DEH

DEH

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η ΔΕΗ αποχαιρετά τον Κ. Μπαλάφα

IMG
Ο Κώστας Μπαλάφας ,
με την κάμερα και το όπλο του
από το lidoriki.blogspot.com 
Με ιδιαίτερη οδύνη η οικογένεια της ΔΕΗ αποχαιρετά τον Κώστα Μπαλάφα, ένα διακεκριμένο μέλος της, που αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους φωτογράφους της χώρας μας αφήνοντας για τις επόμενες γενιές ένα μοναδικό ιστορικό υλικό για τα επικά χρόνια της Αντίστασης.

Όπως επισημαίνεται από τη ΔΕΗ, αναμφισβήτητα ο Κώστας Μπαλάφας, που υπήρξε για πολλά χρόνια εργαζόμενός της, θα παραμείνει στη μνήμη όλων ως ο πρωτοπόρος στην φωτογράφιση του μοναδικού αναπτυξιακού και κοινωνικού έργου του εξηλεκτρισμού της χώρας που πραγματοποίησε η ΔΕΗ στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.

Μέσα από τις άπειρες φωτογραφίες που τράβηξε σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και από κινηματογραφήσεις που πραγματοποίησε, ο Κώστας Μπαλάφας
απεικόνισε με ένα μοναδικό καλλιτεχνικό τρόπο πάρα πολλά ενεργειακά έργα που κατασκεύασε η ΔΕΗ, όπως νέα λιγνιτικά εργοστάσια, τεχνητές λίμνες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αρδεύσεις κλπ, επεκτάσεις των δικτύων Μεταφοράς και Διανομής μέσα από δυσπρόσιτες περιοχές, απομακρυσμένα χωριά κλπ.

Πέρα από την καλλιτεχνική αξία των φωτογραφιών του αείμνηστου Κώστα Μπαλάφα, μέσα από αυτές αναδεικνύονται οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι άνθρωποι της ΔΕΗ πραγματοποίησαν το έργο του εξηλεκτρισμού, συμβάλλοντας στην ταχύρρυθμη ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας και στην άνοδο του επιπέδου Κοινωνικής Ευημερίας του ελληνικού λαού.

Ο Κ. Μπαλάφας, με Αριθμό Μητρώου 150, προσελήφθη το 1951 ως χειριστής Ανατυπώσεων και είχε την πρωτοβουλία οργάνωσης και ανάπτυξης του γραφείου, στο οποίο ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου το 1958. Πνεύμα καινοτόμο ανέπτυξε σημαντικές πρωτοβουλίες με την πραγματοποίηση μελέτης (1957) για τη μικροφιλμική οργάνωση των αρχείων της ΔΕΗ και στη συνέχεια στην οργάνωση και παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών 16 mm για την καταγραφή της προόδου των πολυάριθμων έργων της ΔΕΗ. Μέσα από τις ταινίες αυτές καταγράφεται η ενεργειακή ανάπτυξη της Ελλάδας και το έργο των ανθρώπων της ΔΕΗ, οι οποίες τιμήθηκαν με πολλές διακρίσεις. Ο Κώστας Μπαλάφας – η «ψυχή» του Φωτογραφικού Αρχείου της ΔΕΗ – συνταξιοδοτήθηκε το 1982, αφήνοντας ένα πλούσιο και μοναδικό ιστορικό φωτογραφικό αρχείο, που αποτελεί κληρονομιά για όλους τους Έλληνες.

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους προς τους συγγενείς και τους οικείους του εκλιπόντος και σε ένδειξη ελάχιστης τιμής για το έργο του επίλεκτου τέκνου της, αντί στεφάνου θα κατατεθεί το ποσό των 5.000 ευρώ στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: