DEH

DEH

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Επιστολή της ΕΤΕ-ΔΕΗ στη Μπιρμπίλη για το "πάγωμα προσλήψεων για το έτος 2011”.

Κυρία Υπουργέ:
Γνωρίζετε ότι πίσω από κάθε Επιχείρηση και την προσπάθεια που καταβάλλεται βρίσκεται ο παράγων άνθρωπος. Η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού είναι αυτή που εγγυάται και εξασφαλίζει το όποιο αποτέλεσμα.

Κάθε προσπάθεια για μια ΔΕΗ ισχυρή, αντάξια των προσδοκιών του Έλληνα καταναλωτή, είναι
άρρηκτα συνδεδεμένη με το επίπεδο και την ποιότητα του έμψυχου δυναμικού που διαθέτει.

Κάθε προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, είναι συνδυασμός που προκύπτει από το υψηλό επίπεδο εργασίας, την αναζήτηση της γνώσης και την διαδοχή της συσσωρεμένης τεχνογνωσίας.

Σήμερα σε μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή, με κοσμογονικές αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και έντονο το στοιχείο του ανταγωνισμού, η ενίσχυση και η περαιτέρω ανάπτυξη αποτελούν αναγκαιότητα συνυφασμένη με την πορεία και το μέλλον της ΔΕΗ.

Υπ΄ αυτή την έννοια, η απρόσκοπτη επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί βασική προϋπόθεση, προκειμένου να διασφαλιστεί η τεχνογνωσία και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Η ΔΕΗ είναι μια παραγωγική Επιχείρηση η οποία χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό και γι’ αυτό το λόγο διαθέτει σημαντικούς πόρους για την επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Στις μονάδες παραγωγής, τα Ορυχεία, τα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας οι συνθήκες εργασίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και παρά τα μέτρα έχουμε συχνά σημαντικά ατυχήματα εργαζομένων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο το 2009 είχαμε 20 σοβαρά ατυχήματα εκ των οποίων επτά (7) θανατηφόρα.

Πέραν αυτών, η τεράστια έλλειψη προσωπικού στην Εταιρεία έχει σαν αποτέλεσμα την απαξίωση της ΔΕΗ με την αθρόα εισβολή εργολάβων σε βασικούς τομείς δραστηριότητας της εταιρίας. Σήμερα η ανάθεση εργασιών σε τρίτους αποτελεί μεγάλο πλήγμα, τόσο σε επίπεδο δαπανών, όσο και την εταιρική εικόνα της Επιχείρησης, που οικοδομήθηκε με κόπους και θυσίες πολλών γενεών εργαζομένων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν και συνταξιοδοτήθηκαν, με αφορμή και τις βλαπτικές μεταβολές στο ασφαλιστικό σύστημα 5.500 συνάδελφοι, χωρίς να αντικατασταθούν. Το τακτικό προσωπικό που αποχώρησε η Διοίκηση το αντικατέστησε με έκτακτο προσωπικό, με συμβάσεις έργου, με 8μηνες συμβάσεις, με ημερομίσθιες συμβάσεις.

Από το 2007 εκκρεμεί η ολοκλήρωση:

· 2035 προσλήψεων από την προκήρυξη 1/2007, απ΄ τις οποίες βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης μόνο οι 1600.

· προσλήψεων από την προκήρυξη 2/2007.

· προσλήψεων από την προκήρυξη 1/2008.

Λάβετε δε υπόψη ότι οι παραπάνω προκηρυχθείσες θέσεις ουσιαστικά δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας της ΔΕΗ, καθώς αποτυπώνουν ανάγκες παρελθόντων ετών και συγκεκριμένα του 2004.

Οι θέσεις μας αναφορικά με την διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης για πάγωμα των προσλήψεων το 2011, είναι οι ακόλουθες:

Οι συνθήκες εργασίας στη ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και η συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων που σχετίζεται με την σημαντική έλλειψη προσωπικού αιτιολογούν αντικειμενικά την εξαίρεση της ΔΕΗ Α.Ε από το υπό κατάρτιση νομοθετικό πλαίσιο.

Σημειώνουμε ότι η ΔΕΗ είναι η μοναδική Επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της ενέργειας και οι εργαζόμενοι τεχνικών ειδικοτήτων καλούνται να ασχοληθούν σε θέσεις αυξημένης επικινδυνότητας. (π.χ. τεχνικοί εναερίων δικτύων) ή σε θέσεις όπου επικρατούν ιδιαίτερα σκληρές και αντίξοες συνθήκες εργασίας (π.χ. Ορυχεία Σταθμοί Παραγωγής).

Η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν δύναται να θεωρηθεί συντεχνιακή διάκριση, καθώς αποβλέπει στην απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία στις μέρες μας αποτελεί αναμφισβήτητα κοινωνικό αγαθό.

Παράλληλα ο προσδιορισμός και η κάλυψη των αναγκών που είναι άμεσα συνυφασμένες με την δραστηριότητα της Επιχείρησης, θα πρέπει να αποτελούν αρμοδιότητα της Διοίκησης που έχει και την ευθύνη για τη επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Για τους παραπάνω λόγους, η ΕΤΕ/ΔΕΗ θεωρεί την πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τη διατήρηση της τεχνογνωσίας και την αποτελεσματικότητα της παραγωγικής διαδικασίας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Κυρία Υπουργέ:

Έχουμε ευκρινώς περιγράψει το σοβαρό έλλειμμα προσωπικού που υφίσταται η μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας, όπως και τις συνέπειες αυτού στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της, έναντι των αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

Συνυπολογίζοντας το σημερινό μέσο όρο ηλικίας του ανθρώπινου δυναμικού που ανέρχεται τα 50 έτη, την απώλεια τεχνογνωσίας, την τήρηση των κανόνων ασφαλούς εργασίας, τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα άμεσων προσλήψεων, ώστε να εξασφαλιστούν η συνέχεια της Επιχείρησης, οι καταναλωτικές ανάγκες της κοινωνίας και η προστασία των εργαζομένων.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και χωρίς συντεχνιακές λογικές σας επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα της ΔΕΗ δεν είναι το προσωπικό της, αλλά απεναντίας το προσωπικό είναι το ΚΕΦΑΛΑΙΟ της.

Ομοίως οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, δεν αποτελούν σπατάλη, απεναντίας είναι η κινητήριος δύναμη που θα δώσει ώθηση στην ΔΕΗ, προκειμένου να διατηρήσει την ηγεμονική της θέση στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού.

Τούτων δοθέντων, θεωρούμε ότι επιβάλλεται να εξαιρεθεί η ΔΕΗ από το πάγωμα των προσλήψεων.

Κυρία Υπουργέ,

Με αυτές τις σκέψεις, εκφράζοντας σεβασμό για την προσοχή σας, θεωρούμε σκόπιμο να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε έμπρακτα σε κάθε προσπάθεια για μια ΔΕΗ ισχυρή, αντάξια των προσδοκιών μας και των προσδοκιών του Έλληνα καταναλωτή.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΕ/ΔΕΗ

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΤΣΙΝΗΣ Β                                       ΚΑΡΡΑΣ Α

Δεν υπάρχουν σχόλια: