DEH

DEH

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Στις Βρυξέλλες οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την τύχη των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Στις Βρυξέλλες έχουν μεταφερθεί οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την τύχη των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ίσως αυτός να ήταν ο κύριος λόγος, ενδεχομένως μαζί με τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, για την ξαφνική αναβολή της συνάντησης της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη με τους εκπροσώπους της τρόικας, που είχε προγραμματιστεί για τις 11.00 χθες το πρωί.

Συνομιλίες
Εδώ και ημέρες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Μαθιουδάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το θέμα και όπως δήλωσε χθες η υπουργός είναι πιθανόν ως τη Δευτέρα να έχουν
καταλήξει οι διαπραγματεύσεις, διαφορετικά την Τετάρτη το Κολλέγιο των Επιτρόπων μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαικό Δικαστήριο για τις καθυστερήσεις στο άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη.

Σημείωσε όμως ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο η συνεδρίαση της Επιτροπής να δώσει μία μικρή παράταση 20 ημερών, καθώς εξετάζεται ο φάκελος με τις ελληνικές προτάσεις για την απελευθέρωση της λιγνιτικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η κα Μπιρμπίλη επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως δεν συζητεί την πώληση του 40% των λιγντιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως είχαν ζητήσει το καλοκαίρι οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. στην τρόικα και είπε ότι αυτό που συζητείται είναι το άνοιγμα των λιγνιτωρυχείων σε ιδιώτες «μαζί με κάτι άλλο», το οποίο δεν προσδιόρισε, καθώς και το πακέτο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο για τις, ισοδυνάμου αποτελέσματος, λύσεις που αποδεικνύουν ότι εξασφαλίζεται η πρόσβαση ιδιωτών στο 40% της λιγντιτικής παραγωγής ηλεκτρισμού.

Η υπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεοπτομέρειες για τις εναλλακτικές προτάσεις, ενώ για την αναβολή της συνάντησης δήλωσε οτι ζητήθηκε από τους ίδιους τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας. Τα εναλλακτικα σενάρια, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν την ανταλλαγή ηλεκρισμού από λιγιτνικές μονάδες με ηλεκτρική ενέργεια άλλης εταιρείας, την ενοικίαση μονάδων, τη δημοπράττηση του 40% της λιγνιτικης ηλεκτροπαραγωγής κ.λπ.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους όρους του Μνημονίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η υπουργος είπε ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει αποστείλει στις Βρυξέλλες φάκελο με τις υπουργικές αποφάσεις για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, την 5η ημέρα αναφοράς, τον κώδικα στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για την ίδρυση των εταιρειών «ΔΕΗ Μεταφορά» και «ΔΕΗ Διανομή», στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας. Οσο για τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι είναι εκτός συζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: