DEH

DEH

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΓΕΝΟΠ: Αγνοήστε την Κομισιόν και διατηρήστε το μονοπώλιο

Υπό το βάρος των πιέσεων των σκληροπυρηνικών συνδικαλιστών της ΔΕΗ, βρίσκεται το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής το οποίο καλείται να ενσωματώσει μια σειρά από παρατηρήσεις της ΓΕΝΟΠ στο ενεργειακό νομοσχέδιο που έχει ήδη τροποποιηθεί πάνω από έξι φορές.


Και όμως, όταν πρόκειται για ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας (72/2009) τα... «κουκιά είναι μετρημένα» σημειώνει παράγοντας της αγοράς, που επισημαίνει ότι οποιαδήποτε «διαφορετική προσέγγιση» και «αλά ελληνικά» ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, πολύ απλά θα επισπεύσει τη διαδικασία απόρριψης του ν/σ από την Κομισιόν. Πηγές της αγοράς
προσθέτουν με νόημα ότι καθώς η ελληνική αγορά βρίσκεται «υπό παρακολούθηση» η αντίδραση της Κομισιόν θα είναι άμεση.

Η ατζέντα ΓΕΝΟΠ
Η ΓΕΝΟΠ έχει ζητήσει σημαντικές αλλαγές στο προσχέδιο του νομοσχεδίου το οποίο αποτελεί πιστή μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Κάποιες από τις αλλαγές είναι ήσσονος σημασίας, όπως π.χ. η αλλαγή της ονομασίας των θυγατρικών (μεταφοράς) ΑΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ (διανομής), γιατί δεν είναι... κατανοητές.

Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένες απαιτήσεις της ΓΕΝΟΠ που εφόσον εισακουστούν οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στο ευρωδικαστήριο: να μην αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και να παραμείνει ισχυρός ο παρεμβατικός ρόλος του υπουργείου στην αγορά.

Επίσης ζητείται μεταβατικός χρόνος προσαρμογής στο νέο περιβάλλον των θυγατρικών, κυρίως της Διανομής, να απαλειφθούν τα άρθρα 31, 39, 40 & 41 της κοινοτικής οδηγίας και να διαγραφεί κάθε αναφορά σε ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, όπως αναφέρεται στο ευρωπαϊκό κείμενο. Επιπλέον η ΓΕΝΟΠ απαιτεί να μην εφαρμοστεί η πρόβλεψη του μνημονίου για τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών από ανεξάρτητο φορέα, ζητώντας η ευθύνη να μείνει στη θυγατρική της μεταφοράς.

Παράλληλα, ζητεί να αφαιρεθούν από το νομοσχέδιο οι δικλείδες ανεξαρτησίας που προβλέπονται για τη θυγατρική της ΔΕΗ. Για παράδειγμα ζητεί στο εποπτικό συμβούλιο του ΙΤΟ να υπάρχει μέλος που ορίζεται από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, δηλαδή το συνδικαλιστικό όργανο της μητρικής εταιρείας και όχι των εργαζομένων στη θυγατρική, να καταργηθεί το άρθρο 48 ου αφορά στη συμβουλευτικη επιτροπή, που όμως προβλέπεται από την οδηγία, ενώ ζητείται να μην ισχύσει καμία δικλείδα ανεξαρτησίας για τη θυγατρική εταιρεία της διανομής.

Πληροφορίες φέρουν το υπουργείο να έχει κάνει δεκτά τα αιτήματα της ΓΕΝΟΠ και να έχει κάνει τις αλλαγές που ζητήθηκαν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: