DEH

DEH

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 50το ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΤΕ-ΔΕΗ

Ο πόλεμος στην εργατική τάξη γίνεται όλο και πιο ανελέητος. Δεν υπάρχει τμήμα, δεν υπάρχει κλάδος που να μη βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανεργία, τη δραστική περικοπή μισθών, την κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η λαϊκή οικογένεια αντιμετωπίζει πια το φάσμα της φτώχειας, το εξοντωτικό χαράτσωμα που την οδηγεί στην ανέχεια και την απελπισία.
Στην ενιαία επίθεση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Καρατζαφέρη και πλουτοκρατίας ενιαία πρέπει να γίνει και η απάντηση της εργατικής τάξης, των μισθωτών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων .

Σε όλους τους κλάδους, στο ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, στις επιχειρήσεις - και σε αυτές που είχαν και συνεχίζουν να έχουν τεράστια κέρδη - οι μεγαλοκαπιταλιστές απολύουν, απειλούν και εκβιάζουν. Αξιώνουν συνεχώς δραστικές μειώσεις στους μισθούς, κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, υπογραφή επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων, εκ περιτροπής διήμερη ή τριήμερη εργασία, γενίκευση της μερικής ή ελαστικής εργασίας.

Με το καθεστώς της εφεδρείας - απόλυσης, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι οδηγούνται στην ανεργία, ενώ όσοι απέμειναν υφίστανται συνεχείς περικοπές στους μισθούς. Το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να το εφαρμόσουν και στην ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα με τον κρατικό προϋπολογισμό 2012 κλιμακώνεται η φοροεξόντωση της εργατικής λαϊκής οικογένειας, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επιχειρηματιών, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις προκλητικές φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο.

Οι πετσοκομμένες συντάξεις και οι παροχές που δίνονται σήμερα είναι κυριολεκτικά στον αέρα, ενώ στήνουν και πάλι την γκιλοτίνα για τις συντάξεις και τα όρια συνταξιοδότησης. Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργες και άνεργοι, οι οικογένειές τους, όπως και των χαμηλόμισθων βρίσκονται εντελώς απροστάτευτοι, ενώ επιπλέον δέχονται τον απάνθρωπο εκβιασμό της κυβέρνησης για τα χαράτσια της ΔΕΗ, των τραπεζών που απειλούν με κατασχέσεις κ.ο.κ.

Η πολιτική αυτή είναι ενταγμένη στην προσπάθεια που κάνει το καπιταλιστικό σύστημα να βγει από την κρίση, κρίση που είναι βαθιά καπιταλιστική και αγκαλιάζει συντονισμένα τις περισσότερες καπιταλιστικές χώρες.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ

Στην ΔΕΗ ήδη προχωρά η υλοποίηση του νόμου που προβλέπει μειώσεις των μισθών κατά 18%από 1η ΝΟΕΜΒΡΗ και συνολικά 35% σε σχέση με τις 31-12- 2009.

Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ αφού πρώτα θεώρησε θετική την τροπολογία του νομοσχεδίου που πετσοκόβει τους μισθούς μας μεσοσταθμικά κατά 18%, τώρα διαπραγματεύεται με την διοίκηση της ΔΕΗ τον τρόπο που αυτή η μείωση θα εφαρμοστεί.

ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ καλλιεργούν αυταπάτες ότι δήθεν ¨γλυτώσαμε τα χειρότερα¨ . Ταυτόχρονα , μέσα από τα σωματεία που πλειοψηφούν (Σπάρτακος, ΕΔΟΠ)προσπαθούν να στρέψουν την μια κατηγορία ενάντια στην άλλη για το ποιος θα πληρώσει περισσότερο την ¨ζημιά¨ όταν αρνήθηκαν να οργανώσουν οποιαδήποτε κινητοποίηση για την απόκρουση της αντεργατικής λαίλαπας. Μάλιστα με απύθμενο θράσος σε ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ισχυρίζονται ότι «κάνουν το πάν για να μην αδικηθεί κανένας εργαζόμενος».

Το σχέδιο των περικοπών δεν έχει τελειωμό. Ήδη προχώρησαν με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ στο πετσόκομμα της εκτός έδρας αποζημίωσης. Θα ακολουθήσουν και άλλα όπως σαν παράταξη σας έχουμε προειδοποιήσει από το Γενάρη του 2011.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΠΛΗΡΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Ταυτόχρονα και από την ¨νέα¨ κυβέρνηση έγινε παραπάνω από σαφές ότι θα προχωρήσουν όλα τα σχέδια ιδιωτικοποίησης.

· Ήδη ολοκληρώνεται ο διαχωρισμός της ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ και ΔΙΑΝΟΜΗΣ.
· Είναι έτοιμες οι συμφωνίες για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ, ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ καθώς και υδροηλεκτρικών. Η μονάδα 5 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας κατασκευάζεται με την συμμετοχή κατά 50% των ιδιωτών.
· Ακολουθεί η πώληση λιγνιτικής ενέργειας αλλά και η μετοχοποίηση όποιας ΔΕΗ θα έχει απομείνει.
· Είναι σίγουρο ότι η πορεία αυτή θα συνοδευτεί με την εφαρμογή όλου αυτού του αντεργατικού πλαισίου που πρόσφατα ψήφισαν (Παραπέρα μείωση μισθών, εργασιακή εφεδρεία, επιχειρησιακές συμβάσεις κ.λ.π.)

Το παράδειγμα της ΕΚΟ όπου αποφάσισαν να απολύσουν 110(στους 550) εργαζόμενους δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες.

Τα μέτρα αυτά είναι πολιτική που έχει αποφασιστεί από το ΜΑΑΣΤΡΙΧ, τα έχουν στα προγράμματα τους τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, και που στην ΔΕΗ έβαλαν πλάτη για να περάσουν, οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Η πολιτική που ακολουθείται έχει φέρει την κατάσταση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε τραγική θέση. Ήδη έχουμε καινούργια μείωση των συντάξεων, το εφάπαξ πετσοκόβεται και δεν δίνεται, φάρμακα και συνταγές δεν πληρώνονται. Καινούργια μέτρα ετοιμάζονται μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους που σημαίνει απώλεια μόνο για το ΙΚΑ 11δις ευρώ.

Η πλειοψηφία της ΕΤΕ κινείται στα πλαίσια αυτής της πολιτικής.

Στην εισήγηση για το γενικό συμβούλιο της ΕΤΕ αποκαλύπτονται:

· Όλο το κείμενο αποπνέει την βαθειά ιδεολογική ταύτιση που έχει η ηγεσία των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ στην ΕΤΕ με την ιδεολογία των κομμάτων τους αλλά και την πλήρη ταύτιση με τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα. Από εδω πηγάζει και στρατηγική τους ταύτιση στο συνδικαλιστικό κίνημα.
· Υιοθετούν όλες τις αντιλήψεις για την κρίση που πλασάρουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί μιλούν για «κρίση της δυτικής οικονομίας» του «άκρατου νεοφιλελευθερισμού» και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα είναι πρόβλημα διαχείρισης και σαν φυσιολογικό επακόλουθο αναπαράγουν αυταπάτες.
· Δεν λένε κουβέντα για την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ
· Καμιά αναφορά δεν κάνουν για το διαχωρισμό της διανομής και μεταφοράς αλλά και για την μείωση των μισθών, προφανώς γιατί τα έχουν υπογράψει .
· Μετά από όλα αυτά ζητούν την υπερψήφιση της δράσης τους. Είδη η απάντηση έχει δοθεί από μεγάλο αριθμό εργαζόμενων μέσα από τις ΓΣ που καταψήφισαν αυτή την κατεύθυνση.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός όχι μόνο δεν μπορεί να μπει επικεφαλής της λαϊκής πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, αλλά αποτελεί μέρος του προβλήματος από την ΓΣΕΕ, την ΓΕΝΟΠ την ΕΤΕ και τις άλλες ΔΕΚΟ με ενιαία γραμμή βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία προκειμένου να υλοποιηθεί η αντεργατική λαίλαπα.

Στην ίδια ακριβώς γραμμή βρίσκονται και οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ στη ΓΕΝΟΠ και στην ΕΤΕ.

ΤΙ ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Υπάρχει άλλος δρόμος είναι αυτός που χαράζει με την δράση του αλλά και τις θέσεις του το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα , το ΠΑΜΕ..

Είναι ο δρόμος της αντιπαράθεσης με αυτή την πολιτική, της πάλης για μια πολιτική που εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες. Αυτό το δρόμο προβάλαμε με τις θέσεις μας αλλά και με την δράση μας στην ΔΕΗ.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που θέλουν να υπερασπίσουν τα δικαιώματα τους τώρα πρέπει να εγκαταλείψουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τις παρατάξεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και μαζί με το ταξικό κίνημα το ΠΑΜΕ να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε αυτή την πολιτική.

Εμείς, η Αγωνιστική Συνεργασία, όχι μόνο δεν δεχόμαστε τις μειώσεις που έγιναν με τις αποφάσεις τόσο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. όσο και της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, αλλά αντίθετα διεκδικούμε υπογραφή ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες.

Εξακολουθούν και είναι επίκαιρες όλες οι προτάσεις προγράμματος δράσης που ολοκληρωμένα έχει καταθέσει σε όλα τα προηγούμενα Γ.Σ. η παράταξή μας.

Εκείνο που χρειάζεται σήμερα είναι η δημιουργία αγωνιστικού μετώπου των εργαζομένων της ΔΕΗ που σε συμπόρευση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές, και θα αγωνίζεται ν’ αλλάξει τάξη στην εξουσία

Τώρα χρειάζεται οργάνωση της εργατικής τάξης στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά, παντού. Οργάνωση και ενιαία δράση με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου, τη νεολαία, τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας. Τώρα χρειάζεται αλληλεγγύη. Οι μικρές εστίες αγώνα, όπως της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», να εξαπλωθούν σε όλη τη χώρα. Όλοι για έναν και ένας για όλους. Λαϊκή συμμαχία που θα αυξήσει τις δυσκολίες του αστικού πολιτικού συστήματος και θα το ανατρέψει στην πορεία.

'Η με τα μονοπώλια ή με το λαό. Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση. Έχουν χρεοκοπήσει και αποκαλυφθεί τα ψέματα για την ΕΕ των εργαζομένων, για την ευρωπαϊκή οικογένεια και τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης. Είναι αποπροσανατολισμός οι μύθοι περί κατοχής της Ελλάδας, αφού όλοι οι λαοί της Ευρώπης υποφέρουν από τα μονοπώλια και την ένωσή τους, την ΕΕ.

Μόνη λύση είναι το λαϊκό μέτωπο παντού και η ένταση της δράσης για να καταργηθεί το χαράτσι, να μη διαλύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, να μη μείνει απροστάτευτος κανένας άνεργος, να υπερασπίσουμε τις συλλογικές συμβάσεις, να πληρώσει το κεφάλαιο που δημιουργεί τις κρίσεις.

Η κατρακύλα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ) δεν έχει πάτο. Μετέτρεψαν το Γ.Σ. της ΕΤΕ σε βήμα προβολής των απόψεων της εργοδοσίας.

· Καλούν να μιλήσουν για υγιεινή και ασφάλεια τους υπεύθυνους της εργοδοσίας όταν πρόσφατα είναι τα θανατηφόρα ατυχήματα αποτέλεσμα της εργοδοτικής αναλγησίας.

· Καλούν τους γενικούς διευθυντές της Διανομής και Μεταφοράς να ενημερώσουν για την νέα κατάσταση που δημιουργούν οι αντιλαϊκές πολιτικές της ιδιωτικοποίησης του διαχωρισμού της Μεταφοράς & Διανομής και της μείωσης των μισθών.

Είναι αδιόρθωτοι οι γενικοί σύμβουλοι δεν μπορούν να επιτρέψουν μια τέτοια κατάσταση, να γίνουν συνένοχοι σ’ αυτή την πολιτική.

Οι εργαζόμενοι τώρα πρέπει να τους εγκαταλείψουν για να μπορέσουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

ΟΛΟΙ στην ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της ΕΤΕ την Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2011 και ώρα 16.00μμ στο Ξενοδοχείο IMPERIAL (στην Πλατεία Καραϊσκάκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: