DEH

DEH

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

"Επιδημία δεν πληρώνω" και στη ΔΕΗ

«Επιδημία» έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό όλοι εκείνοι που συνειδητά αρνούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος.
Πλέον, ένας στους δέκα πελάτες των εταιρειών ηλεκτρισμού, της ΔΕΗ και των ιδιωτών που είναι στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν πληρώνει τον λογαριασμό του και εκφράζονται φόβοι ότι το φαινόμενο θα αυξηθεί. Ετσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο σύστασης ενός
«ηλεκτρικού Τειρεσία».

Εκτός από επαγγελματίες ή νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα της έγκαιρης πληρωμής του λογαριασμού, έχει εμφανιστεί ένα νέο φαινόμενο του εκ συστήματος «μπαταχτσή» που αξιοποιεί το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον περισσότεροι του ενός πάροχοι, καθώς και το ότι δεν λειτουργεί ακόμα πλήρως το σύστημα ενημέρωσης για το «ιστορικό» κάθε πελάτη.

Το σύστημα που ακολουθούν είναι απλό: Καθυστερούν να εξοφλήσουν για μήνες τον λογαριασμό τους και όταν φτάνουν στο σημείο να απειλούνται με διακοπή ρεύματος ή ακόμα και να έχει ήδη διακοπεί το ρεύμα τους, απευθύνονται σε άλλη εταιρεία, συνδέονται μαζί της, «φεσώνουν» και αυτήν κοκ. Η πρακτική αυτή είναι εφικτή καθώς μόλις τώρα άρχισαν να τηρούνται στοιχεία με την καταναλωτική συμπεριφορά και τα πιθανά χρέη κάθε πελάτη προς τους προηγούμενους παρόχους, έτσι ώστε να ενημερώνονται οι εταιρείες πριν προχωρήσουν σε σύμβαση μαζί του.

Το ζήτημα απασχολεί έντονα και τη ΔΕΗ, η οποία πέραν των δικών της πελατών δέχεται τις περισσότερες φορές τους καταναλωτές που φεύγουν «κακήν κακώς» από τους ιδιώτες και βρίσκουν εκ νέου «καταφύγιο» στη ΔΕΗ της οποίας απαξιώνουν το πελατειακό χαρτοφυλάκιο.

Σε μια προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης έχει αποφασιστεί η δημιουργία ενός μητρώου καταγραφής των κακοπληρωτών που θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του τραπεζικού «Tειρεσία». Στο μητρώο αυτό, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, θα έχουν πρόσβαση όλοι οι προμηθευτές, γεγονός που θεωρείται ικανό να περιορίσει σημαντικά το φαινόμενο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξάρτητα από την προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο με τη δημιουργία «ηλεκτρικού Τειρεσία», υπάρχει ένα ακόμα μεγάλο ποσοστό ανεξόφλητων λογαριασμών που προέρχεται όχι από κακοπληρωτές αλλά από νοικοκυριά που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη ζωής και από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Από: madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: