DEH

DEH

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Οι υποψήφιες προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον οι διαδικασίες γύρω από την υπόθεση των λιγνιτών, με τον ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου να επιχειρεί να δώσει οριστικό τέλος στην εκκρεμότητα, η οποία εξαιτίας των παλινωδιών του παρελθόντος, αποτελεί ένα από τα βασικά ενεργειακά αγκάθια στις σχέσεις με την τρόικα και την Κομισιόν.
Σημειώνουμε ότι από το 2008 είχε επιτευχθεί συμβιβασμός με την Κομισιόν για την υπόθεση επί υπουργίας Κ. Χατζηδάκη που προέβλεπε την παραχώρηση νέων ορυχείων αποκλειστικά σε ιδιώτες και την κατασκευή νέας ισχύος με συμμετοχή ιδιωτών. Η λύση αρχικά είχε «μπλοκαριστεί» από τη ΓΕΝΟΠ και στη συνέχεια απαξιώθηκε από τη νέα πολιτική ηγεσία (Τ. Μπιρμπίλη) που ακολούθησε παρελκυστική πολιτική (swaps).
Φαίνεται λοιπόν ότι όλα αυτά αποτελούν παρελθόν και ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Κομισιόν, η οποία μάλιστα –όλα δείχνουν– βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της αποκρατικοποίησης.

Χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου οριοθέτησε τη λύση μιλώντας για πώληση τεσσάρων μονάδων, με τις υποψήφιες προς διάθεση να είναι οι μονάδες του Αμύνταιου, της Μεγαλόπολης, της Φλώρινας και του Αγίου Δημητρίου. Ταυτόχρονα, όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το «Κεφάλαιο», είναι πολύ πιθανό η λύση που προτείνεται να περιλαμβάνει και την είσοδο ιδιώτη επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας λιγνιτικής μονάδας που θα κατασκευαστεί στην Πτολεμαΐδα, ωστόσο η συγκεκριμένη περίπτωση είναι πιο περίπλοκη, καθώς η πλευρά της ΔΕΗ επιθυμεί την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων, όχι όμως και τη συμπερίληψη της Πτολεμαΐδας 5 στη νέα μικρή ΔΕΗ.
Όσο για τις μονάδες που φαίνεται ότι θα πουληθούν, παρά τα επιμέρους πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα που εμφανίζουν (παλαιότητα, αναγκαίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού, αναγκαστική πρόσβαση σε ορυχεία της ΔΕΗ) θεωρείται βέβαιο ότι θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης, λόγω του ευρύτερου ανασχεδιασμού που προωθείται στην αγορά ηλεκτρισμού.

Και ερχόμαστε στα σχέδια του ΥΠΕΚΑ για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου θα αξιοποιήσουν την απόφαση για τους λιγνίτες και την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, για τη δημιουργία μιας μικρής εταιρείας, στην οποία θα εισφερθούν και μονάδες υδροηλεκτρικές που στη συνέχεια θα πουληθεί σε ιδιώτη επενδυτή, ανοίγοντας ουσιαστικά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι θα διατεθεί ποσοστό και των εταιρειών των δικτύων, προφανώς για την είσοδο εταιρειών ή funds που θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των εκτεταμένων επενδύσεων που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού συστήματος αλλά και των αναγκαίων διασυνδέσεων για την περαιτέρω διείσδυση των νησιών.

Εφόσον το φιλόδοξο αυτό σχέδιο –που περιλαμβάνει και περαιτέρω μείωση του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΗ– υλοποιηθεί, θα πρόκειται ίσως για τη σοβαρότερη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και θα αποτελεί πραγματικό άθλο καθώς θα ανοίξει με πραγματικούς όρους, σε μια από τις πιο «δύσκολες» και ιδιόμορφες αγορές, αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας.  Από:www.capital.gr
Εν. Εργ. ΔΕΗ: Να τον ακούτε τον Αδαμίδη και τον Σπάρτακο ξέρουν αυτοί, συνυπουργούν με τον Παπακωνσταντίνου για να μην πούμε ότι εντέλλονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: