DEH

DEH

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

«Swap» ρεύματος για να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση - Η «ανταλλαγή» μονάδων, «ισοδύναμη λύση»

Ανταλλαγή ενεργειακής ισχύος από μονάδες της ΔΕΗ στη χώρα μας με ισχύ που παράγουν εταιρείες του εξωτερικού, εκχώρηση «φθηνής» λιγνιτικής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε ιδιώτες και σταδιακή είσοδο ιδιωτών στην εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων αντιπροτείνει η ΔΕΗ στην τρόικα ώστε να αποφύγει την πώληση μονάδων σε ιδιώτες. Η επιχείρηση ανέθεσε στον οίκο ΡricewaterhouseCoopers την εκπόνηση μελέτης για τις πιθανές «ισοδύναμες λύσεις» που θα απέτρεπαν την πώληση μονάδων την οποία πρότειναν η Κομισιόν και η τρόικα. Η μελέτη είναι σχεδόν έτοιμη, θα παραδοθεί σύντομα και θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Στοιχεία της πρότασης αυτής θα παρουσιαστούν στο κλιμάκιο των «ενεργειακών επιθεωρητών» της Κομισιόν, που φθάνει στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου και στο οποίο συμμετέχουν στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού.
Η μελέτη της Ρrice, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις τρόικας και Κομισιόν, θα περιγράφει το
υπόδειγμα διάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, τη θέση της ΔΕΗ μέσα σε αυτό, καθώς και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβει η επιχείρηση προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Η λύση της ανταλλαγής μονάδων συνιστά στην πραγματικότητα ανταλλαγή ισχύος με τη μέθοδο swap και όχι ανταλλαγή παγίων με ξένες εταιρείες και προτείνεται ως βασική λύση από τον μελετητικό οίκο. Δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να αντισταθμίσει τις απώλειες μεριδίου που θα έχει στην ελληνική αγορά με την ισχύ μιας μονάδας από το εξωτερικό. Αυτή η μονάδα μπορεί να βρίσκεται στη χώρα της εταιρείας με την οποία θα συνεργαστεί (π.χ. Γερμανία) αλλά και στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία αν η ξένη εταιρεία δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή. Ούτως ή άλλως θα πρέπει να είναι από χώρα με την οποία η Ελλάδα κάνει ανταλλαγές ενέργειας.

Η δεύτερη λύση είναι οι δημοπρασίες για την εκχώρηση «φθηνής» ισχύος εκ μέρους της ΔΕΗ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ενεργειακών αναλυτών, οι δημοπρασίες δεν μπορεί παρά να είναι πολυετείς, ώστε ο μειοδότης να κάνει τους υπολογισμούς του. Η πρόσβαση ιδιωτών σε κοιτάσματα λιγνίτη, προνόμιο που έχει ως σήμερα μόνον η ΔΕΗ, είναι και το πιο ξεκάθαρο σενάριο απελευθέρωσης της αγοράς.
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: