DEH

DEH

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Μετά την απελευθέρωση του λιγνίτη έρχονται τα... "νερά"

Την επιμονή του ΥΠΕΚΑ στο μοντέλο διαχωρισμού ΙΤΟ, επανέλαβε χθες η Τίνα Μπιρμπίλη στη συνάντηση που είχε με τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς. Παρά την ύστατη πρόταση που κατατέθηκε από τους ιδιώτες επενδυτές της αγοράς για υιοθέτηση του μοντέλου ISO που διατηρεί την ανεξαρτησία του ΔΕΣΜΗΕ, η υπουργός επέμεινε στο μοντέλο ITO το οποίο επαναφέρει το ΔΕΣΜΗΕ ως θυγατρική της ΔΕΗ, με κάποιες «ασφαλιστικές δικλείδες ανεξαρτησίας» που όπως φαίνεται κρίνονται από την αγορά ανεξαρκείς.
Χθες ωστόσο σημειώθηκε μια σημαντική εξέλιξη, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που έγιναν στην Κομισιόν για τα περίφημα swaps της ΔΕΗ. Οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί παρουσίασαν στο
 ΥΠΕΚΑ την πρόταση που κατέθεσαν και στην Κομισιόν, ζητώντας να έχουν λόγο στη διαχείριση των υδροηλεκτρικών. Οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί θέτουν το ζήτημα στη βάση ότι δεν μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού εάν δεν υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στο μείγμα φθηνής ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, που δεν είναι μόνο ο λιγνίτης αλλά και τα υδροηλεκτρικά. Η πρόταση που γίνεται από τους ιδιώτες είναι για ένα μεταβατικό διάστημα ο έλεγχος της λειτουργίας των υδροηλεκτρικών να περάσει σε ανεξάρτητο φορέα προκειμένου να σταματήσουν φαινόμενα χειραγώγησης της αγοράς και στη συνέχεια να δημιουργηθεί ανεξάρτητος φορέας που θα έχει και την οικονομική διαχείριση των συγκεκριμένων μονάδων.
Τα νερά
Αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά νομοθετικά κενά –όπως η ανυπαρξία εκ μέρους του κράτους μελετών διαχείρισης των υδάτινων πόρων– ουσιαστικά έχουν καθηλώσει οποιαδήποτε ιδιωτική ή δημόσια επένδυση μεγάλων υδροηλεκτρικών στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα και της Μηχανικής στην Άρτα. Το πρώτο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αλλά συνεχίζει να αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα, το δεύτερο παραμένει κολλημένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Επί της ουσίας δηλαδή υπάρχει απαγόρευση για τη δημιουργία ιδιωτικών μεγάλων υδροηλεκτρικών, παρά το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών όπως καταγράφεται στις αιτήσεις χιλιάδων MW, που προέρχονται από μεγάλες εταιρείες της αγοράς όπως ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Μηχανική. Αποτέλεσμα, η υφιστάμενη φθηνή υδροηλεκτρική παραγωγή να παραμένει προνόμιο της ΔΕΗ, γεγονός που θεωρείται από τους ιδιώτες ότι λειτουργεί ως εμπόδιο για την απελευθέρωση της αγοράς.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: