DEH

DEH

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ο Βενιζέλος αντιμέτωπος με παλιές αποφάσεις του για τη ΔΕΗ

Στον Ευάγγελο Βενιζέλο επιστρέφει 12 χρόνια μετά η καυτή πατάτα του ασφαλιστικού της ΔΕΗ που τότε όπως και τώρα είχε ως αφετηρία τα σχέδια αποκρατικοποίησης της Επιχείρησης.
Από τη θέση του υπουργού Οικονομικών αυτή τη φορά καλείται να διαχειριστεί αποφάσεις που έλαβε ο ίδιος το 1999 ως υπουργός Ανάπτυξης αντιμετωπίζοντας διά νόμου τότε (2773/1999) το πρόβλημα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων, ώστε να εισαχθεί η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο.
Με τον νόμο Βενιζέλου καταργήθηκε το μοντέλο ασφάλισης στον εργοδότη που ίσχυε στη ΔΕΗ και το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καλύπτει από το 1999 και κάθε χρόνο το άνοιγμα μεταξύ εσόδων (εισφορών) και δαπανών (συντάξεων) του Ταμείου, έναντι της
περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα.

Το πρόβλημα όμως γυρίζει μπούμερανγκ στα χέρια του ιδίου υπουργού, καθώς εν όψει της νέας μετοχοποίησης κατά 17% και της ενδεχόμενης πώλησης μονάδων, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν στα δικαστήρια περίπου 12 δισ. ευρώ (!), τα οποία το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο με αναλογιστική μελέτη αναγνώρισε ότι είναι ενσωματωμένα στα πάγια της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος ξεκαθάρισε χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ότι μετά τον τερματισμό των απεργιών, η Ομοσπονδία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα καταθέσει αγωγές τόσο κατά του Δημοσίου -δηλαδή κατά του υπουργείου Οικονομικών- όσο και κατά της ΔΕΗ.

Σημειωτέον πως κατά τον Αρθούρο Ζερβό, πρόεδρο της ΔΕΗ, η Επιχείρηση ζημιώθηκε κατά 40-50 εκατ. ευρώ από τη δεκαήμερη απεργία, η οποία σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου που εκδόθηκε χθες -έξι ημέρες μετά την κατάθεση της προσφυγής και μία ημέρα μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων- κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.

Με την αγωγή η ΓΕΝΟΠ θα διεκδικήσει «χρωστούμενα» της τάξης των 680 εκατ. ευρώ για την τριετία 2009 - 2011 και άλλα 300 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια. Τα χρήματα αυτά είναι το έλλειμμα που προκύπτει από τις ετήσιες υποχρεώσεις του Δημοσίου, που ενώ υπολογίζεται ότι πρέπει να καταβάλλει κάθε χρόνο 900 εκατ. ευρώ, έχει μειώσει σημαντικά την επιχορήγηση, ενώ στο Μεσοπρόθεσμο έχει προβλέψει «ταβάνι» 600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η καυτή πατάτα του ασφαλιστικού της ΔΕΗ θα αποτελέσει το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ των διεκδικήσεων της ΓΕΝΟΠ. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελεί τον σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για τα σχέδια της κυβέρνησης να τεμαχίσει και να αποκρατικοποιήσει τη ΔΕΗ με ορίζοντα το 2012.

Το παραδέχεται έμμεσα και η κυβέρνηση που χθες διά του εκπροσώπου του Δημοσίου Κώστα Μαθιουδάκη στη γενική συνέλευση των μετόχων, έστειλε το μήνυμα ότι «υπάρχει απόφαση να μειωθεί η συμμετοχή του κράτους στη ΔΕΗ κάτω από το 51%, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη πώς θα γίνει αυτό». *
Από: Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: