DEH

DEH

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Να περιφρουρήσουμε τον ενεργειακό μας ρόλο

Του ΡΟΥΛΗ ΚΟΚΕΛΙΔΗ 
Πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ


Η ενέργεια στη σύγχρονη εποχή αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης. Η ενέργεια έχει μετατραπεί σε καταναλωτικό αγαθό, το δε ύψος της παραγωγής και της κατανάλωσης έχει συνδεθεί με το βιοτικό επίπεδο και την ανάπτυξη της κοινωνίας.
Στη χώρα μας η ανάπτυξη στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγική διαδικασία της ΔΕΗ, η οποία με την επάρκεια της ηλεκτρικής ενέργειας συνέβαλε καθοριστικά στην πρόοδο της κοινωνίας.

Με την παραγωγική της ικανότητα έγινε η ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Στην ιδιαίτερα κρίσιμη και ζοφερή περίοδο για το μέλλον της πατρίδας μας, υποχρέωση της πολιτείας είναι να ενισχύσει τις προσπάθειες της ΔΕΗ και των εργαζομένων για να ξαναγίνει κινητήριος μοχλός της νέας ανάπτυξης.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Νομός Κοζάνης και ο Νομός Φλώρινας, η ευρύτερη περιοχή της Δ. Μακεδονίας, θα πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο στο νέο ενεργειακό τοπίο, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της ενέργειας και της νέας ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για να περιφρουρήσουμε τον ενεργειακό ρόλο της Δ. Μακεδονίας στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, πρέπει άμεσα να αρχίσουν οι διαδικασίες κατασκευής της 5ης μονάδας στην Πτολεμαΐδα και της νέας μονάδας στη Μελίτη Φλώρινας με αντιρρυπαντική τεχνολογία. Οι καθυστερήσεις είναι αδικαιολόγητες.

Αμεσα επίσης πρέπει να προγραμματιστούν και να υλοποιηθούν από την επιχείρηση οι νέες πολιτικές ενέργειας των ανανεώσιμων πηγών και των νέων τεχνολογιών. Υπάρχουν στην περιοχή όλες οι προϋποθέσεις.

Οι εξελίξεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για να συνεχίσει η ΔΕΗ να είναι πρωταγωνιστής και να συμβάλλει καθοριστικά σε συνεργασία και με τις ιδιωτικές επενδύσεις στη νέα ενεργειακή πολιτική της χώρας μας.

Τέλος, καθήκον όλων μας είναι η ενεργητική στήριξη των εργαζομένων και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι οποίοι αγωνίζονται για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: