DEH

DEH

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Στον εισαγγελέα το διαρκές σκάνδαλο της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον


Μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα οικονομικών εγκλημάτων κ. Γρ. Πεπονή για το ζήτημα της σκανδαλώδους μεταχείρισης της Αλουμίνιον της Ελλάδος από τη ΔΕΗ η οποία εξακολουθεί να πουλά στην εταιρεία συμφερόντων του Ομίλου Μυτιληναίου ηλεκτρικό ρεύμα με χαμηλότερο τιμολόγιο από την τιμή που αγοράζει η ίδια την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει η Αλουμίνιον, ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού κ. Αρθ. Ζερβός και ο τέως πρόεδρος κ. Τ. Αθανασόπουλος έλυσαν τη σιωπή τους.

Με επιστολές τους προς «Το Βήμα» επιβεβαιώνουν το γεγονός της σκανδαλώδους μεταχείρισης της
Αλουμίνιον, επικαλούνται δε δικαστικές αποφάσεις και εμπλοκές που έχουν οδηγήσει στην παράταση αυτού του «ιδιότυπου» προνομιακού καθεστώτος που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008 όταν η άδεια αυτοπαραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας της Αλουμίνιον μετατράπηκε σε άδεια μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας με ρύθμιση του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια.

Ο κ. Αρθ. Ζερβός σημειώνει στην επιστολή του ότι « αν και το καλοκαίρι του 2010 η ΔΕΗ με την Αλουμίνιον κατέληξαν σε συμφωνία, που η ΔΕΗ εκτιμούσε ότι θα ήταν το οριστικό πέρας αυτής της διένεξης και που συνιστούσε μια συνολική ρύθμιση της τότε διαμορφωμένης κατάστασης, η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα πλήρως, λόγω της διαφωνίας της Αλουμίνιον σε ορισμένα στοιχεία της τιμολόγησης».

Εντύπωση προκαλεί η επισήμανση ότι « σε κάθε περίπτωση, η οφειλή της Αλουμίνιον προς τη ΔΕΗ έχει μειωθεί ουσιωδώς »... Με άλλα λόγια, το «διαρκές σκάνδαλο» συνεχίζεται και η διοίκηση αρκείται στο να περιορίσει τη ζημιά που αποδεδειγμένα έχει πλέον η ΔΕΗ.

Και η σιωπή και του τέως προέδρου της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλου λύθηκε μετά την εισαγγελική παρέμβαση που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του «Βήματος» τις δύο προηγούμενες Κυριακές. Στην επιστολή του αποδέχεται ότι υπήρξε σκανδαλώδης μεταχείριση υπέρ της Αλουμίνιον που ζημίωσε τη ΔΕΗ σε ποσό τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ, ισχυρίζεται όμως ότι είχε «δεμένα χέρια».


«Ο μεγαλύτερος πελάτης μας»

Κύριε Διευθυντά,
Δ εν συνηθίζω να απαντώ προσωπικά σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που αφορούν τα πεπραγμένα μου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, ακόμη και αν θεωρώ ότι αυτά με αδικούν κατάφωρα. Αισθάνομαι όμως την υποχρέωση να απευθύνω αυτή την επιστολή στην ιστορική και έγκυρη εφημερίδα σας προκειμένου να σας δώσω ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες που θα είχαν τεθεί υπόψη σας αν είχατε μπει στον κόπο να ζητήσετε τη γνώμη μου προτού ολοκληρώσετε τη σύνταξη των κειμένων που δημοσιεύσατε στο φύλλο του «Βήματος» της 18.09.2011 όσον αφορά την πολυκύμαντη σχέση της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον.

Οπως γνωρίζετε, το ζήτημα της τιμολόγησης της μονάδας της Αλουμίνιον έχει απασχολήσει επί 50 και πλέον έτη τη ΔΕΗ, αλλά και γενικότερα την πολιτεία, περνώντας από διάφορες φάσεις, άλλοτε έντασης και άλλοτε ύφεσης. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, που σε σημεία του δημοσιεύματός σας της 18.09.2011 παραποιείται βάναυσα, θέλω να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:

Η άρνηση της Αλουμίνιον να αποδεχθεί την τιμολόγηση που η ΔΕΗ ζητούσε από τον Ιούλιο του 2008, οδήγησε σε μια σφοδρή δικαστική διένεξη, με πλήθος εκατέρωθεν αγωγών και άλλων ένδικων μέσων και στη συσσώρευση σταδιακά οφειλών προς τη ΔΕΗ σημαντικού ύψους. Το θέρος του 2010 οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε μια συμφωνία που η ΔΕΗ εκτιμούσε ότι θα ήταν το οριστικό πέρας αυτής της διένεξης και που συνιστούσε μια συνολική ρύθμιση της τότε διαμορφωμένης κατάστασης. Στο περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας ήταν απόλυτα σύμφωνος και ο τότε γενικός διευθυντής Εμπορίας κ. Χρήστος Ποσειδών, η δε αναφορά σας ότι δήθεν υποχρεώθη- κε σε παραίτηση λόγω διαφωνίας του σε αυτό το θέμα είναι παντελώς αναληθής. Η συμφωνία αυτή δεν υλοποιήθηκε ως σήμερα πλήρως λόγω της διαφωνίας της Αλουμίνιον σε ορισμένα στοιχεία της τιμολόγησης, επί της οποίας ζητήθηκε η γνώμη της ΡΑΕ. Σε κάθε περίπτωση, η οφειλή της Αλουμίνιον προς τη ΔΕΗ έχει μειωθεί ουσιωδώς και αυτή η αλήθεια αποκρύπτεται στο δημοσίευμά σας.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε, διοίκηση και στελέχη της επιχείρησης, διαχειριστεί το αδιαμφισβήτητα ακανθώδες θέμα της σχέσης της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον με ιδιαίτερη προσοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης, με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΗ, χάριν της ιδίας, των εργαζομένων της, αλλά και γενικότερα του ελληνικού λαού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους του θέματος και χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης μας.

Με εκτίμηση
Αρθούρος Ζερβός,

πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ

«Καμία χαριστική πράξη»

Κύριε Διευθυντά,
Σχετικά με το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας της 18ης Σεπτεμβρίου 2011 με τίτλο: «Η Αλουμίνιον... Πεσινέ Νο 2», θα ήθελα να σας πληροφορήσω τα εξής και σας παρακαλώ για τη σχετική δημοσίευσή τους:

1. Η συνεργασία μου με τον προηγούμενο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Π. Αθανασόπουλο στην υπόθεση της τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που πωλούσε η ΔΕΗ ΑΕ στην εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδας (ή Αλουμίνιον ΑΕ) υπήρξε εξαιρετική και αποτελεσματική για τα συμφέροντα της ΔΕΗ.

2. Η παραίτησή μου από τη θέση του γενικού διευθυντή Εμπορίας έγινε για λόγους εντελώς άσχετους με την εν λόγω υπόθεση.

3. Κατά την άσκηση των καθηκόντων μου δεν έγινε καμία «χαριστική πράξη » της Διοίκησης της ΔΕΗ προς την εταιρεία αυτή.

Με εκτίμηση
Γ. Κόλλιας,

πρώην γενικός διευθυντής εμπορίας της ΔΕΗ ΑΕ

«Οι απαιτήσεις ήταν σκανδαλώδεις...»

Κύριε Διευθυντά,
Παρά το γεγονός ότι όλα όσα αναφέρονται αλλά και υπαινίσσονται για μένα από τον συνεργάτη σας κ. Δ.Βολιώτη στο άρθρο του «Η Αλουμίνιον... Πεσινέ Νο 2» είναι όχι μόνο αναληθή αλλά και συκοφαντικά, ομολογώ ότι δεν εξεπλάγην, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που τυγχάνω παρόμοιας μεταχείρισης σε άρθρα και άλλων δημοσιογράφων από τον καιρό που ανέλαβα τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ.

Είχα επιλέξει ως αρχή να μην απαντώ σε αυτά τα δημοσιεύματα όμως αυτή τη φορά υποχρεούμαι να το κάνω, γιατί τα άρθρα σας σχετικά με το θέμα υπερβαίνουν κάθε προηγούμενο σε ανακρίβειες και αναλήθειες. Τόσο ο υπαινιγμός του υπέρτιτλου στην πρώτη σελίδα «η κλοπή και η σιωπή», ο τίτλος «Η ΔΕΗ χαρίζει εκατομμύρια...γιατί οι διοικήσεις της πριμοδότησαν σκανδαλωδώς την Αλουμίνιον της Ελλάδος», όσο και η κατηγορία στον πρόλογο του άρθρου ότι σιώπησα χαρακτηριστικά αποφεύγοντας να αντιδράσω στο περιεχόμενο του άρθρου της προηγούμενης Κυριακής με τίτλο «Το colpo grosso με το ρεύμα» ξεπερνούν κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Ανέλαβα τη διοίκηση της ΔΕΗ έναν περίπου μήνα μετά την έκδοση στις 5.1.2007 της Απόφασης 80/2007 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που υποχρέωνε τη ΔΕΗ, μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής, να τιμολογεί την Αλουμίνιον της Ελλάδος (Αλουμίνιον) σύμφωνα με την προνομιακή, σε σχέση με τα προβλεπόμενα για τους υπόλοιπους πελάτες Υψηλής Τάσης (150 kV), σύμβαση της 25.6.1960.

Η ΔΕΗ, ως όφειλε, εφάρμοσε την Απόφαση του Δικαστηρίου μέχρι τις 3.3.2008, όταν, με την 72/2008 Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, έγινε δεκτή η από τον Νοέμβριο του 2007 αίτησή της για ανάκληση της 80/2007 Απόφασης. Η αίτηση ανάκλησης προς το Πολυμελές Δικαστήριο έγινε τον Νοέμβριο και όχι νωρίτερα, γιατί, λόγω των υψηλών διεθνών τιμών του αλουμινίου, η κατά το μεσοδιάστημα εφαρμογή της φόρμουλας τιμολόγησης της σύμβασης του 1960 δεν βοηθούσε τη ΔΕΗ να επιχειρηματολογήσει ότι είχε σημαντικές ζημίες μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Μάλιστα, δύο εβδομάδες πριν εκδοθεί η Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, στις 20.2.2008, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που μου έγινε στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας της Βουλής, ανέφερα, μεταξύ άλλων, ότι οι απαιτήσεις της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ για ειδική τιμολόγηση είναι σκανδαλώδεις και ότι η ετήσια ζημία της ΔΕΗ ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ (βλέπε σχετικά πρακτικά της Βουλής, σελ. 45-46).

Επίσης, σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο για τη μετατροπή της άδειας της Αλουμίνιον από αυτοπαραγωγού- συμπαραγωγού σε ανεξάρτητου παραγωγού, παρέπεμψα σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΔΕΗ, στο οποίο αναφερόταν ότι η μονάδα της Αλουμίνιον θα έπρεπε να ενταχθεί στο σύστημα σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό ως αυτοπαραγωγός- συμπαραγωγός (βλέπε πρακτικά της Βουλής, σελ. 40-41).

Τελείως ψευδή και ανακριβή είναι επίσης αυτά που αναφέρονται για την παραίτηση του κ. Γ.Κόλλια, γενικού διευθυντή Εμπορίας.

Η συνεργασία μου με τον κ. Κόλλια, αλλά και με τη Νομική Υπηρεσία της ΔΕΗ, στην υπόθεση της Αλουμίνιον ήταν άψογη, υποδειγματική και, πάνω απ΄ όλα, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα της Επιχείρησης. Ουδεμία σχέση έχει η παραίτηση του κ. Κόλλια με την υπόθεση της Αλουμίνιον.

Τα παραπάνω στοιχεία, καθώς και όσα αναφέρονται στα επισυναπτόμενα αρχεία, αποδεικνύουν ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ δεν ολιγώρησε και σε καμία περίπτωση δεν πριμοδότησε τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αντιθέτως, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να εξασφαλίσει, ως όφειλε, τα συμφέροντα της ΔΕΗ.

Με εκτίμηση,
Τάκης Αθανασόπουλος,

πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ

Aπό το http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=421579

Δεν υπάρχουν σχόλια: