DEH

DEH

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΤΑΞΙΚΗ ΣYΣΠΕΙΡΩΣΗ

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην τηλεθέρμανση της ΔΕΥΑΚ στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.  

Να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν σ’ όσους εμπλέκονται.

Ακόμα ένα τραγικό «δυστύχημα» (εργοδοτικό έγκλημα στην ουσία) έρχεται να προστεθεί στους δεκάδες, εκατοντάδες νεκρούς εργαζόμενους που θρηνεί η εργατική τάξη της περιοχής μας τα τελευταία χρόνια!
Ο νεκρός πλέον συνάδελφος Βλάχος Χάρης 47 χρονών πατέρας τριών παιδιών που δούλευε σε εργολάβο, εκτελούσε εργασίες βαφής, μετά από αμμοβολή, σε δεξαμενή νερού για λογαριασμό της τηλεθέρμανσης που ανήκει στο χώρο ευθύνης της ΔΕΥΑΚ του Δήμου Κοζάνης όταν έγινε έκρηξη για
άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να υποστεί πάνω από 90% εγκαύματα και να μεταφερθεί νεκρός στο νοσοκομείο Κοζάνης.
Επειδή κινδυνεύουμε στην περιοχή μας να θεωρούμε τα εργατικά ατυχήματα (ακόμα και τα θανατηφόρα) «μοιραία» και αναπόφευκτα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν (κράτος, ελεγκτικοί μηχανισμοί, εργοδοσία, συνδικάτα και εργαζόμενοι) για να μην χάνονται αναίτια κάθε λίγο και λιγάκι  νέοι άνθρωποι, να μη μείνουν άλλα παιδιά ορφανά από ανευθυνότητα ή απλά για να κερδίζουν κάποιοι περισσότερα κοστολογώντας μηδαμινά την ανθρώπινη ζωή!

Τα ερωτήματα που εμείς θέτουμε και οφείλει να τα ερευνήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας είναι:
  1. Υπήρχε υπεύθυνος Τεχνικός Ασφάλειας του εργολάβου, της ΔΕΥΑΚ ή της ΔΕΗ;  
  2. Έγινε γραπτή έκθεση ασφαλούς εργασίας (όπως προβλέπεται από το νόμο) για  εκτέλεση επικίνδυνων εργασιών και τι μέτρα προτάθηκαν (γραπτά) για την αποφυγή ατυχήματος.
  3. Ενημερώθηκε ο άτυχος εργαζόμενος για τους κινδύνους που εγκυμονεί η συγκεκριμένη εργασία και τι μέτρα ασφάλειας έπρεπε να πάρει;
  4. Υπήρχε επαρκής εξαερισμός στη δεξαμενή; (Φυσικός και τεχνητός)
  5. Χρησιμοποιήθηκαν εύφλεκτα υλικά (διαλύτες- νέφτι κλπ) που απαγορεύονται σ αυτές τις περιπτώσεις;
  6. Υπήρχε κοντά του άλλος εργαζόμενος ή ο υπεύθυνος επιβλέπων;
Είναι σίγουρο ότι τα περισσότερα απ αυτά τα ζητήματα θα λυθούν όταν επιβληθεί από τους εργαζόμενους η «Εργατική εξουσία- Εργατική Δημοκρατία», όμως μέχρι τότε η εργατική τάξη και τα συνδικάτα της δεν έχουν το δικαίωμα να αδρανούν σ αυτά τα τεράστια εργοδοτικά εγκλήματα και πρέπει να παρεμβαίνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στην εργοδοσία και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για:
  • Την  αυστηρή τήρηση των νόμων και των κανονισμών Υγιεινής και Ασφάλειας.
  • Την δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Τεχνικών Ασφαλείας κατά τα πρότυπα του Συνηγόρου του Πολίτη. Να πληρώνονται από το κράτος και τους εργοδότες αλλά να διορίζονται από το σύνολο της βουλής και να λογοδοτούν σ αυτή και στις οργανώσεις των εργαζομένων. (Είναι δυνατόν να ελέγχει αυστηρά ο Τεχνικός Ασφάλειας τον ίδιο τον εργοδότη του;)
  • Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να βάζουν πρώτα τα ζητήματα ασφάλειας σε κάθε εργασία που τους ανατίθεται γιατί αυτοί είναι που πρέπει πάνω απ’ όλα να προστατέψουν τον εαυτό τους και τους συναδέλφους τους
Τα μέλη της Ταξικής Συσπείρωσης Εργαζομένων Π.Ε Κοζάνης εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος συναδέλφου και ευχόμαστε να είναι αυτός το τελευταίο θύμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ανευθυνότητας.

 Tο γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: