DEH

DEH

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Συνάντηση θα πραγματοποιήσει εν όψει των τελικών συσκέψεων η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη την ερχόμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους της τρόικας, οπότε θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για το μοντέλο που θα υιοθετηθεί. Ας σημειωθεί ότι η υπουργός τους τελευταίους μήνες είχε σειρά επαφών με μέλη της Ε.Ε. για τα ενεργειακά ζητήματα, δεδομένου ότι το επικαιροποιημένο Μνημόνιο επιτάσσει έως το τέλος του χρόνου να έχουν δρομολογηθεί τα μέτρα.
Αν και το υπουργείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς το μοντέλο που θα υιοθετηθεί, πληροφορίες θέλουν να έχει εξεταστεί τόσο η ανταλλαγή λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ με ηλεκτροπαραγωγή άλλης εταιρείας όσο και η ενοικίαση μονάδων, καθώς η Κομισιόν έχει ζητήσει να εξασφαλιστεί άμεση πρόσβαση των ιδιωτών στον λιγνίτη.
Διαγωνισμός
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνει αναφορά στον εν εξελίξει διαγωνισμό για τα λιγνιτωρυχεία της . Ο διαγωνισμός που έχει εισέλθει στην τελική ευθεία καθώς τη Δευτέρα συνεδριάζει η Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών αφορά στη μίσθωση του κοιτάσματος και συνδέεται με την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας. Κατά καιρούς, έχει εξεταστεί η διάθεση σε ιδιώτες και άλλων, ανεκμετάλλευτων, λιγνιτικών πεδίων στην Ελασσόνα, τη Δράμα κ.λπ., οι αντιδράσεις όμως των τοπικών κοινωνιών στην προοπτική ανάπτυξης λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού στην περιοχή τους είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσουν τα όποια σχέδια.
Βεύης, για τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ιδιωτικές εταιρείες

Ενα τρίτο σενάριο είναι να δοθεί σε ιδιώτες η εκμετάλλευση λιγντιτορυχείων της ΔΕΗ. Η ανταλλαγή μονάδων, σχέδιο που σύμφωνα με πληροφορίες έχει εξετάσει η διοίκηση της ΔΕΗ, αφορά σε swap μεγαβατωρών ηλεκτρισμού με παραγωγή άλλης εταιρείας στο εξωτερικό. Ετσι, η τρίτη εταιρεία αποκτά πρόσβαση στην εγχώρια αγορά και η ΔΕΗ στην αγορά της τρίτης εταιρείας. Στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα της ενοικίασης λιγνιτικών μονάδων.

Δικαιώματα
Πάντως, η αβεβαιότητα για το τελικό κόστος της λιγνιτικής Mwh από το 2013 όταν θα ενσωματώσει την επιβάρυνση από τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, έχει κάνει επιφυλακτικούς αρκετούς επενδυτές, που κάποτε πίεζαν για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ έχει δρομολογήσει τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής και αποσύρει σταδιακά παλαιά εργοστάσια με στόχο από τη συνολική ισχύ των 5.200 «λιγνιτικών» MW σήμερα να πέσει στα 2.200-2.300 MW ως το 2020. Τον Ιούνιο «έσβησε» η γηρασμένη μονάδα «Πτολεμαΐδα Ι», ισχύος 70 MW και στον προγραμματισμό ως το 2015 είναι ο παροπλισμός 5 ακόμα λιγνιτικών μονάδων.
Παράλληλα με το θέμα του λιγνίτη η υπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον επίτροπο για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, την αναδιάρθρωση των τιμολογίων του ρεύματος κ.λπ.
Οδηγίες για τα αιολικά πάρκα ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
«Oδηγίες» από την υπουργό Περιβάλλοντος για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στους νέους Καλλικρατικούς δήμους ζητεί επειγόντως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να μπορέσει να αξιολογήσει τις αιτήσεις για άδεια παραγωγής από αιολικούς σταθμούς που θα κατατεθούν από 1ης Ιανουαρίου 2011. Το πρόβλημα έχει ανακύψει από τη συνένωση παλαιών δήμων με διαφορετικά αιολικά χαρακτηριστικά ο καθένας σε έναν νέο καλλικρατικό δήμο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το μέγιστο ποσοστό κάλυψης εδαφών από αιολικά πάρκα σε κάθε δήμο προσδιορίζεται ανάλογα με το αιολικό δυναμικό της περιοχής και ορισμένα άλλα του χαρακτηριστικά (π.χ. αν είναι τουριστικός κ.λπ.). Οπως επισημαίνει σε επιστολή του προς την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος υπάρχουν περιπτώσεις που ο νέος καλλικρατικός δήμος προέρχεται από συνενώσεις περιοχών με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ ζητεί να υπάρξουν οι άμεσες ενέργειες του υπουργείου προκειμένου να προβεί έγκαιρα σε εκ νέου υπολογισμό των στοιχείων για τη φέρουσα ικανότητα αιολικών εγκαταστάσεων κάθε δήμου, ώστε να μπορεί να αξιολογήσει τις αιτήσεις για άδειες παραγωγής από 1/1/11.

Δεν υπάρχουν σχόλια: