DEH

DEH

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Και οι ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο



Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπολογίζονται σε περίπου 160.000, οι οποίοι λαμβάνουν στην πλειονότητά τους από 20% έως 57% υψηλότερες αποδοχές από τον μέσον όρο των ετήσιων εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
Την ένταξη των ΔΕΚΟ στο νέο μισθολόγιο που καταρτίζει η κυβέρνηση για τον δημόσιο τομέα ανακοίνωσε επίσημα για πρώτη φορά χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον Σεπτέμβριο μήνα μεγάλων αλλαγών και σημείωσε ότι η κυβέρνηση αμέσως θα δει το μισθολογικό
καθεστώς και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι μόνο στον "στενό", "για να αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαίου", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται ότι "οι μισθοί των υπαλλήλων στις δημόσιες επιχειρήσεις θα είναι σε αρμονία με το νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα", για πρώτη φορά ανακοινώνεται επίσημα από τον αρμόδιο υπουργό η ένταξη των ΔΕΚΟ στο Ενιαίο Μισθολόγιο, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές των αποδοχών των υπαλλήλων τους.
Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ανώνυμες εταιρείες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι δημοτικές επιχειρήσεις) υπολογίζονται σε περίπου 160.000, οι οποίοι λαμβάνουν στην πλειονότητά τους από 20% έως 57% υψηλότερες αποδοχές από τον μέσον όρο των ετήσιων εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Οι αυξημένες αποδοχές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο πλήθος ειδικών επιδομάτων και στους αυξημένους μισθούς που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις οποίες έχουν υπογράψει με τις διοικήσεις των οργανισμών.

Η εναρμόνιση των αποδοχών των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αυτές του Δημοσίου ?σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη... σημαίνει ότι θα μπουν ενιαίοι κανόνες για τους μισθούς και τα επιδόματα στις ΔΕΚΟ, στα ΝΠΙΔ και στις ΑΕ, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί σταδιακή περικοπή των ετήσιων αποδοχών, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 40%.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται να επιτευχθεί εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ακόμα και στην περίπτωση που εφαρμοστούν στις ΔΕΚΟ οι αρχές του μισθολογίου για τον στενό δημόσιο τομέα, οι οποίες αφορούν: τη διατήρηση 4 βασικών επιδομάτων και την κατάργηση των υπόλοιπων επιδομάτων που θα μετονομαστούν σε προσωπική διαφορά, για την οποία θα οριστεί "ανώτατο πλαφόν". Οι περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων αορίστου χρόνου των ΔΕΚΟ μόνο από το πλαφόν στην "προσωπική διαφορά", που θα κυμανθεί στα 1.000 ευρώ, αναμένεται να ξεπεράσουν το 15%.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις μισθοδοσίες των δημοτικών επιχειρήσεων, η οποία έχει καταγράψει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις αντίστοιχες αμοιβές των δημοτικών υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γενικό μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, καθώς και το διοικητικό προσωπικό των ειδικών μισθολογίων (π.χ. διοικητικός υπάλληλος στα δικαστήρια ή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας).
Από το Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: