DEH

DEH

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Πουλάμε ρύπανση αλλά θα την πληρώσουμε ακριβά από το 2013

Δικαιώματα... ρύπανσης του περιβάλλοντος στα διεθνή χρηματιστήρια θα πουλήσει μέσα στο 2011 η Ελλάδα, για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Πρόκειται για συνολικά 10 εκατ. τόνους δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία «περίσσεψαν» από την εθνική κατανομή της περιόδου 2008-2012 με αποδέκτες 140 ρυπογόνες βιομηχανίες της χώρας και κυρίως τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ.
Με βάση τις τρέχουσες τιμές στο χρηματιστήριο δικαιωμάτων ρύπων (14 ευρώ ο τόνος), το ελληνικό
Δημόσιο υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να εισπράξει περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Οικονομικών και Ανάπτυξης προβλέπεται αόριστα ότι τα έσοδα θα αποδοθούν στο «Πράσινο Ταμείο», ωστόσο είναι πολύ πιθανό το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να κατευθυνθεί για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του ΔΕΣΜΗΕ, που προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ δημιουργήθηκε επειδή είναι υποχρεωμένος να αγοράζει την ενέργεια που παράγεται από «πράσινες» πηγές σε υψηλή εγγυημένη τιμή, η οποία είναι μέχρι και διπλάσια έναντι της χονδρικής τιμής (Οριακή Τιμή Συστήματος), με αποτέλεσμα να μπαίνει μέσα.

Στο νόμο για το «Πράσινο Ταμείο» υπάρχει σχετική πρόβλεψη που αναφέρει ότι ποσοστό έως και 50% του ποσού που καταβάλλεται για τα δικαιώματα ρύπων μπορεί να χρηματοδοτεί απ' ευθείας τις ΑΠΕ και έτσι έμμεσα να χρηματοδοτηθεί ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάρε, κόσμε, ρύπανση

Για την πενταετία 2008-2012 η Ελλάδα έχει προβλέψει τη δωρεάν διανομή στις ρυπογόνες βιομηχανικές μονάδες (ηλεκτροπαραγωγή, διυλιστήρια, χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, χαρτοβιομηχανίες κ.ά.) συνολικά 315 εκατ. τόνων δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, πολλά από τα οποία έμειναν αδιάθετα.

Το κόστος αυτών των δικαιωμάτων σε τρέχουσες τιμές υπερβαίνει τα 4,4 δισ. ευρώ και από το 2013 θα επιβαρύνει ολοσχερώς τις βιομηχανίες ανάλογα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η επιδότηση θα καταργηθεί και δεν θα υπάρχουν πλέον Εθνικά Σχέδια Κατανομής.

Μόνο για τη ΔΕΗ, που στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στο λιγνίτη, υπολογίζεται ότι από το 2013 και μετά το ετήσιο κόστος για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα θα ξεπερνά τα 1 δισ. ευρώ.  Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: