριμένη έκπτωση θεωρηθεί ότι αποτελεί εισόδημα, και επομένως συμπεριληφθεί στις πάσης φύσεως αποδοχές που πρέπει να μειωθούν κατά 35% από τα επίπεδα που βρίσκονταν στο τέλος του 2009.
Τι ισχύει με τους συνταξιούχους ;
Στη περίπτωση ωστόσο των συνταξιούχων, ίσως τα πράγματα να είναι κάπως διαφορετικά. Το ταμείο τους για την κύρια σύνταξη είναι το ΙΚΑ και για την επικουρική το ΤΑΥΤΕΚΩ, που περιλαμβάνει και τον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού-ΔΕΗ (ΟΑΠ-ΔΕΗ). Ομως ο ΟΑΠ-ΔΕΗ αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), και η ΔΕΗ δεν έχει πλέον άμεση σχέση μαζί του, αλλά έμμεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, συνδικαλιστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ίσως αποδειχθεί πιο εύκολο να περικοπεί από τους συνταξιούχους η έκπτωση στο ρεύμα, απ' ότι για τους εν ενεργεία εργαζόμενους.
Σε κάθε περίπτωση οι συνδικαλιστές δεν πρόκειται να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα, ενώ το ίδιο ισχύει κι εφόσον ζητηθεί από τη ΔΕΗ να μειώσει περαιτέρω (κατά 10%-15% λέει ο υπουργός) το λειτουργικό και εργατικό της κόστος.
Άλλωστε, όπως λένε, το 2012 η εξοικονόμηση από τις μισθολογικές περικοπές θα ξεπεράσει τα 200 εκ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας και με το παραπάνω το επιπλέον 10%-15% που ο κ. Παπακωσταντίνου ισχυρίζεται ότι έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ. Δεδομένου ότι η μισθοδοσία έχει περικοπεί κατά 50% σχεδόν τη τελευταία διετία, οι συνδικαλιστές εξηγούν ότι άλλες αντοχές δεν υπάρχουν, αφού όπως παραδέχεται και το ΥΠΕΚΑ στο τέλος του 2012 το εργασιακό κόστος θα έχει μειωθεί κατά 692 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2009.

 Aπο: «Energypress»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΕ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΟΛΟ ΛΑΔΙ, ΛΑΔΙ, ΛΑΔΙ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΤΙΠΟΤΑ.
ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙ ΕΞΩ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ (μηχανισμό κόματος, βολευτές, υπουργούς)ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ, ΤΙ ΜΑΓΚΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ.
ΑΜΑ ΗΤΑΝ Η Ν.Δ. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΕΔΩ ΚΟ...ΚΟ...ΚΟ