DEH

DEH

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ηλεκτροσόκ για τους συνταξιούχους στη ΔΕΗ. Εφιάλτης το όνειρο για το εφάπαξ

Μέχρι και 43.000 ευρώ αναμένεται να χάσουν από το εφάπαξ τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, μετά το νέο τσεκούρι 30% που επιβάλλει το άρτι εξαγγελθέν πακέτο μέτρων.
Το ποσοστό της μείωσης θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η του ερχόμενου Νοέμβρη και αναμένεται να επιβαρύνει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις από συνταξιοδοτημένους υπάλληλους της επιχείρησης, που δεν θα έχουν εισπράξει μέχρι τότε το βοήθημα.

Πληροφορίες από μέλη ΔΣ του ΤΑΥΤΕΚΩ (όπου υπάγεται το ΤΕΑΠΑΠ - ΔΕΗ) αναφέρουν πως η περικοπή ενδέχεται να είναι κλιμακωτή με "ταβάνι"
το 30%, ανάλογα με το προσδοκώμενο ποσό του βοηθήματος, αν και αναμένονται περαιτέρω διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας.

Δεδομένου ότι το ΤΕΑΠΑΠ - ΔΕΗ χρωστά ακόμη το εφάπαξ σε ασφαλισμένους που βγήκαν στη σύνταξη από τον Απρίλιο του 2010, εκτιμάται πως η ρύθμιση θα πλήξει περίπου 1.300 άτομα που δεν έχουν ακόμη εισπράξει το βοήθημα.

Το μεσοσταθμικό ποσό εφάπαξ που χορηγούσε το Ταμείο κυμαινόταν γύρω στα 85.000 - 87.000 ευρώ.

Με το "κούρεμα" του 30%, ο μέσος όρος του έκτακτου βοηθήματος αναμένεται να πέσει γύρω στα 59.000 - 60.000, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα εφάπαξ, ανάλογα με τις αποδοχές και τα χρόνια ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για τη χορήγησή του είναι η δικαίωση κύριας σύνταξης, ενώ ο τρόπος υπολογισμού παραμένει διαφορετικός για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Για τους παλαιούς, όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν πριν από την 1η/1/1993, το εφάπαξ ισούται με το γινόμενο των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης (με πλαφόν τα 4.819 ευρώ) επί τον αριθμό των ετών πραγματικής υπηρεσίας στη ΔΕΗ (με πλαφόν τα 30 έτη).

Για τους νέους ασφαλισμένους το εφάπαξ αποτελείται από το γινόμενο του 70% των συντάξιμων αποδοχών (μέσος όρος των τελευταίων 5 ετών) επί τα έτη ασφάλισης.

  • Η μείωση στο εφάπαξ των εργαζομένων στη ΔΕΗ θα φτάνει το 30%. Με δεδομένο πως σε γενικές γραμμές το βοήθημα διαμορφώνεται στα 85.000 με 85.000 ευρώ, οι απώλειες κατά μέσο όρο θα είναι 26.000 με 27.000 ευρώ. Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη παρέμβαση στα συγκεκριμένα Ταμεία -τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα- μέσα σε μόλις λίγους μήνες.


  • Το καλοκαίρι είχε περάσει ρύθμιση με βάση την οποία το εφάπαξ μειωνόταν κατά 10% στο Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% στη ΔΕΗ. Τώρα αυτή η ρύθμιση αλλάζει και ορίζονται νέα ποσοστά περικοπής από 20% έως 30% (που θα αντικαταστήσουν τα προηγούμενα ποσοστά). Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων σε περίπτωση που δεν λυθούν τα οικονομικά προβλήματα των συγκεκριμένων Ταμείων.
    Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια: