DEH

DEH

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Η υπόγεια κόντρα για το μέλλον της ΔΕΗ

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη μάχη για την ΔΕΗ. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου το αρμόδιο Υπουργείο θα δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του για το άνοιγμα της αγοράς, κάτι το οποίο κατά πολλούς μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αναστήλωση της χώρας στη σημερινή δύσκολη εποχή.
Υπάρχουν σήμερα ισχυροί όμιλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους αν και στερούνται ικανής παραγωγικής ενεργειακής βάσης, επιχειρούν να την ανταγωνιστούν ως ενεργειακοί πάροχοι χρησιμοποιώντας άλλες μεθόδους.
Η απόφαση της κυβέρνησης και της ΔΕΗ όσον αφορά στο μοντέλο βάσει του οποίου θα κινηθεί το πρώην ενεργειακό μονοπώλιο, θα διαδραματίσει καίριο ρόλο και για τα σχέδια των ιδιωτών, οι οποίοι
 έχουν μέχρι σήμερα κινηθεί με λίαν περιορισμένες επενδύσεις σε μεγάλες μονάδες.

Εναλλακτικές λύσεις
Μέχρι το 2020 η ΔΕΗ θα πρέπει να μειώσει την λιγνιτική παραγωγή της από τα 5.200 MW που είναι σήμερα στα 3.300 MW. Δηλαδή η λιγνιτική παραγωγή θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστο κατά 1.900 MW.

Η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει επίσης τα επόμενα χρόνια να μειώνει σταδιακά την λιγνιτική παραγωγή της. Μείζον ερώτημα για την εταιρεία είναι να βρεθούν οι ισοδύναμες λύσεις που θα αποδίδουν στο σύστημα την ενέργεια των 1.900 MW που θα χαθούν. Υποτίθεται ότι η απάντηση θα αποτελεί κεντρικό στοιχείο του σχεδίου απελευθέρωσης της ενέργειας που μελετά το αρμόδιο Υπουργείο.

Δύο είναι οι εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να εφαρμόσει η ΔΕΗ: πρώτον, η ανταλλαγή ισχύος ή μονάδων μεταξύ της ΔΕΗ και ομοειδών εταιρειών πέριξ της χώρας και, δεύτερον, η ενοικίαση μονάδων ή το άνοιγμα νέων λιγνιτωρυχείων που επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός έχει ταχθεί υπέρ της ανταλλαγής μονάδων, στην λογική ότι μέσω αυτού του τρόπου η εταιρεία μπορεί να αναπτυχθεί και κάπου εκτός Ελλάδος. Για παράδειγμα, να ανταλλάξει μια λιγνιτική της μονάδα με μία μονάδα φυσικού αερίου που λειτουργεί σε γειτονική χώρα.

Έτσι η επιχείρηση θα έχει παρουσία σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ταυτόχρονα θα καλύπτει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδιαφέρον για τέτοιες ανταλλαγές έχουν εκδηλώσει οι ιταλικές εταιρείες Solgenia, ENEL και Edison. Υπάρχει επίσης κρατικό ενδιαφέρον από χώρες όπως τα Σκόπια, η Βουλγαρία και η Τουρκία.

Το σχέδιο του κ. Ζερβού δεν ικανοποιεί τους ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ, οι οποίοι ελπίζουν πως θα αποκτήσουν μεγάλες μονάδες (τις οποίες δεν κατασκεύασαν μέχρι σήμερα...) εντός της επικράτειας. Γι’ αυτό και σχεδόν δύο φορές το μήνα ο Αρθούρος Ζερβός εμφανίζεται να παραιτείται, ενώ με αντίστοιχη συχνότητα η διοίκηση της ΔΕΗ διαψεύδει τη σχετική φημολογία...

Σε θέση μάχης οι ισχυροί «παίκτες» της ενέργειας
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τους ισχυρούς παίκτες της ενεργειακής αγοράς, όπως ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (μέσω των θυγατρικών ΗΡΩΝ και Τέρνα Ενεργειακή), η Elpedison (κοινή εταιρεία των ΕΛΠΕ με την ιταλική Edison, με σύμμαχο τον κατασκευαστικό όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ), ο όμιλος Μυτιληναίου και ο όμιλος Κοπελούζου.

Οι ιδιώτες «μαρκάρουν στενά» τη διοίκηση της ΔΕΗ με στόχο να πάρουν υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες (που λόγω των επιταγών της Ε.Ε. πρέπει να φύγουν από τη ΔΕΗ) ώστε να μπαίνουν πιο εύκολα στο σύστημα και συνεπώς να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στον τελικό καταναλωτή. Κάποιοι έχουν «επενδύσει» στη συγκεκριμένη προοπτική και γι’ αυτό το λόγο η ελληνική ενεργειακή αγορά δεν είδε να τοποθετούνται και πολλά κεφάλαια από ιδιώτες σε μεγάλες μονάδες.

Εξαγγελίες έγιναν, όχι όμως επενδύσεις. Όχι μόνο επειδή κάθε σοβαρή επένδυση συναντά τα γνωστά γραφειοκρατικά εμπόδια και τις τοπικές αντιδράσεις (ειδικά μια λιγνιτική μονάδα...) αλλά και γιατί κάποιοι περίμεναν να αποκτήσουν έτοιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.


Κάποιοι άλλοι είχαν «επενδύσει» στην αδράνεια του πρώην μονοπωλίου και στην απουσία ξένων επενδύσεων. Ο όμιλος Μυτιληναίου, για παράδειγμα, δεν είχε κανένα λόγο να επιθυμεί την ολοκλήρωση της επένδυσης στον Αστακό (που είχε άδοξο τέλος). Γιατί; Μα γιατί θα περιόριζε το βεληνεκές της δραστηριότητάς του στον τομέα εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) την οποία μόλις έχει αρχίσει.

Γι’ αυτό και ο ελληνικός Τύπος κατακλύστηκε από δημοσιεύματα για την επικινδυνότητα του συμπιεσμένου φυσικού αερίου (LPG) και την επιβάρυνση στο περιβάλλον. Αφού είχε ανακοινωθεί το ναυάγιο στον Αστακό, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης παρουσίασε (στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA) στοιχεία που έδειχναν πως οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από LPG επιβαρύνουν πολύ λιγότερο το περιβάλλον σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα καύσιμα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει στη Βουλή στοιχεία που έδειχναν πως στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης υπήρχαν αποθηκευτικοί χώροι LPG, σε αντίθεση προς τη φημολογία των τελευταίων μηνών που διακινούνταν από τους πολέμιους της επένδυσης στον Αστακό. Παρόμοιες μεθόδους παραπληροφόρησης επιδιώκουν να εφαρμόσουν και τώρα με επίκεντρο τα σχέδια της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: