DEH

DEH

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Διαμάχη στο ΣτΕ με Αφορμή τις Εκτάσεις για το Φωτοβολταϊκό της Κοζάνης

Η τοπική κοινωνία της Κοζάνης διεκδικεί δικαστικά την κυριότητα των 250.000 στρεμμάτων, στα οποία η ΔΕΗ υπολογίζει για να εγκατασταθεί το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Το ζήτημα όμως είναι νομικό, διότι παρατηρούνται ασάφειες όσον αφορά το νόμο του 2001, με τον οποίο παραχωρήθηκε η κυριότητα των εκτάσεων στη ΔΕΗ. Οι κάτοικοι και η Νομαρχία έχουν καταθέσει προσφυγές στο ΣτΕ, οι οποίες αναμένεται να εξεταστούν στα τέλη του φετινού έτους.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΔΕΗ και ο ίδιος ο Αρθούρος Ζερβός υποστηρίζουν ότι η
Επιχείρηση ορθώς προέβη στον σχετικό διαγωνισμό: «Εάν περιμέναμε να συζητηθούν οι προσφυγές, δεν θα κάναμε τίποτα. Εμείς κινηθήκαμε βάσει του νόμου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ του 2001, με τον οποίο παραχωρήθηκε η κυριότητα στη ΔΕΗ», δήλωσε ο πρόεδρος.

Η πλευρά των κατοίκων όμως υποστηρίζει πως ο νόμος του 2001 είναι αντισυνταγματικός και μη συμβατός με την κοινοτική νομοθεσία, ενώ δεν έχει και αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν αφορά τις περιοχές που έπρεπε να έχει ήδη παραδώσει η ΔΕΗ μέχρι τότε. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» σε άρθρο της, στη σχετική προσφυγή τονίζεται ότι, σύμφωνα με τον παλαιότερο νόμο 1.280/1982, η ΔΕΗ έπρεπε να έχει επιστρέψει τις εκτάσεις που πήρε από τους αγρότες για να εξορύξει τον λιγνίτη όταν αυτός εξαντλήθηκε.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η ΔΕΗ δεν προχώρησε σε αποκατάσταση όλων των περιοχών που επλήγησαν από περιβαλλοντική υποβάθμιση, παρά μόνο σε 6.000 στρέμματα, τα οποία οι κάτοικοι αναγκάζονται σήμερα να νοικιάζουν από τη ΔΕΗ για καλλιέργεια.
Απο: energeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: