DEH

DEH

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Καθηγητής σε... τρία ταμπλό

Είναι γνωστό ότι σ' αυτήν τη χώρα οι καθηγητές των πανεπιστημίων είθισται να κυβερνούν, να καλύπτουν κορυφαίες θέσεις στη δημόσια διοίκηση, να μετέχουν σε διοικητικά συμβούλια του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, να κάνουν μπίζνες σε πολλά πεδία και... όταν περισσεύει λίγος χρόνος να θυμούνται ότι υπάρχουν αμφιθέατρα και φοιτητές. Ο καθηγητής Γ. Κατσουλάκος, διαπρεπής οικονομολόγος, παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπρύτανη της ΑΣΟΕΕ και προσφέρει εντελώς αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του ως ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ. Ανεξάρτητος μεν, διορισμένος από την κυβέρνηση δε, καθώς ο ίδιος ισχυρίζεται ότι από την κυβέρνηση του ζητήθηκε να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στη ΔΕΗ.
Ως εδώ δεν υπάρχει κάτι πρωτοφανές, εκτός ίσως από το γεγονός ότι ένας αντιπρύτανης προτιμά να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε μια μεγάλη κρατική εταιρεία από το να μετέχει από κορυφαία θέση στη διοίκηση ενός σημαντικού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Αυτό που είναι, όμως, πρωτοφανές και προκαλεί πολλές συζητήσεις είναι ότι ο ίδιος ακαδημαϊκός δάσκαλος συμμετέχει εδώ και χρόνια, μέχρι και σήμερα, στο διοικητικό συμβούλιο εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας: της FG Europe, συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία Φειδάκη και του ισχυρού εφοπλιστή Ρέστη. Και σ' αυτό το διοικητικό συμβούλιο ο κ. Κατσουλάκος εμφανίζεται ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος. Το περίεργο είναι ότι η FG Europe, εκτός από τις πωλήσεις κλιματιστικών και άλλων διαρκών καταναλωτικών αγαθών, περιλαμβάνει στο πεδίο των δραστηριοτήτων της και τον τομέα της ενέργειας. Είναι δηλαδή εταιρεία που ανταγωνίζεται τη ΔΕΗ! Τα περίεργα δεν σταματούν εδώ, αφού ο καθηγητής Κατσουλάκος μετέχει και στην επενδυτική επιτροπή εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ενέργεια.
Η στήλη γνωρίζει ότι ο κ. Κατσουλάκος πήρε την άδεια του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ για να διατηρεί αυτές τις παράλληλες απασχολήσεις, που με πρώτη ματιά φαίνονται ως κατ' εξοχήν ασυμβίβαστες μεταξύ τους. Το θέμα, όμως, δεν είναι τυπικό, αλλά ουσιαστικό: Επιτρέπεται το ίδιο πρόσωπο να έχει πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες για τη μεγαλύτερη κρατική επιχείρηση ενέργειας της χώρας, ενώ συμμετέχει (με ποια αμοιβή άραγε; και εκεί αφιλοκερδώς παρέχει υπηρεσίες;) σε ιδιωτική ανταγωνιστική επιχείρηση της ΔΕΗ; Τόσοι σοβαροί οικονομολόγοι με πλούσια ακαδημαϊκά βιογραφικά υπάρχουν στην Ελλάδα, έπρεπε η κυβέρνηση να επιλέξει τον κ. Κατσουλάκο για το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και να του επιτρέπει να διατηρεί τέτοιες παράλληλες απασχολήσεις που γεννούν ερωτήματα και στους πλέον καλοπροαίρετους;
Από: Το Παρόν της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: