DEH

DEH

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Τι αποδέχεται και τι απορρίπτει η Κομισιόν για τα swaps της ΔΕΗ

Σε αίσιο τέλος φαίνεται να οδηγείται καταρχήν, η  «περιπέτεια» των swaps καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία που προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως ισοδύναμο μέτρο για την περίφημη υπόθεση των λιγνιτών φαίνεται να εξασφαλίζει, ως βάση, το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες προκαλώντας ανακούφιση τόσο στην Αμαλιάδος όσο και στη Χαλκοκονδύλη.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει δεκτό το βασικό κομμάτι της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης και η λιγνιτική ενέργεια που
θα τεθεί προς διάθεση θα προέρχεται από ένα portfolio μονάδων και όχι από συγκεκριμένες μονάδες, όπως προτάθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαβούλευσης από την αγορά. Η λύση αυτή (pull based approach) θεωρείται ότι θα γίνει ασμένως αποδεκτή από τη ΔΕΗ, η οποία επ’ ουδενί δεν ήθελε να παραχωρήσει τη διαχείριση στην ημερήσια αγορά μεμονωμένων μονάδων.

Η δεύτερη πληροφορία που έρχεται από τις Βρυξέλλες είναι ότι η Κομισιόν εμμένει στην άποψη ότι δεν θα πρέπει να οριστεί τιμή εκκίνησης. Έτσι οι τιμές πώλησης θα καθοριστούν από την ανοιχτή δημοπρασία (the buyer makes the bid) κάτι που είχε προταθεί και στη διάρκεια της διαβούλευσης στις Βρυξέλλες από το σύνολο των συμμετεχόντων.

Swaps ή Fallback

Ίσως η βασικότερη αλλαγή που έρχεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορά στο αίτημα να δοθεί η δυνατότητα και στους εγχώριους παραγωγούς να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα περιγράφει τη διαδικασία ως “swaps” ή “fallback” . Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Εκτός από τις ανταλλαγές ενέργειας όπου η ΔΕΗ θα εκχωρεί δική της λιγνιτική παραγωγή λαμβάνοντας ενέργεια ίσης αξίας σε ξένες αγορές, θα δίνεται η δυνατότητα πληρωμής με μετρητά (Cash Settlement) γεγονός που ανοίγει το δρόμο να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες και εταιρείες χωρίς φυσική παρουσία σε ξένες αγορές. Μάλιστα η αλλαγή αυτή παρέχει τη δυνατότητα να μπουν στο «παιχνίδι» των δημοπρασιών εκτός από τους εγχώριους παραγωγούς και οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας, εφόσον εκδηλώσουν εγκαίρως ενδιαφέρον.

Χρονική διάρκεια

Η Κομισιόν φέρεται να επιμένει στην άποψη ότι τα συμβόλαια θα πρέπει να είναι μακροχρόνια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση είχε ζητήσει συμβόλαια μικρότερης διάρκειας. Αξίζει να αναφερθεί ότι από την πλευρά της αγοράς είχε εκφραστεί η άποψη ότι τα συμβόλαια θα πρέπει να είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας, ζητώντας ωστόσο , για ευνόητους λόγους, δυνατότητα επανεξέτασης το 2014 (έναρξη του νέου συστήματος εμπορίας ρύπων).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οδηγούμαστε στη δημοπρασία τεσσάρων «πακέτων» των 300MW το καθένα, με την ισχύ να αυξάνεται κάθε χρόνο ώστε να φτάσουμε σταδιακά στο 40% του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ. Άλλωστε εκ μέρους της Κομισιόν το ζητούμενο είναι οι ανταλλαγές - δημοπρασίες να οδηγήσουν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα με την περίφημη απόφαση της Κομισιόν που είχε τρεις εναλλακτικές ώστε το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή να πέσει στο 60% (πωλήσεις μονάδων, ενέργειας ή παραχώρηση τεσσάρων νέων λιγνιτωρυχείων σε τρίτους παίκτες).

Σε κάθε περίπτωση και παρά το αναμενόμενο «πράσινο φως» της Κομισιόν, τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, εν προκειμένω από το εάν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον στην πράξη για συμμετοχή στις ανταλλαγές – δημοπρασίες.
energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια: