DEH

DEH

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

«Τόσο θα πουλήσετε τα λιγνιτικά της ΔΕΗ»

Μέχρι και τίμημα έχουν ορίσει για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ οι δανειστές της χώρας, που από το καλοκαίρι και μετά πιέζουν αφόρητα την ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει σε ιδιώτες εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΣΠΟΥΔΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΑ 5 ΔΙΣ., ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΕΣΙΤΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ


Παρότι οριστική απόφαση θα ληφθεί στο επόμενο δεκαήμερο για το αν τελικά θα πουληθούν μονάδες ή η αγορά θα ανοίξει μέσω συμφωνιών ανταλλαγής ενέργειας με ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, η Κομισιόν φαίνεται πως έχει ήδη ράψει το κουστούμι για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις μονάδες.


Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά χωρίς άλλα στοιχεία σε περίπου 2 δισ. ευρώ την αξία του
40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων λιγνίτη, και «ορίζει» σε 1 δισ. ευρώ το τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο ως μέτοχος με 51% στη ΔΕΗ, εφόσον βγουν στο σφυρί οι μονάδες.

Πρακτικά, με βάση τις εκτιμήσεις, η συνολική αξία των 19 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (ισχύος 5.200 MW) προσδιορίζεται σήμερα στα 5 δισ. ευρώ, όταν η συνολική πάγια περιουσία της επιχείρησης υπολογίζεται στα 13 δισ. ευρώ.

Εκθεση του Ντερούζ
Από τη ΔΕΗ δεν έκαναν χθες κανένα σχόλιο σχετικά με τα όσα αναφέρονταν στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε τον περασμένο Αύγουστο από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την «καθοδήγηση» του Σερβάς Ντερούζ, εκπροσώπου της Ε.Ε. στην τρόικα.

Στην ίδια έκθεση γίνεται ξεκάθαρο πως σκοπός της πώλησης μονάδων και της απελευθέρωσης της χονδρεμπορικής αγοράς είναι να σωθούν οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας που έχουν επενδύσει σε μονάδες φυσικού αερίου.

«Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ενέργειας στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να χρεοκοπήσουν αν δεν γίνουν άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο θέσεις εργασίας και υφιστάμενες επενδύσεις 1 δισ. ευρώ. Χωρίς πρόσβαση σε άλλες ενεργειακές πηγές, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί δεν θα είναι δυνατό να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Οι ιδιώτες της αγοράς ενέργειας ζητούν επιμόνως πρόσβαση στο «φτηνό» λιγνίτη και την υδροηλεκτρική ενέργεια της ΔΕΗ. Θέλουν να τους δοθεί η δυνατότητα να αγοράζουν μέσω συμβολαίων με τη ΔΕΗ ενέργεια σε τιμές κόστους, ώστε να πετυχαίνουν χαμηλότερη χονδρική τιμή και να μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ.

Τους αρέσουν τα εύκολα

Απορρίπτουν όμως τόσο τη λύση της απευθείας αγοράς μονάδων, καθώς έτσι θα υποχρεωθούν να «φορτωθούν» και το πλήρες κόστος των δικαιωμάτων ρύπων από το 2013 και μετά, όσο και τη δημοπράτηση κοιτασμάτων λιγνίτη σε Βεύη, Ελασσόνα κ.α., δεδομένων των πολύ μεγάλων και χρονοβόρων επενδύσεων που απαιτούνται για την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής.

Σήμερα πάντως οι παραγωγοί λειτουργούν σε πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες σε σχέση με λίγο καιρό πριν. Η χονδρική τιμή έχει υποχωρήσει σημαντικά (42 ευρώ/μεγαβατώρα έναντι 52 ευρώ τον Σεπτέμβριο), η αμοιβή τους για την ισχύ που παρέχουν μέσω των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος αυξήθηκε στα 45.000 ευρώ/μεγαβάτ το χρόνο, ενώ οι μονάδες Φ.Α. αμείβονται σταθερά βάσει του κόστους τους συν ένα επιπλέον κέρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: