DEH

DEH

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΡΑΕ: Πρόστιμο 900.000 ευρώ στη ΔΕΗ για τη διαχείριση του δικτύου

Πρόστιμο ύψους 900.000 ευρώ επέβαλε στη ΔΕΗ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για παραβιάσεις της νομοθεσίας που αφορά τη διαχείριση του δικτύου.Από τις πολύμηνες έρευνες της Αρχής, οι οποίες ξεκίνησαν μετά την καταγγελία της Energa, προέκυψε ότι η ΔΕΗ, «δυσκόλευε» τους καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτές είτε επειδή δεν έδινε ή καθυστερούσε να δώσει στοιχεία των πελατών της για τις καταναλώσεις τους, είτε επειδή δεν ενημέρωνε τα αρχεία της για τια αλλαγές προμηθευτή, είτε επειδή δεν ενημέρωνε τους υπόλοιπους παρόχους για την ημερομηνία της επόμενης καταμέτρησης .
Περιοδική Εκκαθάριση
Στην απόφαση της ΡΑΕ αναφέρεται πως η ΔΕΗ, ως Διαχειριστής του Δικτύου, δεν εκπληρώνει ρητή
υποχρέωσή της σχετικά με τη διενέργεια Περιοδικής Εκκαθάριση πληρωμών και εισπράξεων μεταξύ Προμηθευτών, στους χρόνους που καθορίζονται. Επίσης διενεργεί τον υπολογισμό των προς εκκαθάριση ποσών για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις Πελατών Χαμηλής Τάσης, με σημαντική καθυστέρηση, σε σχέση με το χρόνο οριστικοποίησης των αντίστοιχων απολογιστικών δεδομένων μέτρησης.
Η Αρχή επισημαίνει πως η διαδικασία Περιοδικής Εκκαθάρισης και οι σχετικές με αυτήν διαδικασίες είναι απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία της αγοράς, δεδομένου ότι από την 1η Ιουλίου 2007 επεκτάθηκε στους Πελάτες χαμηλής τάσεις το δικαίωμα επιλογής Προμηθευτή.
Σημειώνει μάλιστα ότι είναι αναγκαία η αυστηρή τήρηση των σχετικών προβλεπόμενων χρόνων για την Περιοδική Εκκαθάριση και τις εργασίες που προηγούνται αυτής (συλλογή και καθορισμός Δεδομένων Μετρήσεων, εκ των υστέρων υπολογισμοί καταλογιζόμενων ποσοτήτων ενέργειας).
Ποσοστά εκπροσώπησης
Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι έως και τον Ιανουάριο 2011, η ΔΕΗ Α.Ε. δεν εκπλήρωνε εγκαίρως την υποχρέωσή της σχετικά με την κοινοποίηση των εκ των προτέρων εκτιμώμενων Ποσοστών Εκπροσώπησης. Επισημαίνει μάλιστα ότι η εμπρόθεσμη κοινοποίηση των εκ των προτέρων εκτιμώμενων Ποσοστών Εκπροσώπησης στους Προμηθευτές και στον ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή έως την 10η ημέρα πριν την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορούν, συνιστά απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία του συστήματος συναλλαγών που προδιαγράφεται στον ΚΔΣ&ΣΗΕ, στην πλήρη εφαρμογή του η οποία ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2010.
Ημερομηνία επόμενης καταμέτρησης
Σε σχέση με την υποχρέωση της ΔΕΗ να ενημερώνει τους εναλλακτικούς προμηθευτές για τις ημερομηνίες επόμενης καταμέτρησης της κατανάλωσης των πελατών, η ΡΑΕ αναφέρει ότι μέχρι τις 16 Μαρτίου η ΔΕΗ όχι μόνο δε συμμορφωνόταν με την υποχρέωσή της αυτή και μάλιστα δε μερίμνησε -επί 15 μήνες- για την δρομολόγηση των όποιων αναγκαίων επεμβάσεων.
Τα πρόστιμα
Με βάση τα παραπάνω, και η Αρχή αποφάσισε να επιβάλει στη ΔΕΗ τα παρακάτω χρηματικά πρόστιμα:
- 300.000 ευρώ λόγω παραβίασης των διατάξεων του Εγχειριδίου Διαχείρισης Μετρήσεων για τις χρονικές προθεσμίες διενέργειας περιοδικής εκκαθάρισης, της διάταξης για την κατάρτιση καταστάσεων εκκαθάρισης για τις Χρεώσεις Πελατών κλπ.
- 300.000 ευρώ λόγω συστηματικής μη προσήκουσας εκτέλεσης των καθηκόντων του, σε ότι αφορά τη διαχείριση της εκπροσώπησης Πελατών του Δικτύου από Προμηθευτές.
- 150.000 ευρώ λόγω μη συμμόρφωσης με σύσταση της ΡΑΕ.
- 150.000 ευρώ λόγω μη ενημέρωσης των Εναλλακτικών Προμηθευτών σχετικά με τις ημερομηνίες επόμενης καταμέτρησης της κατανάλωσης των Πελατών τους για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο του ευλόγως απαιτούμενου για την προσαρμογή και τη συμμόρφωσή του με την εν λόγω υποχρέωση, και λόγω διακριτικής μεταχείρισης μεταξύ Εναλλακτικών και Δεσπόζοντος Προμηθευτή (δηλαδή της ΔΕΗ) σε ότι αφορά την εφαρμογή της προαναφερθείσας διάταξης.
Τέλος η ΡΑΕ με την ίδια απόφαση, θέτει στη ΔΕΗ χρονικά περιθώρια για τη προώθηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων που θα κάνουν τις διαδικασίες διαχείρισης του δικτύου περισσότερο διαφανείς.
Από: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: