DEH

DEH

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

-Τα παιδιά του 20-20-20 μετατρέπουν την δημόσια λιγνιτική παραγωγή σε ιδιωτική.

του Παντελή Καραλευθέρη
Αν/Γραμματέα ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ


-Εμείς το περιμέναμε και το λέγαμε.

-Δυστυχώς τελικά δεν μας διέψευσαν.
-Τα παιδιά του 20-20-20 μετατρέπουν την δημόσια λιγνιτική παραγωγή σε ιδιωτική.

Η πρόταση του ΥΠΕΚΑ και της κ. Μπιρμπίλη προς την κομισιόν για την απελευθέρωση του 40% της εθνικής λιγνιτικής παραγωγής, προσπαθεί να ικανοποιήσει μόνον τους ιδιώτες και να ξεπεράσει την χρονική συγκυρία της 3ης δόσης από τις υποχρεώσεις του δανεισμού της χώρας.

Οι φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης της ΔΕΗ για την εξεύρεση ισοδύναμων λύσεων με ανταλλαγές ποσοτήτων Ηλεκτρικού Ρεύματος με άλλες χώρες, ακυρώνονται πλήρως από την
προσθήκη στο τελικό κείμενο (ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ COMP/B-1/38.700 – Greek lignite and electricity markets της Ε.Ε.) προς την Ε.Ε. με την οποία παραχωρείται στους ιδιώτες η δυνατότητα να συμμετέχουν με ποσοστό τουλάχιστον 40% στην ιδιοκτησία των νέων μονάδων που θα κατασκευασθούν στην χώρα.

Με την προσθήκη αυτή η κ. Μπιρμπίλη δείχνει τις ακριβείς προθέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης.

Αποκαλύπτει για ποιο λόγο αρνήθηκε την παραχώρηση των κοιτασμάτων Ελασσόνας – Δράμας,
καθυστέρησε δραματικά την παραχώρηση της Βέυης,
δεν υπέγραψε τις περιβαλλοντολογικές μελέτες για την διάνοιξη των ορυχείων της Φλώρινας,
σε συνάρτηση με τις συνεχείς αναβολές της κατασκευής της Πτολεμαΐδας 5 και της Μελίτης 2.

Είναι προφανές ότι μας θεωρούν δεδομένους.

Σαν εργαζόμενους της ΔΕΗ, σαν συνδικάτα και συνολικά σαν περιοχή. Δυστυχώς η πολιτική διαχείρισης των μεγάλων προβλημάτων από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή τους δίνει αυτό το δικαίωμα.

Το τελευταίο χαρακτηριστικό αυτής της πολιτικής ήταν η υπόσχεση για την μετά από 8 χρόνια μετεγκατάσταση της Ακρινής και των Αναργύρων, για την οποία δεν αντέδρασε κανένας.

Χωρίς ακόμα να δουν την αντίδραση μας για τα σενάρια των ανταλλαγών με εταιρίες ενέργειας από άλλες χώρες, για τα οποία δεν συμφωνήσαμε ποτέ όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, προχωρούν θρασύτητα ένα βήμα παραπέρα στην συνιδιοκτησία των νέων υπό κατασκευή μονάδων.

Δεν γνωρίζουμε αν έχουν λάβει ήδη διαβεβαιώσεις από κάποια εκ των κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Δεν φανταζόμαστε όμως ότι μπορεί να υπάρξει υπουργός, βουλευτής, αυτοδιοικητικός και συνδικαλιστής οποιασδήποτε παράταξης στο ενεργειακό κέντρο ο οποίος θα αποδεχθεί αυτήν την πρόταση, όπως και κάθε πρόταση ανταλλαγών η οποία θα είναι στο κατ΄ ελάχιστο σε βάρος της ΔΕΗ.

Η προβαλλόμενη από την κυβέρνηση απειλή περί βίαιης παραχώρησης των μονάδων δεν μας τρομάζει καθόλου. Όποιος έχει λεφτά, ξέρει και συμφωνήσει με την τοπική κοινωνία για τα ανταποδοτικά οφέλει, ας έρθει να τις πάρει και να τις δουλέψει.

Με το πετρέλαιο στα 100 δολάρια και τον λιγνίτη περισσότερο απαραίτητο από ποτέ ως καύσιμο βάσης. Μπορεί η κυβέρνηση αν θέλει να πλεύση στην θάλασσα της ανασφάλειας της ενεργειακής τροφοδοσίας.

Τα παιχνίδια με την αιτιολογία του οικολογικού προφίλ της κ. Μπιρμπίλης και του Πρωθυπουργού, με την ανοχή των κυβερνητικών βουλευτών της περιοχής μας έχουν εξαντληθεί με το κλείσιμο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

Τα παλαμάκια και τα πανηγύρια τέλειωσαν.
Κουραμπιέδες και σαμπάνιες θα ξαναδούνε, μόνο εάν κατασκευασθεί η Πτολεμαΐδα 5 και η Μελίτη 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια: