DEH

DEH

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Βολές Π. Κουκουλόπουλο κατά Μπιρμπίλη



Στο στόχαστρο του συναδέλφου Πάρη  μπαίνει η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για πρωτοβουλίες που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή της περιοχής, αλλά και στο μέλλον της ΔΕΗ.

Μιλώντας στα κρατικά ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης, ο κ. Κουκουλόπουλος εγκαλεί την υπουργό ΠΕΚΑ επειδή με επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οκτώβριο του 2010, έκανε γνωστό ότι η χώρα μας δεν ενδιαφέρεται για περαιτέρω αξιοποίηση των λιγνιτών.

Είχε προηγηθεί από την πλευρά της Ε.Ε., τον Αύγουστο του 2010, η ενημέρωση προς τη χώρα μας ότι οι υπάρχουσες μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς θα μπορούν να λειτουργήσουν για 16.000 ώρες ακόμα (δηλαδή, δύο χρόνια περίπου) και του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για 32.000 ώρες (δηλαδή, για 4 χρόνια περίπου), εξέλιξη απόλυτα λογική από τη στιγμή που η χώρα μας, εδώ και μια δεκαετία περίπου, δεν είχε ασκήσει το δικαίωμα που της δόθηκε
 για αντικατάσταση των Μονάδων αυτών με νέες, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, οι παραπάνω εξελίξεις θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Οδηγούν σε απαξίωση της ΔΕΗ, θα αυξήσουν την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, καθώς το εγχώριο καύσιμο θα υποκατασταθεί με εισαγόμενο, ενώ στερούν τη χώρα από το μοναδικό ουσιαστικά αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτει η χώρα, δηλαδή τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.

Η έντονη διαφωνία του με την ακολουθούμενη πολιτική, έγκειται στο ότι για αυτές τις εξελίξεις δεν υπήρξε καμιά απόφαση της Βουλής, αλλά ουσιαστικά δρομολογήθηκαν από ένα έγγραφο της Υπουργού ΠΕΚΑ (τον περασμένο Οκτώβριο) και έρχονται σε μια περίοδο που είναι ορατή η προσπάθεια απαξίωσης της ΔΕΗ.

Τέλος σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο «πρωταρχικό μέλημα της χώρας σήμερα θα έπρεπε να είναι η περαιτέρω αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας και της Δράμας, και η άμεση δρομολόγηση της αντικατάστασης των σημερινών Μονάδων των ΑΗΣ Καρδιάς και Αγίου Δημητρίου, με νέες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, όπως και η κατασκευή των μονάδων Πτολεμαίδα 5 και Μελίτη 2.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με άνοιγμα των κοιτασμάτων Ελασσόνας και της Δράμας ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να πουληθεί το 40% των ΑΗΣ και βάζεις τους ιδιώτες να έλθουν αντιμέτωποι με τις τοπικές κοινωνίες. Εδώ πρέπει να εστιαστεί ο απεργιακός αγώνας της ΓΕΝΟΠ. Ο Κουκουλόπουλος το έχει πιάσει πολύ καλά το θέμα.

kamini είπε...

Ο Κουκουλόπουλος κάνει κολοτούμπες! Ας τοποθετηθεί πρώτα για το τι θα κάνει με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (κόκκινες γραμμές έβαζε πριν λίγο καιρό στην αίθουσα της Νομαρχίας) και μετά να μας πει για την Δράμα.