DEH

DEH

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ψίχουλα, τα οφέλη από τις τρεις μετοχοποιήσεις της ΔΕΗ

Αν όχι επιζήμια, τουλάχιστον οριακά επωφελής αποδείχθηκε για το Ελληνικό Δημόσιο η μετοχοποίηση της ΔΕΗ το 2001 και η πώλησή της σε δόσεις τα επόμενα χρόνια μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η ΔΕΗ στο διάστημα της περασμένης δεκαετίας και λειτουργώντας υπό καθεστώς μονοπωλίου, κατάφερε, εκτός από το να υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 7,5 δισ. ευρώ, να υπερδιπλασιάσει τόσο τις πωλήσεις της (από τα 3 στα 6 δισ. ευρώ) όσο και τα κέρδη της (από τα 200 εκατ. ευρώ στα 550-600 εκατ. ευρώ ετησίως). Ωστόσο το Ελληνικό Δημόσιο προτίμησε στο διάστημα αυτό να εισπράξει εφάπαξ κάποια έσοδα πουλώντας μετοχές για να κλείσει «τρύπες» και να
 παραχωρήσει σε ιδιώτες επενδυτές μελλοντικά έσοδα από μερίσματα.
 παραχωρήσει σε ιδιώτες επενδυτές μελλοντικά έσοδα από μερίσματα.

Το Δημόσιο έχει αντλήσει συνολικά 1,4 δισ. ευρώ από τις τρεις μετοχοποιήσεις της ΔΕΗ το 2001, το 2002 και το 2003 οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να μειωθεί η συμμετοχή του κράτους από το 100% στο 51%.

Αν αντίθετα από το 2001 μέχρι σήμερα δεν είχε πουλήσει καμία μετοχή και διατηρούσε τον απόλυτο έλεγχο στην Επιχείρηση, θα είχε εγγράψει έσοδα από μερίσματα άνω του 1,1 δισ. ευρώ και παράλληλα θα μπορούσε να προσδοκά σε περισσότερα έσοδα στο μέλλον. Ετσι αντί για 1,1 δισ. ευρώ, στον κρατικό κορβανά μπήκαν όλα αυτά τα χρόνια συνολικά 550 εκατ. ευρώ. Η αίσθηση της «χασούρας» είναι πολύ πιο έντονη τα δύο τελευταία χρόνια που η ΔΕΗ κατέγραψε ιδιαίτερα υψηλά καθαρά κέρδη (693 εκατ. ευρώ το 2009 και 558 εκατ. ευρώ ο 2010) και διένειμε μέσω μερισμάτων στους ιδιώτες μετόχους και το Δημόσιο συνολικά 415 εκατ. ευρώ.

Με βάση άλλωστε τη σημερινή ιστορικά χαμηλή αποτίμηση της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που δεν υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ, το εναπομείναν ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου δεν «αξίζει» πάνω από 1,27 δισ. ευρώ. Ενώ από την πώληση του 17% που προγραμματίζεται για το 2012, τα αναμενόμενα έσοδα δεν ξεπερνούν -με βάση την τρέχουσα αποτίμηση- τα 430 εκατ. ευρώ.

Αυτό που φυσικά δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς, είναι πόσα λεφτά θα χάσει στο μέλλον το Ελληνικό Δημόσιο από την περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του στη ΔΕΗ, αφού θα εισπράττει όλο και λιγότερα μερίσματα.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της χρήσης 2010, η αξία των παγίων της ΔΕΗ (μονάδες, ορυχεία, ακίνητα κ.ά.) υπολογίζεται σε 13,4 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή πενταπλάσια από τη χρηματιστηριακή αποτίμηση στο Χ.Α.

Οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης υποστηρίζουν πως η «πραγματική» αξία των παγίων της ΔΕΗ είναι ακόμη μεγαλύτερη. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 τα πάγιά της είχαν αποτιμηθεί σε 9 τρισ. δρχ. (26,4 δισ. ευρώ). Το 2001, όταν προετοιμαζόταν η μετοχοποίηση επανεκτιμήθηκαν σε 3 τρισ. δρχ. (8,6 δισ. ευρώ). Με βάση δε την τελευταία αναλογιστική μελέτη που έχει γίνει (2007), μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων της Επιχείρησης, που από το 1966 αξιοποιούνταν για χρηματοδότηση επενδύσεων και είναι ενσωματωμένες στις πάγιες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, ανέρχονται σε περίπου 11,9 δισ. ευρώ.*

http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: