DEH

DEH

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Δελτίο Τύπου των Βουλευτών του Ν.Φλώρινας Λιάνη Γεωργίου και Ευστάθιου Κωνσταντινίδη.

Αναλάβαμε την πρωτοβουλία της ενημέρωσης του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών καθώς και όλων των κομμάτων για τα μείζονα προβλήματα του τόπου μας. Είχαν προηγηθεί το περασμένο εξάμηνο οι ενημερώσεις από όλους τους φορείς του νομού μας των υπουργών οι οποίοι εμπλέκονταν στα μεγάλα προβλήματα που αφορούν την περιοχή μας.
· Στο πλαίσιο αυτό είχαμε ωριαία συνάντηση με την κα Ρεγγίνα Βάρτζελη, Γενική Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας για την υποστήριξη του έργου του Πρωθυπουργού. Πέραν του υπομνήματος που καταθέσαμε και βρίσκεται ήδη στα χέρια του Πρωθυπουργού, της αναλύσαμε λεπτομερώς ένα προς ένα τα μεγάλα θέματα της Φλώρινας.

· Συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη και τον ενημερώσαμε κι αυτόν με αναλυτικό τρόπο.

· Έχουμε επιδώσει το υπόμνημα στο ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία, το Κ.Κ.Ε και το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κι έχουν κλειστεί ραντεβού τις προσεχείς ημέρες με τους αρχηγούς τους.

· Το ίδιο θα συμβεί αμέσως μετά με τα κόμματα της Δημοκρατικής Αριστεράς, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και του Άρματος Πολιτών. Το υπόμνημα που κατατέθηκε στον Πρωθυπουργό και θα δοθεί στους αρχηγούς των κομμάτων είναι το παρακάτω:

Σε μια πολύ δύσκολη ώρα για τη χώρα και σ' ένα σταυροδρόμι πολιτικών εξελίξεων που κανένας δεν γνωρίζει ποιες θα είναι και τί επιπτώσεις θα έχουν, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός της Φλώρινας. Ένας πολύπαθος νομός στις εσχατιές της χώρας με διπλά δοκιμαζόμενα σύνορα. Τα σύνορα με την FYROM και τα σύνορα με την Αλβανία.

Αν θέλαμε να δώσουμε έναν τίτλο στα δεκάδες θέματα που απασχολούν την εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή μας, αυτός ο τίτλος θα ήταν «Ανοχύρωτα Σύνορα». Και τολμάμε να πούμε την λέξη ανοχύρωτα γιατί καλά γνωρίζουμε όλοι μας ότι στην εποχή μας τα σύνορα μιας χώρας πρωτίστως οχυρώνονται με το φρόνημα των κατοίκων τους, δευτερευόντως με ανάπτυξη, και όλα τα άλλα ακολουθούν, Οι μεταπολιτευτικές κατακτήσεις που έγιναν στο νομό μας και που προέρχονται από τις θυσίες και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού άλλες συρρικνώνονται απελπιστικά και άλλες κατεδαφίζονται.

Στη Φλώρινα τα τελευταία χρόνια ειρηνικά έγιναν τα χείριστα. Για να μην σας κουράζουμε απαριθμούμε το σύνολο των προβλημάτων της ακριτικής μας περιοχής τα οποία πλέον χρονίζουν και ταλανίζουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων μας. Στο νομό μας από καιρό έχουμε πετύχει την πολυπόθητη συναίνεση. Δεν είναι μια πολιτική συναίνεση, Είναι μια εθνική συμπεριφορά που διαπνέει όλον το νομό, από το Καϊμακτσαλάν μέχρι το Βίτσι και από την Βεγορίτιδα μέχρι τις Πρέσπες.

• Η Φλώρινα έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ένας στους δύο νέους της Φλώρινας σήμερα είναι άνεργος.

• Η Φλώρινα είναι ο μόνος ίσως νομός της Βορείου Ελλάδος απ' όπου η «Εγνατία» δεν περνάει. Αυτό την αποξένωσε τόσο από την Θεσσαλονίκη όσο και από την υπόλοιπη χώρα. Ας ληφθεί υπόψη ότι η Φλώρινα βρίσκεται στο Τριεθνές κι ότι αποτελεί πύλη εισόδου για δύο κράτη.

• Οι κάθετοι άξονες Νίκης - Φλώρινας - Εγνατίας και Κρυσταλλοπηγής - Σιάτιστας όχι μόνο δεν έχουν γίνει αλλά ούτε καν σε σχεδιασμό δεν υφίστανται. Αντιθέτως, τον τελευταίο καιρό γίνονται συζητήσεις για κεντρική σύνδεση της «Εγνατίας» με την Λάρισα!

• Η σιδηροδρομική γραμμή Φλώρινας - Θεσσαλονίκης καταργήθηκε και δεν χαρακτηρίστηκε «άγονη», Ολοκληρώθηκε έτσι η απομόνωση του νομού μας. Από τα 50 εκατ. ευρώ που διετέθησαν για τις «άγονες» γραμμές της χώρας στην Φλώρινα δεν διετέθη ούτε ένα ευρώ, το τρένο έπαψε να έρχεται πια κι αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους φοιτητές και στους κατοίκους.

• Τα ΤΕΙ οδηγούνται σε κλείσιμο! Μέχρι στιγμής έχει ελαττωθεί ο αριθμός των σπουδαστών κατά 2.500 και τα δύο τμήματα της Φλώρινας δεν πέρασαν στο μηχανογραφικό. Αλλά περιέργως ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε σε διπλανούς νομούς.

• Η ιστορική Παιδαγωγική Ακαδημία της Φλώρινας απειλείται με μεταγραφή προς άγνωστη κατεύθυνση. Αυτή η σχολή υπάρχει στην Φλώρινα για περισσότερο από μισό αιώνα. Η τύχη και των υπόλοιπων τμημάτων του Πανεπιστήμιου δεν είναι ακόμα γνωστή.

• Πολλά σχολεία της Φλώρινας που βρίσκονται σε χωριά με υψόμετρο χιλίων και πλέον μέτρων και που το χειμώνα έχουν ολικό παγετό για περισσότερο από τρεις μήνες δεν χαρακτηρίστηκαν ούτε ορεινά ούτε επικίνδυνα και τώρα πια η ζωή των μαθητών γίνεται επικίνδυνη καθώς θα υποχρεωθούν να πηγαίνουν σε άλλα σχολεία, σε άλλα χωριά, κάτω από δραματικά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αιτία οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις που γίνανε χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με την τοπική κοινωνία.

■ Τα ενεργειακά ζητήματα έχουν αποτελματωθεί. Τα λιγνιτωρυχεία του νομού είναι κλειστά με κίνδυνο σε λίγο καιρό να μην τροφοδοτείται η πιο σύγχρονη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της χώρας, η «Μελίτη-1». Για να τροφοδοτηθεί επαρκώς αυτή η μονάδα θα αναγκαστούμε να χρυσοπληρώνουμε λιγνίτη που θα τον φέρνουμε από τα Σκόπια και τη Βουλγαρία.

• Η «Μελίτη-2» έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ αλλά δεν είναι ορατή η κατασκευή της. Όχι μόνο δεν συζητιέται ανάλογο θέμα αλλά αντιθέτως ακούγεται ότι και η «Μελίτη -1» είναι προς πώληση !

• Ο διαγωνισμός για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, το παλιό ορυχείο Βαρβούτη, είναι σε εκκρεμότητα 7 χρόνια τώρα. Οι οικογένειες των 200 περίπου παλιών εργαζόμενων λιμοκτονούν, ενώ άλλες τόσες οικογένειες ακτημόνων περιμένουν τις αποζημιώσεις.

• Η μετεγκατάσταση των οικισμών της Αχλάδας και του Κλειδιού υπό την εγγύηση της ΔΕΗ πρέπει να γίνει συντομότατα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά οι μονάδες της περιοχής.

• Η τηλεθέρμανση που είναι αγαθό απαραίτητο στον νομό μας λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών αλλά και λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (το περιβάλλον της Φλώρινας είναι το πιο επιβαρυμένο με αιωρούμενα σωματίδια σε όλη την Ελλάδα) δεν προχωράει. Η μελέτη είναι έτοιμη αλλά η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ούτε για την Φλώρινα ούτε για τη Μελίτη. Δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε για την περιοχή του Αμυνταίου όπου βρίσκονται δύο από τις παλαιότερες μονάδες της ΔΕΗ.

• Οι μονάδες του Αμυνταίου που είναι οι πιο επιβαρυμένες μονάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον συνεχίζουν την λειτουργία τους πρέπει άμεσα να καθαρίσουν. Κατά συνέπεια είναι εκ των ουκ άνευ για την ζωή των κατοίκων η αποθείωση αυτών των δύο ρυπογόνων μονάδων που πρόκειται κατά την ΔΕΗ να λειτουργούν μέχρι το 2019.

• Μίσθωμα ιδιωτικών ορυχείων: Η Φλώρινα είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα που διαθέτει ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία. Στις αντίστοιχες περιοχές στην Ελλάδα όπου λειτουργούν λατομικές επιχειρήσεις το μίσθωμα αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες. Μόνο στη Φλώρινα αυτό το μίσθωμα, που είναι πολύ μεγάλο ποσό, δεν δίνεται στον αντίστοιχο δήμο και δίνεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Επιβάλλεται νομοθετική ρύθμιση γιατί δεν ισχύει για τα λιγνιτωρυχεία ό,τι ισχύει για τα υπόλοιπα ορυχεία.

• Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που ήταν σε εξέλιξη στην Φλώρινα, το φράγμα της Τριανταφυλλιάς στο Βίτσι, που θα κάλυπτε τις ανάγκες πολλών χωριών αλλά και τις ανάγκες της Φλώρινας σε ύδρευση, σταμάτησε. Εκατό εργαζόμενοι είναι στον δρόμο απλήρωτοι. Σταμάτησε ενώ έχουν εκτελεστεί τα 2/3 του έργου.

• Κι ενώ σταμάτησε αυτό το ζωογόνο αναπτυξιακό έργο για την Φλώρινα (όπου χρειαζόντουσαν 12 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του), στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής» εντάχθηκαν φράγματα άλλων νομών με κόστος πλέον των 50 εκατ. ευρώ !

• Τα σύνορα με τα Σκόπια θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς ψυχροπολεμικά. Οι Φλωρινιώτες πηγαίνουν εκεί κυρίως για καταναλωτικούς λόγους με αποτέλεσμα η αγορά της Φλώρινας να έχει νεκρώσει. Πηγαίνουν για να αγοράσουν βενζίνη, να αγοράσουν παπούτσια ή ακόμα και να φτιάξουν τα δόντια τους!

• Η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε θυρίδες.

• Τα ταχυδρομεία στα χωριά έκλεισαν.

• Τα γραφεία της Εφορίας του Αμυνταίου κλείνουν

• Ο κ. Πρωθυπουργός είχε δείξει ενδιαφέρον για την αποκατάσταση των λιμνών Ζάζαρης και Χειμαδίτιδας του Δήμου Αμυνταίου. Η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε και αναζητά φορέα ένταξης.

• Το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που θα έπρεπε να έχει ουσιαστικά στην Βόρεια Ελλάδα στην πρώτη θέση την Φλώρινα, λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας, δεν περιλαμβάνει το νομό μας πουθενά.

• Αλλά και η στάγδην άρδευση βρίσκεται στο πρώτο της στάδιο μετά τις εξαγγελίες του κ. Σκανδαλίδη. Αναγγέλθηκε η μελέτη και το κόστος της σε 1 εκατομμύριο ευρώ, όμως η κατασκευή του έργου χρειάζεται άλλα 10 εκατομμύρια. Αυτό το έργο καθορίζει το μελλόντων Πρεσπών. Ήδη το βαλκανικό πάρκο Πρεσπών παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες ακόμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρά τις συναντήσεις των τριών πρωθυπουργών των όμορων χωρών Ελλάδας - FYRΟΜ - Αλβανίας βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση. Τίποτα ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Το ίδιο πρόγραμμα της στάγδην άρδευσης είχε προταθεί για την περιοχή του Αμυνταίου με δύο έργα αντίστοιχου προϋπολογισμού, δηλαδή από 1 εκατ. ευρώ η μελέτη και 10 εκατ. ευρώ η κατασκευή το καθένα.

• Το νοσοκομείο της Φλώρινας κατά καιρούς παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα.

• Η ΕΡΑ Φλώρινας που έχει γίνει για καθαρά εθνικούς λόγους γιατί είναι το μόνο ραδιόφωνο που εκπέμπει κοντά στον πανίσχυρο ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων: επικρέμεται συχνά δαμόκλειος σπάθη του κλεισίματος.

• Αφήσαμε τελευταίο το πετρέλαιο. Γιατί αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Η εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι η χαριστική βολή για τους ακρίτες της Φλώρινας. Το μέσο κόστος στην Αθήνα είναι 700 ευρώ.

Στη Φλώρινα μόνο η επιπλέον επιβάρυνση από τα νέα μέτρα θα κυμαίνεται από 2.500 έως 3.000 ευρώ ετησίως.

Οι βουλευτές Φλώρινας
Γιώργος Λιάνης
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
 
florinapost.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: