DEH

DEH

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Έβδομη αναβολή στην κατάθεση προσφορών για Πτολεμαΐδα 5

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα, για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για όλους τους Έλληνες. Στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα… Συνήθως τα θετικά μηνύματα στέλνονται από εγκαίνια, όταν κάτι ξεκινάει τη λειτουργία του…Σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή...Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη γιατί η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με προγραμματισμένο τρόπο….Η Μονάδα I του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ισχύος 70 MW, τίθεται εκτός λειτουργίας παραμένοντας σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας, δεδομένου ότι έχει γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας Μονάδας, Πτολεμαΐδας V, ενώ η Μονάδα ΙΙ θα τεθεί και αυτή εκτός λειτουργίας, μόλις ανατεθεί η Πτολεμαΐδα V»
 Μετατίθεται για τις 11 Μαΐου η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ.
 Πρόκειται για την έβδομη αναβολή της ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών για τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε στις 20 Απριλίου του 2010.

Το έργο είναι προϋπολογισμού άνω του 1,3 δισ. ευρώ, η λειτουργία του σχεδιάζεται να υποκαταστήσει παλαιές ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ θα διατηρήσει την απασχόληση στην περιοχή.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός αφορά στην κατασκευή και παράδοση με το κλειδί στο χέρι, μονάδας καύσης λιγνίτη, ισχύος 550-660 μεγαβάτ και με δυνατότητα παροχής τηλεθέρμανσης για 140 μεγαβάτ.
Οι δύο κοινοπραξίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό είναι αυτή μεταξύ της γαλλικής Alstom, της Μέτκα του ομίλου Μυτιληναίου και της Προμηθέας Γκάζ (Γκαζπρόμ-Κοπελούζος) και εκείνη στην οποία συμμετέχουν η γερμανική Babcock, η οποία έχει εξαγοραστεί από την ιαπωνική Ηitachi και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Φήμες θέλουν τους ενδιαφερόμενους να αντιδρούν στον τρόπο χρηματοδότησης και στη ροή των σταδιακών εξοφλήσεων ανάλογα με την πρόοδο του έργου, που προτείνει η ΔΕΗ.

Μετά την τελευταία αυτή αναβολή, η αγορά εμφανίζεται προβληματισμένη σχετικά με τη βούληση και τις δυνατότητες υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου από τη ΔΕΗ. Άλλωστε, είναι γνωστή η στάση της υπουργού ΠΕΚΑ, η οποία αντιτίθεται στη δημιουργία νέων λιγνιτικών μονάδων, ακόμα και αν πρόκειται για αντικατάσταση παλαιότερων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: