DEH

DEH

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Τράπεζες και ξένα επενδυτικά funds μπαίνουν στα δίκτυα της ΔΕΗ

Το δρόμο για την είσοδο τραπεζών και ξένων επενδυτικών funds στα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΔΕΣΦΑ, «ανοίγουν» σύμφωνα με ανθρώπους του ενεργειακού χώρου, οι διατάξεις του νομοσχεδίου Μπιρμπίλη πως «ανεξάρτητα από τη μετοχική τους σύνθεση η ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΣΦΑ θα βρίσκονται πάντοτε υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου».
Πρόκειται για διατυπώσεις που δεν υπήρχαν στα αρχικά προσχέδια τα οποία και είχαν σταλεί προς έγκριση στην Κομισιόν, αλλά προστέθηκαν μετά από την απάλειψη της αναφοράς για «τη
δυνατότητα εισόδου ιδιωτών στα δίκτυα σε ποσοστό μέχρι 49%», ώστε να γίνει σαφές ότι το Δημόσιο είναι μεν υπέρ της εισόδου ιδιωτικών κεφαλαίων, αλλά δεν προτίθεται να παραχωρήσει τον έλεγχό τους.
Σύμφωνα ωστόσο με ανθρώπους του χώρου, οι διατάξεις αυτές (άρθρο 61 παρ.4, άρθρο 108 παρ.5) είναι κατά τέτοιο τρόπο «γενικόλογα» διατυπωμένες, ώστε να ερμηνεύονται ποικιλοτρόπως και να αφήνουν στην κυβέρνηση το μέγιστο βαθμό ελευθερίας, να κινηθεί όπως εκείνη τη συμφέρει καλύτερα, αναλόγως των εξελίξεων.
Διπλή ανάγνωση…
Η διατύπωσή τους προσφέρεται με λίγα λόγια για διπλή ανάγνωση. Το μήνυμα που στέλνει, στο μεν εσωτερικό, και ειδικά προς όσους θα αντιδράσουν μετά την αφαίρεση του «πλαφόν» του 49%, είναι ότι διασφαλίζεται απόλυτα η διατήρηση του μάνατζμεντ από το Δημόσιο. Το μήνυμα ωστόσο προς τη Κοινότητα αλλά και πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές, είναι πως όλα τα σενάρια είναι πιθανά.
Εξάλλου, κανείς δε γνωρίζει τι στάση θα τηρήσει η Κομισιόν αν μελλοντικά υπάρξει όντως επενδυτικό ενδιαφέρον για τα δίκτυα, και η κυβέρνηση επιχειρήσει να διατηρήσει το μάνατζμεντ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον τραπεζών και ξένων επενδυτικών ταμείων (που ούτως ή άλλως είχε εκδηλωθεί το προηγούμενο διάστημα και ειδικά τον περασμένο Μάρτιο όταν και το ν/σχεδιο συζητήθηκε για πρώτη φορά στο υπουργικό), τώρα θα αναθερμανθεί.
Τότε οι όποιες κουβέντες ήταν ενδεικτικές, τώρα όμως που ξεκινάει η δημόσια διαβούλευση και ειδικά μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου, πιθαναλογείται ότι θα γίνουν πιο ουσιαστικές. 
Ποιοι θα μπορούσαν να επενδύσουν
Όσο για το ποιοι θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα δίκτυα του ηλεκτρισμού και του αερίου, θυμίζουμε ότι οι πληροφορίες μιλούσαν για χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (ξένα funds, τράπεζες) που είχαν βολιδοσκοπήσει κυβερνητικά στελέχη, σχετικά με το ενδεχόμενο απόκτησης μετοχικής συμμετοχής στη νέα θυγατρική της ΔΕΗ για την διαχείριση του συστήματος μεταφοράς. Διότι μόνο τράπεζες και μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια είναι σε θέση να διαθέσουν τα τεράστια κεφάλαια που απαιτούνται για επενδύσεις σε νέα δίκτυα ηλεκτρισμού και για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων.
Άλλωστε όπως υποστηρίζει στέλεχος του ενεργειακού χώρου «η αγορά συνεχίζει να πιστεύει πως είναι πολύ σημαντικό να εισέλθει στα δίκτυα της ΔΕΗ ένας ξένος operator ή ένας ιδιώτης που θα επενδύσει, αφού οι ανάγκες του συστήματος είναι πολύ μεγάλες, και δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα ουσιώδης μέριμννα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων». Ο συνομιλητής μας φέρνει σαν παράδειγμα τη Πελοπόννησο που καλύπτεται με μια γραμμή 150KV, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η καινούρια μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη θα έχει έξοδο στα 150KV, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, καθώς το μίνιμουμ για μια τέτοια μονάδα είναι γραμμή 400KV.
Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ότι οι χρεώσεις για τη χρήση των δικτύων είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη όταν ταυτόχρονα αυτά έχουν πολύ χαμηλή ποιότητα. «Πληρώνουμε δηλαδή ακριβά ένα μέτριο προϊόν», όπως χαρακτηριστικά λέει, φέρνοντας σαν παράδειγμα το γεγονός ότι η Αίγινα, δίπλα ακριβώς στην Αθήνα, στο πρόσφατο παρελθόν είχε μείνει επί δύο εβδομάδες χωρίς ρεύμα.
απο : energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: