DEH

DEH

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

1η ΜΑΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ… ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Άρθρο του Μιχάλη Ραμπίδη
τ. μέλους Δ.Σ. / Γ.Σ.Ε.Ε.

Συμμετείχα στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαίδας στην κεντρική πλατεία της πόλης, μεταξύ ολίγων (περισσότεροι από προηγούμενα χρόνια) εργαζόμενων, συνταξιούχων, ολίγων συνδικαλιστών & άλλων. Αν αφαιρέσουμε εξέδρα, επιβλητικά ΠΑΝΩ με επίκαιρα συνθήματα, πλήθος& παλμό συγκέντρωσης κλπ η διεξαγωγή της γιορτής μας μετέφερε τουλάχιστον μια 10ετία πίσω. Καμιά σχέση με το σήμερα.


- Σαν να μην χάσαμε δώρα & επιδόματα
- Σαν να μην υποστήκαμε κι άλλες σημαντικές μειώσεις αποδοχών
- Σαν να έχουμε υπογράψει πέρσι και διεκδικούμε και φέτος νέα συλλογική σύμβαση εργασίας
- Σαν να μην εγκαινιάζουμε ένα χρόνο μνημόνιο
ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΕΚΕΙ στην κεντρική πλατεία της πόλης μας

Κύρια ομιλία της συγκέντρωσης & ψήφισμα δυο ανάλατα-ανεπίκαιρα κείμενα, ξένα με τα όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα.
Κενή & άστοχη συνθηματολογία, χωρίς τσεκουράτο καταγγελτικό λόγο, δίχως τολμηρές και καινοτόμες προτάσεις, χωρίς καμιά αυτοκριτική.

Ούτε μια φορά ακούστηκε η λέξη ‘’ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ’’ ή ‘’ΜΝΗΜΟΝΙΟ’’.
Ούτε μια στιγμή φάνηκε η ταυτότητα ενός ιστορικού-μαχητικού οργάνου (ΕΚΠ} ως δημιουργικά κριτικού, ταξικού & πολιτικοποιημένου.

Πλήρης η απουσία της οργανωμένης και όχι μόνον ΔΑΚΕ η οποία δείχνει να συμβιβάζεται με την ανυπαρξία της. Απούσες και οι άλλες συμμετέχουσες στο Ε.Κ.Π. παρατάξεις.

Χτυπητή η απουσία του νεοσύστατου σωματείου ΑΝΕΡΓΩΝ με τις πρόσφατες καταλήψεις, χωρίς καμιά λεκτική ή οπτική παρέμβαση.
Αντικατάσταση της γνωστής φράσης του προέδρου του Ε.Κ.Π. με το εκλεπτυσμένο: ’’ανανέωση προσωπικού’’ ΔΕΗ. Μήπως μερικοί ‘’φίλοι’’ πάτησαν την κόκκινη γραμμή ή πλησιάζουν;

Σε αντίθεση με τον σύντροφο Τσιλφίδη ο έτερος σύντροφος Τολιόπουλος του Ε.Κ. Κοζάνης απεδείχθη λιγότερο ΠΑΣΟΚ (όπως ο Αλέκος Αθανασιάδης του Πάρη Κουκουλόπουλου για τη μετοχοποίηση ΔΕΗ) και κατήγγειλε κυβέρνηση, αντιπολίτευση, τρόικα, μνημόνιο κ.α. δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να μιλήσουν εκπρόσωποι κι άλλων παρατάξεων.

Αναρωτιέμαι τι διαφορά θα υπήρχε σε μια ανοιχτή (σε κλειστή θα γινόταν σφαγή) συγκέντρωση – επέτειο πρωτομαγιάς της ΠΑΣΚΕ αντί του Ε.Κ.Π.;

Στους καιρούς μας θυμάμαι με αλλεπάλληλες, ενίοτε επεισοδιακές συνεδριάσεις, εγκρίναμε τα κείμενα ακόμη και των παρατάξεων, που τότε είχαν παρουσία και λόγο.

Η μηδενική αντίδραση στα τεκταινόμενα, η υποβάθμιση των κοινωνικών υποχρεώσεων, η απραξία και ο συμβιβασμός, δημιουργούν απολίτικο κίνημα και οδηγούν στην απώλεια της στρατηγικής δράσης & στόχευσης

Με καλοπροαίρετη κριτική στο όργανο, εκτιμώ ότι όλα αυτά προέρχονται από τη μονοπαραταξιακή και μονοσήμαντη λειτουργία του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαίδας η οποία πρέπει άμεσα να αλλάξει, με την προϋπόθεση βέβαια να συμμετέχουν υπαρκτοί.
Διαφορετικά τροχοδρομούν την πορεία μας υποχρεωτικά στο ‘’ΠΑΛΙΟ ΠΑΡΚΟ’’ (ΠΑΜΕ).
Με τον δέοντα σεβασμό στους θεσμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: