DEH

DEH

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ευρωδικαστήριο αν δεν εκχωρήσουμε λιγνίτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί την Ελλάδα με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν δεν απελευθερώσει το συντομότερο δυνατόν την αγορά του λιγνίτη, όπως έχει ήδη δεσμευθεί η Αθήνα, η οποία κατηγορείται από τις Βρυξέλλες για κωλυσιεργεία.
Με αφορμή την προχθεσινή συνάντηση στην έδρα της Κομισιόν της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη με τον Χοακίν Αλμούνια (ανταγωνισμός), η εκπρόσωπος του Ισπανού επιτρόπου, Αμέλια Τόρες, διευκρίνισε
χθες ότι συζητήθηκε η συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του 2008, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας πρέπει να παράσχει πρόσβαση ιδιωτών στα κοιτάσματα λιγνίτη.


Και επισήμανε ότι η Επιτροπή ελπίζει ότι η Αθήνα, η οποία κωλυσιεργεί εδώ και καιρό, θα θέσει σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν τον κανονισμό του 2008. Διαφορετικά, είπε η κ. Τόρες, «θα προσφύγουμε στο Ευρωδικαστήριο...».

Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, η Τίνα Μπιρμπίλη πρότεινε ορισμένα ημίμετρα ως προς την εφαρμογή του κανονισμού για να κερδηθεί χρόνος από ελληνικής πλευράς, αλλά δεν βρήκε τη δέουσα ανταπόκριση από την πλευρά του Χ. Αλμούνια.

Η κοινοτική απόφαση του 2008 εκτιμά ότι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι σε θέση να την ανταγωνιστούν αποτελεσματικά, διότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες λιγνίτη.

Η ΔΕΗ, η οποία παράγει περισσότερο από το 85% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ελλάδα, διατηρεί σχεδόν αποκλειστικά δικαιώματα πρόσβασης στα αποθέματα λιγνίτη.

Πρόκειται για διατήρηση δεσπόζουσας θέσης, που έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία.

Η κ. Μπιρμπίλη απέφυγε να συναντήσει δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Ισπανό επίτροπο και προτίμησε να εκδώσει ανακοίνωση από την Αθήνα, στην οποία αναφέρει ότι «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: