DEH

DEH

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Υδροηλεκτρική παραγωγή λόγω βροχών

Οι πολύ αυξημένες εισροές στους Ταμιευτήρες των Υδροηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τα ήδη πολύ υψηλά για την εποχή υδατικά αποθέματα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των φραγμάτων, αποφυγή πλημμυρών κλπ.
Για το σκοπό αυτό, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι απαιτείται μια σημαντική αύξηση της Υδροηλεκτρικής Παραγωγής κατά την προσεχή περίοδο.

Για να καταστεί εφικτή η απαιτούμενη αυξημένη συμμετοχή των Υδροηλεκτρικών Μονάδων στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα, η ΔΕΗ Α.Ε. θα συνεργαστεί με το Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), σύμφωνα με τους Κώδικες Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Εμφύλιος στη ΔΑΚΕ

ΕΓΡΑΨΕ - αρνητική- ιστορία η ΔΑΚΕ τα χρόνια Καραμανλή. Η κατάληξη υπήρξε απροσδόκητη. Ο ισχυρός άνδρας της γαλάζιας συνδικαλιστικής παράταξης Κώστας Πουπάκης μπήκε στην ευρωλίστα της Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2009. Εξι μήνες αργότερα, ο Πουπάκης έπαιρνε μαζί τη ΔΑΚΕ υπέρ της Ντόρας - μόνο που νίκησε ένας Σαμαράς. Εκτοτε ο Πουπάκης, παρότι απεσύρθη προς Βρυξέλλες μεριά, ήθελε να ελέγχει τη ΔΑΚΕ μέσω τηλεκοντρόλ. Παρ΄ όλα

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΛΙΓΝΙΤΗΣ Ο ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΤΟΥ ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ ΗΛΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Η « ΕΝΩΣΗ»

Για πάνω από 55 χρόνια η ΔΕΗ, χάρη στον λιγνίτη, παρέχει στους Έλληνες καταναλωτές την πιο φθηνή κιλοβατώρα σε όλη την Ευρώπη.
H xώρα μας είναι 5η στον κόσμο σε παραγωγή λιγνίτη.
Αυτός ο υπόγειος πλούτος « Ο Μαύρος Χρυσός » αποτελεί για την ΔΕΗ την πρώτη υλη για την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής KWH για την χώρα μας.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που τα ιδιωτικά συμφέροντα θέλοντας να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της

Μια ιστορία για …την ιστορία του Συνδικαλιστικού Κινήματος

Του Γιάννη Τσακυράκη ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ

Το να ανατρέξει κανείς στην ιστορία, γενικά, αποτελεί σίγουρα ένα πολύ ελκυστικό ταξίδι. Πόσο μάλλον το να προσπαθήσεις να καταγράψεις τη σύγχρονη ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος από το 1974 και εντεύθεν.
Η καταγραφή των γεγονότων, όπως τα παραθέτω, είναι εμπειρική και δε περιλαμβάνει επιστημονικά

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Δ.Ε.Η. Α.Ε. « Η ΕΝΩΣΗ »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνάντηση με τον ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ πραγματοποίησε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010 το Σωματείο Ενέργειας Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε Η « ΕΝΩΣΗ », υλοποιώντας την απόφαση του έκτακτου Δ.Σ. με το σοβαρό θέμα που αφορά την περιοχή μας και τη ΔΕΗ της πώλησης – παραχώρησης του 40% ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Οι λιγνίτες, η ΓΕΝΟΠ και οι πιθανές λύσεις

Η πίεση της τρόικας για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και ιδίως της πρόσβασης τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη εντείνεται μέρα με τη μέρα. Η κύρια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η επίδειξη αταλάντευτης πολιτικής βούλησης προκειμένου να πείσει τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ανώφελο του ανοίγματος της αγοράς λιγνίτη, προτάσσοντας τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, την κλιματική αλλαγή, το χρηματιστήριο ρύπων, την τοπική ανάπτυξη, το δικαίωμα στην υγεία και

ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή Αγώνες ενάντια στην πολιτική της !!!

To ελληνικό όχι στο swap

-Οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι διαφωνούν με την λύση που προκρίνει η ΔΕΗ για την ανταλλαγή ( swap) ενέργειας με την ΔΕΗ, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, πολύ απλά γιατί βλέπουν ότι θα μείνουν εκτός νυμφώνος.
-Η εγχώρια ιδιωτική παραγωγή ηλεκτρισμού γίνεται κυρίως από φυσικό αέριο και ΑΠΕ, δηλαδή από ακριβές πηγές και, προφανώς, σε έναν διαγωνισμό ο εγχώριος όμιλος που θα προτείνει στην ΔΕΗ ανταλλαγή ενέργειας, προκειμένου να πάρει από εκείνη φθηνό ηλεκτρισμό από λιγνίτη, θα είναι κατα πόλυ ακριβότερος σε σχέση με έναν όμιλο του εξωτερικού που θα προτείνει ανταλλαγή ενέργειας από υδροηλεκτρικούς, πετρελαϊκούς, λιθανθρακικούς ή, ακόμη, και πυρηνικούς σταθμούς.
-Αυτός είναι ο λόγος που οι Έλληνες ιδιώτες προτιμούν τη λύση της ενοικίασης μονάδων της ΔΕΗ και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι εκτάκτως συναντήθηκε προχτές Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ (είναι ο σύνδεσμος των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρισμού) κ. Σάκης Καλλιτσάντσης με την υπουργό ΠΕΚΑ στην Αμαλιάδος.
            - - - - - -  - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- -  - -- - - - - - - - - - -- -  - -- - -- - - - - -- - - - - -  -- - - - - - - - - - - --  - -                                                                                                                                                                                                            

Ενερ. Εργαζ. ΔΕΗ: ...γι αυτό

1. Είχαμε αναφορές του πρωθυπουργού, στην διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβολίου, κατά τις οποίες η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ενέργειας θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα ενισχύει την ελληνική παραγωγή..

2. Παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού στο πολύκροτο θέμα του δανείου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

 ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή Αγώνες ενάντια στην πολιτική της. Αγαπητοί συνάδελφοι της ΠΑΣΚΕ ?

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Τίνα Μπιρμπίλη - Δριμύτερη επανήλθε στο ζήτημα του δανείου της ΓΕΝΟΠ

Δριμύτερη επανήλθε στο ζήτημα του δανείου της ΓΕΝΟΠ η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη ζητώντας με έγγραφό της από τη διοίκηση της ΔΕΗ συμπληρωματικές εξηγήσεις για την υπόθεση, καθώς και στοιχεία «για το σύνολο των καταβολών που έχει κάνει η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ από το 1999 και μετά και ενημέρωση για τη νομιμοποιητική τους βάση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της.


Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τις επαφές που είχε η υπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στο υπουργικό συμβούλιο και αμέσως πυροδότησε σενάρια που θέλουν την κίνηση της υπουργού να έχει διπλό στόχο: Από τη μία να εξωθήσει τον προέδρο και διευθόντα συμβούλο Αρθούρο Ζερβό σε παραίτηση και από την άλλη να αποδυναμώσει τη «σκληρή» ΓΕΝΟΠ εν όψει των ραγδαίων εξελίξεων στην αγορά ηλεκτρισμού όσον αφορά στο λιγνίτη. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν...

Φωτιά στον ΑΗΣ Αμυνταίου

Φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Παρασκευής, σε υπόγειο χώρο του ΑΗΣ Αμυνταίου. Στο σημείο έφτασαν τρία πυροσβεστικά οχήματα με 8 άντρες, η φωτιά κατασβέστηκε λίγο μετά τις 1.30 τη νύχτα, ενώ η πυροσβεστική δύναμη παρέμεινε στο σημείο μέχρι και τις 5 το πρωί. Προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πτολεμαϊδας.

ΔΕΗ - Κοζάνη Ακύρωση συνεργασίας με την αμερικανική SunEdison

Ακύρωσε οριστικά η ΔΕΗ την απευθείας συνεργασία με την αμερικανική SunEdison για την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της Ευρώπης στην Κοζάνη και προχωρεί τις επόμενες ημέρες σε διεθνή διαγωνισμό για να επιλέξει συνεταίρο.
«Δεν αποκλείεται, ο συνεταίρος αυτός να είναι ακόμη και η SunEdison εφόσον συμμετάσχει στο διαγωνισμό, αλλά πλέον η ΔΕΗ θα έχει το 51% στη συνεργασία» είπε στο «Βήμα» κορυφαία πηγή της ΔΕΗ, για ένα έργο που έχει δημιουργήσει μεγάλες τριβές εντός και εκτός επιχείρησης.
Προ ημερών το Δ.Σ. της επιχείρησης πήρε απόφαση ότι η επένδυση θα γίνει μέσω διαγωνισμού αλλά

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ανησυχούν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί για τη λύση που δόθηκε στο θέμα του λιγνίτη

ENTONH ανησυχία στις εγχώριες ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί η λύση που προκρίνει η κυβέρνηση στο ζήτημα της απελευθέρωσης της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρισμού. Oπως είναι γνωστό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη επέτυχε να γίνει κατ'Α αρχήν αποδεκτή η λύση της σταδιακής διάθεσης συμβάσεων ανταλλαγής ενέργειας, μετά από διεθνείς διαγωνισμούς, έναντι της ενοικίασης ή πώλησης μονάδων της ΔΕΗ που απαιτούσαν οι δανειστές της χώρας.
Ωστόσο η λύση αυτή φαίνεται ότι προκαλεί ανησυχία στους εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι διαθέτουν

ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ - ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΧΤΥΠΑ Η ΚΥΡΙΑ … SIEMENS ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ

Σε συνέχεια των γνωστών επιθέσεων της κυρίας Μπακογιάννη ενάντια στους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές χθες κατέθεσε επερώτηση για το… μέγα θέμα, για το μέγα σκάνδαλο του ότι η

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Δ.Ε.Η. Α.Ε. « Η ΕΝΩΣΗ »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνάντηση με το ΕΒΕ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ πραγματοποίησε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010 το Σωματείο Ενέργειας Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε Η

« ΕΝΩΣΗ », υλοποιώντας την απόφαση του έκτακτου Δ.Σ. με το σοβαρό θέμα που αφορά την περιοχή μας και τη ΔΕΗ της πώλησης – παραχώρησης του 40% ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ MW.

Το προεδρείο της « ΕΝΩΣΗΣ » κατέθεσε στο Δ.Σ. του ΕΒΕ τα εφιαλτικά σενάρια που θα προκύψουν για την περιοχή μας εάν υλοποιηθούν αυτά τα απαράδεκτα σχέδια της Κυβέρνησης.

Ζητήσαμε από το ΕΒΕ να είναι δίπλα μας, δίπλα στους εργαζόμενους και στη τοπική κοινωνία.

Από την πλευρά του, το Δ.Σ του ΕΒΕ δήλωσε ότι τους βρίσκει συμφώνους με τα αιτήματα μας και θα είναι δίπλα μας σε όποιους αγώνες πραγματοποιήσει το Σωματείο.

Συναδέλφοισσες-οι

Η « ΕΝΩΣΗ » θα συνεχίσει τον κύκλο επαφών και με όλους τους άλλους θεσμικούς φορείς του νομού με στόχο όλοι μαζί να αποτρέψουμε αυτές τις αποφάσεις που θα καταντήσουν το λεκανοπέδιο Μαντούδι της Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΠΩΛΗΣΗ ΔΕΗ

ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ – ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΕΗ

Η πολιτική εργολαβοποίησης της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την μείωση θέσεων και
κατάργηση ειδικοτήτων στις οχτάμηνες συμβάσεις προκαλούν την κοινωνία του

Ελλησπόντου να αντιδράσει δυναμικά…

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Σπαρτακος - Κατάληψη στην πύλη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Κατάληψη στην πύλη του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου και ενημέρωση των εργαζομένων στην περιοχή πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί για δύο ώρες τα στελέχη του Σωματείου Εργαζομένων στους Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «Σπάρτακος». Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γραμματέας του «Σπάρτακου» Κώστας Βασιλειάδης, αφορμή της κινητοποίησης ήταν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα σχετικά με το ενδεχόμενο παραχώρησης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της χώρας σε ιδιώτες. «Γίνεται αυτή τη στιγμή μια προσπάθεια βίαιης ιδιωτικοποίησης και

Στην υγειά της... ΔΕΗ οι σαμπάνιες

Στην υγειά του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔEH, Aπόστολου Mπαράτση, πίνουν δύο επιχειρηματίες του ενεργειακού τομέα. Kαι βεβαια όχι ότι να ’ναι, αλλά σαμπάνιες Sir W. CHURCHILL 1996 φυσικά από κατάστημα του Kολωνακίου. Oι σαμπάνιες εστάλησαν για την ονομαστική εορτή των επιχειρηματιών, εκ μέρους του κ. Mπαράτση, ο λογαριασμός όμως χρεώθηκε στη ΔEH A. E. Δεν πρόκειται για κανένα εξωφρενικό ποσό, κάτι παραπάνω απο 300 ευρώ είναι. H αναφορά γίνεται για τη σημειολογική αξία του γεγονότος. Bεβαίως, κάποιος καλόπιστος θα μπορούσε να θέσει το ερώτημα, και γιατί να μην μπορεί ολόκληρος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος να στείλει ένα τόσο μικρό και συμβολικό δώρο σε κάποιο επιχειρηματία ακόμα και αν το χρεώσει στην επιχείρηση που εκπροσωπεί. Θα μπορούσε να ήταν και έτσι εάν τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν είχαν τόσο στενή σχέση με έργα της ΔEH.

Εξηγήσεις για δάνειο της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ ζητά το ΥΠΕΚΑ

Εξηγήσεις από τη Διοίκηση της ΔΕΗ ζητά η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τ. Μπιρμπίλη στον απόηχο πληροφοριών ότι η επιχείρηση ενέκρινε και χορήγησε δάνειο ύψους 500.000 ευρώ στη ΓΕΝΟΠ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το δάνειο θα έχει διάρκεια 5 ετών και σε περίπτωση που η ΓΕΝΟΠ δεν έχει χρήματα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της τότε τα χρήματα θα παρακρατούνται από τις μελλοντικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ανέρχονται σε 480.000 ευρώ.
Η απόφαση για την έγκριση δανείου δεν δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ. Παράλληλα με το δάνειο, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΔΕΗ, για το 2010 είχαν προϋπολογιστεί ετήσιες χορηγίες για την ΓΕΝΟΠ ύψους 820.533 ευρώ και για τον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων στη ΔΕΗ ύψους 2.581.685 ευρώ.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Αναστέλλεται η Διαδικασία Παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο για τον Λιγνίτη

Tο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπέβαλε σήμερα, μετά από σχετική διαβούλευση με την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής, πρόταση για ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν την υποχρέωση της χώρας μας να προχωρήσει στη διάθεση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων στη Βεγόρα, την Ελασσόνα και τη Δράμα.
Τα μέτρα αυτά προβλέπουν την σταδιακή διάθεση Συμβάσεων Ανταλλαγής Ενέργειας, μετά από διεθνείς διαγωνισμούς.
Σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου κ. Ι. Αλμούνια προς την Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη, η Επιτροπή αναστέλλει τις διαδικασίες παραπομπής της χώρας μέχρι τον Ιανουάριο του

ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ Η΄ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ;

Η κυβέρνηση προσδοκά 800 εκ € το 2011 από τις ΔΕΚΟ και περίπου 200 εκ € από τη ΔΕΗ. Ποσό που αν εκτιμούσε, μ’ ένα μικρό ποσοστό περαιτέρω μετοχοποίησης θα το εξασφάλιζε με άνεση. Από την άλλη δεν θα ακροβατούσε ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και θα επιτύγχανε ενδεχομένως την περιβόητη απελευθέρωση Η/Ε.
Το αγόμενο και φερόμενο Ελληνικό δημόσιο από τις Βρυξέλλες και σήμερα και από το ΔΝΤ λειτουργεί ως υποχείριο των ασύδοτων ιδιωτικών συμφερόντων, το διαπιστώσαμε και το βλέπουμε σε κάθε ευκαιρία. Με πράξεις και παραλήψεις στήνουν μια στέρεα και καλοδεμένη θηλιά

Λέμε ΟΧΙ στο ξεπούλημα της επιχείρησης του ελληνικού λαού

Ας ε-ΔΕΗ-σουν να καταλάβουν πως δε πουλιόμαστε.
Τσακιράκης Ιωάννης
Αναπληρωτής Γραμματέας ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ

Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950 με αντικείμενο την παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Πριν την ίδρυση της το δικαίωμα της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος είχε παραχωρηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση σε ιδιωτικές εταιρείες και δημοτικές επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1957 – 1963, η Εταιρεία προέβη

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Βιομηχανικού συγκροτήματος από τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ

Σε κατάληψη της εθνικής οδού Πτολεμαίδας Κοζάνης στο ύψος του Βιομηχανικού συγκροτήματος προχώρησε το σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ παράλληλα με την κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στην Αθήνα, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ή ενοικίασης των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών της μονάδων σε ιδιώτες, όπως εισηγείται η Τρόικα προκειμένου να επιτευχθεί απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Παράλληλα τα στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ προχώρησαν και συμβολική κατάληψη του Γραφείου της Δ/ντριας ΛΚΔΜ κ. Κουρίδου Όλγας, μεταφέροντας της το μήνυμα ότι σε καμία περίπτωση, δε πρόκειται να επιτραπεί καμία διαπραγμάτευση του εν λόγω ζητήματος και ότι ο αγώνας για ΚΑΜΙΑ πώληση, ΚΑΜΙΑ εκχώρηση θα είναι ανένδοτος.

Συνέχεια στην κατάληψη όπως πληροφορηθήκαμε από Δ.Τ. έδωσαν τα στελέχη της ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, το οποίο παραθέτουμε παρακάτω.

Στις Βρυξέλλες οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την τύχη των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Στις Βρυξέλλες έχουν μεταφερθεί οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την τύχη των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ίσως αυτός να ήταν ο κύριος λόγος, ενδεχομένως μαζί με τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, για την ξαφνική αναβολή της συνάντησης της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη με τους εκπροσώπους της τρόικας, που είχε προγραμματιστεί για τις 11.00 χθες το πρωί.

Συνομιλίες
Εδώ και ημέρες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Μαθιουδάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το θέμα και όπως δήλωσε χθες η υπουργός είναι πιθανόν ως τη Δευτέρα να έχουν

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Συνάντηση Μπιρμπίλη-προεδρείο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συναντήθηκε με την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και τον Υφυπουργό κ. Μανιάτη.
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ή ενοικίασης των λιγνιτικών της μονάδων σε ιδιώτες, όπως εισηγείται η Τρόικα προκειμένου να επιτευχθεί απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
Η ΓΕΝΟΠ  στην συνάντηση με την υπουργό και διεμήνυσε πως. "Δεν θα αφήσουμε να περάσουν αυτές οι προτάσεις, θα ματώσουμε και δεν θα διστάσουμε να πάμε φυλακή", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτόπουλος. Εργαζόμενοι της ΔΕΗ παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο του υπουργείου.

Πέταξαν λιγνίτη στο υπ.Περιβάλλοντος - αναβολή συνάντησης της ΤΡΟΙΚΑΣ με ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Σακια με λιγνίτη άδειασαν μπροστά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής εργαζόμενοι στη ΔΕΗ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας τους το πρωί της Παρασκευής για τις προτάσεις της τρόικας για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Εν τω μεταξύ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί συνάντηση της τρόικας με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, έπειτα από αίτημα των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη επίσκεψή τους στη χώρα.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης θα ήταν το καθεστώς στην αγορά ενέργειας.

Οι πιέσεις της τρόικας συναντούν τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος προειδοποίησε ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με τις προτάσεις της τρόικας για απελευθέρωση της αγοράς, θα πρέπει για να υλοποιηθούν να εγκριθούν από τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Η ΓΕΝΟΠ απορρίπτει προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι για μίσθωση των μονάδων ή πώληση της παραγωγής τους σε τιμή κόστους ή με δημοπρασίες στους ιδιώτες και προτείνει να προκηρυχθούν και να παραχωρηθούν σε ιδιώτες επενδυτές τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στη Δράμα και την Ελασσόνα.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΤΟΝ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ

Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ» ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ,

Η ΟΠΟΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ:

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ.

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Σε θέσεις μάχης!!!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος προγραμματίζει για την Παρασκευή (10:00) η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, με αφορμή την προγραμματισμένη συνάντηση (11:00) με την τρόικα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο πρόεδρος του συνδικάτου, Νίκος Φωτόπουλος, προειδοποιεί ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με τις προτάσεις της τρόικας για απελευθέρωση της αγοράς, με τις οποίες διαφωνεί η ΓΕΝΟΠ, για να υλοποιηθούν θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τη διοίκηση της ΔΕΗ. «Για να συμβεί αυτό, ακόμη και αν βρεθούν στελέχη της επιχείρησης που θα τις υπογράψουν, η συνεδρίαση

ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ Δ Ε Η

EKΧΩΡΟΥΝ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΡΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

ΑΘΗΝΑ 17 Νοέμβρη 2010
Σοβαρές αρνητικές εξελίξεις για τα λαϊκά συμφέροντα αναμένεται να προκύψουν από τα μέτρα που θα καταλήξει η Κυβέρνηση για την ενεργειακή πολιτική με τους εκπροσώπους της Tρόικας, οι οποίοι συζητούν αυτές τις μέρες με την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία.
Η Τρόϊκα (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) και η Κυβέρνηση συζητούν και σχεδιάζουν εκχώρηση ποσοστού 40% των λιγνιτών και νερών στους ιδιώτες, αποφασίζουν για το μέλλον της Επιχείρησης που ανήκει στον Ελληνικό λαό.
Οι τελευταίες απαιτήσεις της Τρόικας στις συζητήσεις με την Κυβέρνηση είναι:
Η μακροχρόνια ενοικίαση 3 λιγνιτικών Μονάδων ισχύος 300 MW η κάθε μία (ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου)

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με αφορμή καταγγελία ιδιώτη ηλεκτροπαραγωγού για στρέβλωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αυτών. Η καταγγελία της EGL Ελλάδας, (που έχει κοινοποιηθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) απευθύνεται κατά του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και σύμφωνα με αυτήν, κατά τη διάρκεια του 2009 η ΔΕΗ δήλωσε και ο ΔΕΣΜΗΕ αποδέχθηκε

Παίρνει "κεφάλια" στη ΔΕΗ ο Ζερβός

Την καρατόμηση του γενικού διευθυντή εμπορίας κ. Χρήστου Ποσειδώνα αποφάσισε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, καθώς εκτιμήθηκε ότι η ΔΕΗ κινείται εδώ και μήνες χωρίς ουσιαστική εμπορική πολιτική με αποτέλεσμα να χάνει πελάτες (παρά τις πρόσφατες μειώσεις κυρίως στα εμπορικά τιμολόγια).


Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, για την παύση του κ. Ποσειδώνα από τα καθηκόντά του ευθύνεται συνδικαλιστικός… «δάκτυλος».

Πάντως, αυτό που διαρρέει εντόνως είναι ότι σύντομα θα υπάρξουν σοβαρές ανακατατάξεις στη διοίκηση της Επιχείρησης.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Δ.Ε.Η. Α.Ε. « Η ΕΝΩΣΗ »

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Εν όψει των δυσμενών εξελίξεων σχετικά με την πώληση του 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής.
Σας καλούμε σε έκτακτο Δ.Σ. την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010 στο ξενοδοχείο ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ στην Πτολεμαίδα και ώρα 17:30 με θέματα ημερησίας διάταξης:
1. Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις.
2. Συντονισμός των δράσεων με το αγωνιστικό πλαίσιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
3. Ασφαλιστικό – περικοπή παγίου πόρου.

Καλούνται:
- Τα μέλη του Δ.Σ σωματείου Ενέργειας ΔΕΗ «Η ΕΝΩΣΗ».
- Τα μέλη του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ του Ενεργειακού Κέντρου.
- Εκπρόσωποι εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ.
- Τα προεδρεία των εργατικών κέντρων Κοζάνης – Πτολεμαίδας – Φλώρινας
- Τα προεδρεία των πρωτοβάθμιων σωματείων ΔΕΗ του λεκανοπεδίου.

ΓΙΑ ΤΟ Δ/Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ Κ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Ι.

Διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ με προκλητικά επιδόματα

Τι κι αν οι Έλληνες φορολογούμενοι σφίγγουν καθημερινά το ζωνάρι, τα λεγόμενα «golden boys»… της ΔΕΗ λαμβάνουν επίδομα ενοικίου, έως και 1.000 ευρώ.
Σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΗ (11 Νοεμβρίου 2009) τα διευθυντικά στελέχη, που αποσπώνται με υπηρεσιακή εντολή, 80 χλμ μακριά από τη βάση τους δικαιούνται επίδομα ενοικίου. Μάλιστα, εάν κάποιο στέλεχος μετατεθεί στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα… «ευεργετείται» με 1.000 ευρώ, ενώ όσοι αποσπαστούν σε άλλες πόλεις της περιφέρειας… λαμβάνουν έως και 750 ευρώ.
Η ασυδοσία όμως δεν σταματά εδώ, καθώς, η ΔΕΗ ενέκρινε έξτρα μπόνους, 250 ευρώ, για κάλυψη δαπανών, όπως για παράδειγμα, λογαριασμούς ύδρευσης, ΟΤΕ κτλ.

Δέσμευση προς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Δέσμευση για πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν πως δεν θα περάσει από τα «καυδιανά δίκρανα» η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανέλαβε χθες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, έναντι των μελών του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που τον επισκέφθηκαν.
Η άφιξη των μελών της τρόικας στην Αθήνα και η αναμενόμενη την Πέμπτη ή το μεσημέρι της Παρασκευής συνάντησή τους με την επί του Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, με την οποία και θα παζαρέψουν τους όρους της απελευθέρωσης, έθεσε σε... κόκκινο συναγερμό το συνδικάτο των εργαζομένων.

Η θέση που προβάλλει η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Και η κυπριακή ΔΕΗ στο «παιχνίδι» της ανταλλαγής μονάδων…

Και η εταιρεία ηλεκτρισμού της Κύπρου βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στους ενδιαφερόμενους για ανταλλαγή ενέργειας με αντίστοιχης ποσότητας από μονάδες της ΔΕΗ.

Πρόκειται για την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (Α. Η. Κ.) που διαθέτει 5 μονάδες με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1.118 MW (στοιχεία 2006) και η οποία έχει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαδικασία στη περίπτωση που προχωρήσει η λύση της ανταλλαγής μέσω των «energy swaps». Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως οι δύο ΡΑΕ βρίσκονται σε συχνή επαφή το τελευταίο διάστημα γι’ αυτό ακριβώς το θέμα. Στους ενδιαφερόμενους, εκτός της Α.Η.Κ. θα πρέπει κανείς να προσθέσει τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) η οποία απ’ ότι λέγεται έχει προτείνει για ανταλλαγή ενέργεια μονάδων του σταθμού Maritsa, αλλά και την ιταλική Edison, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες.

ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20/11 ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ

Η παρουσία και η συμμετοχή του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στην κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ, κατά την κρίσιμη συνάντηση που θα έχουν τα μέλη της Τρόικας με την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της εκχώρησης του 40% των λιγνιτών και των νερών, επιβάλλουν την μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής του εκτάκτως συγκλιθέντος Γενικού Συμβουλίου του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, του οποίου οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν τελικά το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010, στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας στις 9.30 π.μ.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ παρακολουθεί τις επαφές του κλιμακίου και τις εξελίξεις που υπάρχουν σε επίπεδο κέντρου και θα ενημερώνει – κινητοποιείται αναλόγως.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δ.Ε.Η. Η ΜΑΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΗΡΘΕ

 

-Τελικά η κυβέρνηση Παπανδρέου πωλεί - νοικιάζει - ανταλλάσει - παραχωρεί την

περιουσία του Ελληνικού λαού.
-Εκχωρούν λιγνίτες και νερά στα ντόπια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα.
-Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη της ξεπουλούν την χώρα.
-Ασφάλιση ΔΕΗ απ΄ το ΄΄λεφτά υπάρχουν, λεφτά δεν έχουμε΄΄

Με το πρόσχημα της Τρόικας η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου βαφτίζοντας το ξεπούλημα ως, πολιτική ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ παραχωρεί στους κρατικοδίαιτους ιδιώτες, με τις απίθανες μορφές

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Έκτακτο συμβούλιο του «Σπάρτακου» για τις προτάσεις της Τρόικας

Σε έκτακτη σύγκλιση του Γενικού του Συμβουλίου προχωρά το σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου μετά τις νέες προτάσεις της Τρόϊκας για εκχώρηση ποσοστού 40% των λιγνιτών και νερών στους ιδιώτες.

«Τρόϊκα και Κυβέρνηση θα βρουν απέναντί τους τους εργαζόμενους, που για μία ακόμα φορά είναι έτοιμοι να δώσουν τη μάχη για να προστατέψουν τα συμφέροντα της επιχείρησης, των εργαζομένων της και του Ελληνικού λαού. Πολλάκις στο παρελθόν αποδείξαμε ότι μπορούμε να αντισταθούμε και να πετύχουμε. Για μία ακόμα φορά καλούμαστε να κάνουμε το ίδιο», αναφέρει

Aνοιχτή επιστολή προς τους Βουλευτές ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΙ ΠΡΟΕΡΧΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ.


ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ Η ΟΠΟΙΑ, ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ, ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ Ηʼ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΝΑ ΑΛΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ;

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΜΑΣ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΗΝΗ KWHΣΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ.

Σύντροφοι βουλευτές,
Σας ενημερώνουμε ότι σε δύο μέρες από σήμερα θα υπάρξει κρίσιμη συνάντηση της ηγεσίας του

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Λάβαμε το παρακάτω e-mail για περιστατικό που συνέβη την Παρασκευή στο ΠΕΚΑ Κοζάνης, το οποίο όπως μας προέτρεψε ο συν. το διασταυρώσαμε.
Το αναρτούμε στο σύνολο του ασχολίαστο, απαλείφοντας τα ονόματα για καθαρά λόγους δεοντολογικούς.
΄΄Αγαπητοί πρώην συνάδελφοι και συμπολίτες μου, την Παρασκευή το πρωί ευρισκόμενος στο ασφαλιστικό κατάστημα ΔΕΗ Κοζάνης για ζήτημα της υγείας μου, έγινα μάρτυρας ενός έντονου, προκλητικού και υβριστικού φραστικού

Συνταξιούχος μηχανικός της ΔΕΗ δημιούργησε ένα υβριδικό σύστημα παραγωγής ρεύματος

Eδώ και λίγα χρόνια στην Τήνο ένας συνταξιούχος μηχανικός της ΔΕΗ, ο 70χρονος κ. Γ. Μπέτζιος, έχει δημιουργήσει ένα δικό του υβριδικό σύστημα (με παράλληλη χρήση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννήτριας), το οποίο καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών τριών διαμερισμάτων, καθώς και τις ανάγκες για θέρμανση και ζεστό νερό. Μάλιστα, στο δικό του σύστημα θα βασιστεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ για να μετατρέψει τη Γαύδο σε «πράσινο νησί». Να γίνει δηλαδή η πρώτη περιοχή της χώρας η οποία θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από τον ήλιο και τον άνεμο.
Oλος ο προβληματισμός της πρακτικής εφαρμογής αυτών των συστημάτων ξεκίνησε για τον κ. Μπέτζιο το 1986, οπότε και εγκατέστησε το πρώτο αυτόνομο σύστημα ανανεώσιμων πηγών

Δύο στα δύο η ΓΕΝΟΠ στην ΡΑΕ;

Τον Γιάννη Τσαρούχα, μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, παλαιότερα ως εκπρόσωπος της ΓΕΝΟΠ και από πέρυσι ως διορισμένος από την κυβέρνηση προτείνη  το ΥΠΕΚΑ για την μια από τις δύο θέσεις της ολομέλειας της ΡΑΕ που χηρεύουν. Τον δεύτερο που θα προτείνει το υπουργείο, είναι ο καθηγητής του ΕΜΠ Ευάγγελος Διαλυνάς. Ο κ. Διαλυνάς αν θυμάμαι καλά ήταν επιστημονικός σύμβουλος και εμπειρογνώμονας της ΓΕΝΟΠ.
Δύο στα δύο μάλον η ΓΕΝΟΠ, στην Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή!

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για τον λιγνίτη

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ             - Σαφή θέση για το θέμα του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών σε σχέση με τις απαιτήσεις της τρόικας ζητεί από την κυβέρνηση, αλλά και από τη διοίκηση της ΔΕΗ η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Σε ανακοίνωσή της ΓΕΝΟΠ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί η θέση τους και όχι να λάβουν αποστάσεις αλλά να διαφωνήσουν ριζικά με τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Ε.Ε. “να κάνουμε τζάμπα μάγκες μια σειρά από κρατικοδίαιτους ψευτοεπενδυτές”.
Μάλιστα “προειδοποιεί” ότι λιγνίτες και λιγνιτική παραγωγή ειδικά σε μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο στην τιμή κόστους “για να οικονομάνε οι κρατικοδίαιτοι ιδιώτες, εμείς δεν δίνουμε και όποιος το κάνει να ετοιμάζεται εκτός των άλλων να πάει φυλακή”.Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι για μια κυβέρνηση που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να λύσει το θέμα, εάν το ζητούμενο είναι αυτό και σημειώνει ότι υπάρχουν κι αλλού λιγνιτικά αποθέματα ζητώντας “εδώ και τώρα να δημοπρατηθούν”.
Παράλληλα αναφέρεται στις ευθύνες που υπάρχουν για τις ζημιές που υφίσταται η ΔΕΗ καθώς μια σειρά επιχειρηματιών αλλά και δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών, υπουργείων κτλ αφήνονται ανενόχλητοι να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς που οφείλουν στη ΔΕΗ και να συσσωρεύονται χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων, την ώρα που πιέζονται την λαϊκά εισοδήματα.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΔΑΚΕ - ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Παρασκευή 12/11/2010

ΜΑΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


- ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ

- ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ ΜΑΣ,
ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΜΑΣ, ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΣ

- ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.
Στην ποιο κρίσιμη περίοδο βρίσκεται το μέλλον της ΔΕΗ, των εργαζομένων αλλά και του Λεκανοπεδίου της Δυτικής Μακεδονίας.

Με ΕΝΤΟΛΗ του Χοακίν Αλμούνια προς την υπουργό κ. Μπιρμπίλη να προχωρήσει στην
απελευθέρωση της ήδη απελευθερωμένης αγοράς Η/Ε.
Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που μας έβαλε ομήρους στην ΤΡΟΙΚΑ, παραχωρεί τους

Πωλεί ή ανταλλάσσει παραγωγή η ΔΕΗ για να σώσει μονάδες της

Η ενοικίαση λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος ή η ανταλλαγή παραγωγής απ΄ οποιαδήποτε μονάδα της ΔΕΗ με παραγωγή άλλης μονάδας είναι οι δύο λύσεις στις οποίες επέμεινε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη στις συνομιλίες της με τον επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Χοακίν Αλμούνια, αφήνοντας ως έσχατη λύση την πώληση δημόσιων λιγνιτικών πεδίων, όπως της Ελασσόνας και της Δράμας. Στις τελευταίες επισκέψεις τους στην Αθήνα οι κοινοτικοί κομισάριοι ήταν ξεκάθαροι λέγοντας προς την ελληνική κυβέρνηση: «Αν δεν βρείτε κάποια άλλη ισοδύναμη λύση για τη ΔΕΗ,τότε η επιχείρηση θα πρέπει να πωλήσει σε διεθνή πλειστηριασμό το 40% των λιγνιτικών μονάδων της». Η διοίκηση της ΔΕΗ για να αποφύγει τις περιπέτειες έχει τη δυνατότητα να ενοικιάσει την παραγωγική δυναμικότητα των σταθμών, κάτι

Ευρωδικαστήριο αν δεν εκχωρήσουμε λιγνίτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί την Ελλάδα με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν δεν απελευθερώσει το συντομότερο δυνατόν την αγορά του λιγνίτη, όπως έχει ήδη δεσμευθεί η Αθήνα, η οποία κατηγορείται από τις Βρυξέλλες για κωλυσιεργεία.
Με αφορμή την προχθεσινή συνάντηση στην έδρα της Κομισιόν της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη με τον Χοακίν Αλμούνια (ανταγωνισμός), η εκπρόσωπος του Ισπανού επιτρόπου, Αμέλια Τόρες, διευκρίνισε

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Δ.Ε.Η. Α.Ε. « Η ΕΝΩΣΗ »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε κατάληψη του ΠΕΚΑ Κοζάνης προχώρησε το Σωματείο Ενέργειας Η « ΕΝΩΣΗ » σήμερα 11 Νοεμβρίου 2010, για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έξι μήνες με τις ελλείψεις Γιατρών, καθώς και με την έλλειψη χρημάτων για την πληρωμή των ιατροφαρμακευτικών δαπανών στους ασφαλισμένους.
Μετά από επικοινωνία του προεδρείου του Σωματείου με την Ιεραρχία του ΤΑΥΤΕΚΩ υπήρξε η δέσμευση ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί στις 13:30 συνάντηση του κ. Μπόκοτα Στέργιο Διευθυντή Υγειονομικών Υπηρεσιών ΤΕΑΠΑΠ /ΔΕΗ με τον Πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Μπουρσανίδη Χρήστο, για τα σοβαρά

Ε.Ε.: Κλείστε τον «φάκελο λιγνίτες»

ΝΟΙΚΙΑΖΟΜΑΣΤΕ Η ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ
Γρήγορη και αποτελεσματική προσαρμογή της αγοράς ενέργειας ζήτησε ο Χ. Αλμούνια.
Tον «φάκελο λιγνίτες» καλείται να κλείσει οριστικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Aυτό φέρεται να έκανε σαφές χθες στην υπουργό Tίνα Mπιρμπίλη, ο επίτροπος Aνταγωνισμού, Xοακίν Aλμούνια, στην κατΆ ιδίαν συνάντηση που είχαν στις Bρυξέλλες και η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα. Eπισήμως, σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο αναφέρθηκε στο «καλό κλίμα» στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι αυτή επικεντρώθηκε «στην υπόθεση του λιγνίτη ενόψει της παραπομπής της Eλλάδας στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο». H υπουργός παρουσίασε στον κ. Aλμούνια τις προτάσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και κοινοτικών υπηρεσιών για τη γρήγορη και αποτελεσματική προσαρμογή του ελληνικού θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά ενέργειας».
«Γρήγορη και αποτελεσματική προσαρμογή» για την E.E. -όπως από τον περασμένο Aύγουστο διαμήνυσε- σημαίνει πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH ή άλλες «ισοδύναμου αποτελέσματος» παρεμβάσεις που θα πρέπει να υποδείξει η ελληνική πλευρά. Ως «ισοδύναμη παρέμβαση» η κ. Mπιρμπίλη παρουσίασε στον κ. Aλμούνια την ανταλλαγή ενέργειας του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH με αντίστοιχες ποσότητες από μονάδες ξένων εταιρειών, σταδιακά μέχρι το 2015. Σε πρώτη φάση προτείνεται η ανταλλαγή ισχύος 900 MW, η οποία σταδιακά θα αυξηθεί μέχρι το 2015 στα 1.500 MW. Aπό το 2015 και μετά η ΔEH θα ανταλλάσσει την ισχύ που θα αντιστοιχεί κάθε έτος στο 40% της συνολικής λιγνιτικής ισχύος που θα διαθέτει. H υπουργός ενημέρωσε τον κ. Aλμούνια για το προκαταρκτικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί στη ΔEH, καθώς και για την απολύτως σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου της ΓENOΠ για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Oι ανησυχίες που εκφράζονταν από αρμόδιους παράγοντες, για τη συνάντηση της υπουργού με τον

Το «μακρύ χέρι» της Ε.Ε. στην ελληνική ηλεκτρική ενέργεια

Η απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, και ο Επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, στο επίκεντρο της συνάντησης, εκτός από την προετοιμασία της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν και θέματα που αφορούν την υπόθεση του λιγνίτη ενόψει της παραπομπής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Η καρδία της ΔΕΗ χτυπά στα λιγνιτωρυχεία
Δύο ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν την κα Μπιρμπίλη και

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Βεύη: Βγαίνει τώρα η short list και μετά... βλέπουμε

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Επιτροπή που έχει συστήσει ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης για την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, σχετικά με την εκμετάλλευση του λιγνιτικού πεδίου της Βεύης.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, χωρίς να είναι το πιθανότερο, η Επιτροπή να καταλήξει τη Δευτέρα στην short list των πέντε επικρατέστερων διεκδικητών. Από την στιγμή που θα καθοριστούν οι επικρατέστερες προσφορές, ο υφυπουργός θα ενημερώσει εκ

Σύντομα οι αποφάσεις για τη διοικητική κρίση στη ΔΕΗ

Η μάχη που μαίνεται στην κορυφή της ΔΕΗ δημιουργεί προβλήματα στην εταιρεία. Θυμίζει την εποχή που επικεφαλής της ΔΕΗ ήταν ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς, τον οποίο έτρεχε να «μαζέψει» από τους εισαγγελείς ο προϊστάμενος υπουργός Δημήτρης Σιούφας.
Η ένταση και οι συγκρούσεις είναι μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Αρ. Ζερβού και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Απόστολου Μπαράτση.
Υπόγειες διαδόσεις, φήμες για σκάνδαλα και ένα καθεστώς αμφισβήτησης και αμφιβολίας,

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΝΤΕΛΗ Κ. ΚΑΡΑΛΕΥΘΕΡΗ

Η εκλογική διαδικασία της 7ης Νοεμβρίου ανέδειξε με μεγάλο ποσοστό την "Συμμαχία των πολιτών για την Δυτική Μακεδονία" πρώτο συνδυασμό και φωτογραφίζει ουσιαστικά τον Γιώργο Δακή ως τον πρώτο αιρετό περιφερειάρχη.
Η ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων με κατέταξε στην πρώτη αναπληρωματική θέση του συνδυασμού πίσω και ανάμεσα απο άλλους άξιους συνυποψηφίους μου με 3000 περίπου ψήφους.
Ευχαριστώ όλους όσους με ψήφισαν αλλά και όσους με υποστήριξαν απλά, με οποιονδήποτε τρόπο.
Επίσης ευχαριστώ και όσους δεν με τίμησαν με την ψήφο τους αλλά αποστήριξαν το συνδυασμό μας
Συνάντηση θα πραγματοποιήσει εν όψει των τελικών συσκέψεων η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη την ερχόμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους της τρόικας, οπότε θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για το μοντέλο που θα υιοθετηθεί. Ας σημειωθεί ότι η υπουργός τους τελευταίους μήνες είχε σειρά επαφών με μέλη της Ε.Ε. για τα ενεργειακά ζητήματα, δεδομένου ότι το επικαιροποιημένο Μνημόνιο επιτάσσει έως το τέλος του χρόνου να έχουν δρομολογηθεί τα μέτρα.
Αν και το υπουργείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς το μοντέλο που θα υιοθετηθεί, πληροφορίες θέλουν να έχει εξεταστεί τόσο η ανταλλαγή λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ με ηλεκτροπαραγωγή άλλης εταιρείας όσο και η ενοικίαση μονάδων, καθώς η Κομισιόν έχει ζητήσει να εξασφαλιστεί άμεση πρόσβαση των ιδιωτών στον λιγνίτη.
Διαγωνισμός
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνει αναφορά στον εν εξελίξει διαγωνισμό για τα λιγνιτωρυχεία της . Ο διαγωνισμός που έχει εισέλθει στην τελική ευθεία καθώς τη Δευτέρα συνεδριάζει η Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών αφορά στη μίσθωση του κοιτάσματος και συνδέεται με την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας. Κατά καιρούς, έχει εξεταστεί η διάθεση σε ιδιώτες και άλλων, ανεκμετάλλευτων, λιγνιτικών πεδίων στην Ελασσόνα, τη Δράμα κ.λπ., οι αντιδράσεις όμως των τοπικών κοινωνιών στην προοπτική ανάπτυξης λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού στην περιοχή τους είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσουν τα όποια σχέδια.

Η ΓΕΝΟΠ μετακομίζει στη ΡΑΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση μεθοδεύει την τοποθέτηση ως μελών στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, δύο εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Για να γίνει αντιληπτό περί τίνος πρόκειται, να αναφέρουμε ότι η ΡΑΕ είναι η ανεξάρτητη αρχή η οποία έχει ως υποχρέωση να εποπτεύει την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών. Από την άλλη πλευρά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είναι το πλέον σκληροπυρηνικό, κρατικιστικό, συνδικαλιστικό σωματείο σε ΔΕΚΟ, που μιλάει με κάθε ευκαιρία για ιδιώτες... αρπακτικά, τρωκτικά και δηλώνει ότι θα προασπίσει το μονοπώλιο της εταιρείας με κάθε