DEH

DEH

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Εχουμε μερτικό στη ΔΕΗ

Θέμα συνιδιοκτησίας των εργαζομένων στην πάγια περιουσία της ΔΕΗ μέσω του ασφαλιστικού φορέα της επιχείρησης θέτει ξανά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με ανακοίνωσή της, η οποία ερμηνεύεται ως μήνυμα αποτροπής κάθε προσπάθειας για ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς ή για περαιτέρω αποκρατικοποίηση.
τόσο το Ελληνικό Δημόσιο με νόμους όσο και ο Αρειος Πάγος με πρόσφατη απόφασή του, έχουν αναγνωρίσει ότι στην πάγια περιουσία της ΔΕΗ είναι ενσωματωμένη η ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και λειτουργεί ως ασφαλιστικό κεφάλαιο.
Πρόκειται για μια επισήμανση που πιθανότατα συνδέεται με τις πιέσεις που ασκεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ώστε στο ενεργειακό νομοσχέδιο ο οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ να διατηρήσει ουσιαστικά την ιδιοκτησιακή συμμετοχή που έχει
 και σήμερα στο δίκτυο μεταφοράς, μέσω της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ (ΑΔΕΣΜΗΕ).

Υπενθυμίζεται ότι από το 1966, μέχρι τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ το 1999, οι εισφορές του προσωπικού παραχωρούνταν άτοκα στη ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων με αντάλλαγμα την παροχή συντάξεων και εφάπαξ εκ μέρους της επιχείρησης.

Το 1999 με τον νόμο 2773 του Ευάγγελου Βενιζέλου η κυβέρνηση κατάργησε το σύστημα αυτασφάλισης του προσωπικού και ίδρυσε το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού (ΟΑΠ-ΔΕΗ) ώστε να εισαχθεί η ΔΕΗ στο χρηματιστήριο.

4,5 δισ. ευρώ
Βάσει αναλογιστικής μελέτης η περιουσία των εργαζομένων υπολογίστηκε τότε σε 4,5 δισ. ευρώ και το κράτος ανέλαβε να επιδοτεί το Ταμείο της ΔΕΗ από τον προϋπολογισμό με περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ ένα άλλο μέρος παρέμεινε ενσωματωμένο στα πάγια της επιχείρησης.

Στη χθεσινή της ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ επικαλείται απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου (αφορούσε πώληση ακινήτου), σύμφωνα με την οποία: «Το κράτος ανέλαβε την πλήρη κάλυψη των οικονομικών αναγκών του ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ, η δε περιουσία που είχε σχηματιστεί από την τότε διαχείρισή της από τη ΔΕΗ παρέμεινε ενσωματωμένη στη ΔΕΗ, προκειμένου να λειτουργήσει, λόγω της συμμετοχής του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο, ως αντάλλαγμα για τις καταβολές του προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ».

Και επιπλέον ότι «όπως συνάγεται, σκοπήθηκε να αποκτήσει ο ΟΑΠ ΔΕΗ οικονομική ευρωστία, η οποία κατοχυρώνεται με τη θέσπιση της υποχρέωσης του κράτους να τον χρηματοδοτεί από τον εκάστοτε προϋπολογισμό και παράλληλα να διαφυλαχτεί η ακεραιότητα της ασφαλιστικής εν γένει περιουσίας της ΔΕΗ και ουσιαστικά του κράτους ως ιδιοκτήτη της επιχείρησης». *

Δεν υπάρχουν σχόλια: