DEH

DEH

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΔΑΚΕ- ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΑΚΕ- ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στο Δημαρχείο Μελίτης συνεδρίασε η συντονιστική επιτροπή της ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ λιγνιτικής παραγωγής με θέματα :
-         την εξέλιξη στο θέμα της περεταίρω απελευθέρωσης και τα εναλλακτικά σενάρια.
-         την καθυστέρηση της νέας προκήρυξης του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ 2.
-         την  καθυστέρηση της ανάθεσης του  ιδιωτικού ορυχείου της Βεύης.
-         την ανυπαρξία αξιοποίησης των κοιτασμάτων  τις ΔΕΗ  Ν. Φλώρινας.
-         τον συντονισμό των δράσεων του συνδικάτου με την τοπική κοινωνία.

Με την διαφαινόμενη επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενοικίαση των μονάδων η ΔΑΚΕ του λιγνιτικού κέντρου δηλώνει την κάθετη αντίδραση της, η οποία θα εκφραστεί σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους τρόπους . Ακόμα και εάν το συνδικάτο ανεχθεί ως ανάγκη την λύση αυτή τότε η ΔΑΚΕ του λιγνιτικού κέντρου θα διαφοροποιηθεί με ότι σημαίνει αυτό.
 Τα εναλλακτικά σενάρια ανταλλαγής με MWώρες από άλλα καύσιμα ή  με ποσότητες λιγνίτη από τους ιδιώτες, μας  βρίσκουν αντίθετους όσο δεν ξεκαθαρίζονται με σαφείς κώδικες συναλλαγών ή κοστολόγηση και τα κέρδη ή οι ζημιές κάθε πλευράς, κάθε σενάριο ανταλλαγής θα μας βρει  αντίθετους εάν ζημιώνει την ΔΕΗ έστω και στο ελάχιστο.
- Η καθυστέρηση της επαναπροκήρυξης του ΑΗΣ Μελίτης2 δεν αιτιολογείται. Η διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση δεν μπορούν πλέον να αποδείξουν ότι δεν μεθοδεύουν την καθυστέρηση.
- Για την  Βεύη τι έχουν να πουν; Γιατί καθυστερούν; Εάν η κυβέρνηση είχε σκοπό να καθυστερήσει τόσο πολύ την διαβούλευση γιατί δεν πήγε σε διαγωνισμό;
Ο στόχος της γρήγορης διαβούλευσης ήταν να προλάβουμε τις πιέσεις της κομισιόν για το άνοιγμα  στην λιγνιτική παραγωγή  κατά 40% .Με την καθυστέρηση πετύχαμε το αντίθετο και σήμερα  εκβιαζόμαστε με την ενοικίαση μονάδων.
- Καλούμε τη ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ να επενδύσουν άμεσα στην τάχιστη ανάπτυξη της διάνοιξης των ορυχείων της ΔΕΗ στη Φλώρινα.
- Η καλλιέργεια της αξιοποίησης των κοιτασμάτων της ΔΕΗ  καλά κρατεί. Το  Κλειδί, οι Λόφοι Μελίτης, Βεύη 2   παραμένουν αναξιοποίητα.
 Ο  μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίος.
- Ταυτόχρονα ο ΑΗΣ Μελίτης κινδυνεύει με οριστικό κλείσιμο από έλλειψη λιγνίτη λόγω της αδυναμίας του ιδιώτη να διανοίξει περεταίρω το ορυχείο.
   
Τα δάνεια που δόθηκαν δεν επαρκούν φαίνεται, όλοι ασχολούνται μόνον με το δάνειο της ΓΕΝΟΠ. Θα επανέλθουμε εάν συνεχίσει η καθυστέρηση της τροφοδοσίας  σύμφωνα με την σύμβαση ιδιώτη και ΔΕΗ.
Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καλεί την τοπική κοινωνία να αντιδράσει. Δεν υπάρχει μέλλον την επόμενη τη ιδιωτικοποίησης, οι επίδοξοι ιδιώτες να αντιληφθούν καλά ότι άλλη θα είναι η σχέση της κοινωνίας μαζί τους.
Άλλο ΔΕΗ άλλο ιδιώτες.

Τότε θα καταλάβουν καλά τις ανάγκες των συνδικάτων και της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: