DEH

DEH

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ενοικίαση αντί για πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Η λύση της ενοικίασης σταθμών της ΔΕΗ σε ιδιώτες για περίοδο 3 έως 5 ετών κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε σε χώρες της Ε.Ε. όπως η Γερμανία, έπεσε χθες στο τραπέζι των συζητήσεων με την Κομισιόν, ως μια πιθανή εναλλακτική λύση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.


Το μοντέλο της ενοικίασης μονάδων δεν ήταν το μοναδικό που προτάθηκε ως μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος. Στις συζητήσεις προτάθηκαν επίσης το μοντέλο των διαγωνισμών ισχύος VPP που επίσης έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες (Γαλλία, Ιρλανδία) αλλά και οι διμερείς συμβάσεις πακέτων ενέργειας σε σταθερές τιμές.

Σε αντίθεση με τις δημοπρασίες ισχύος και τις διμερείς συμβάσεις, η πρόταση της ενοικίασης μονάδων της ΔΕΗ φαίνεται ότι αποτελεί ένα μέτρο ικανοποιητικής αποτελεσματικότητας που θα βοηθήσει το άνοιγμα της αγοράς και τον ανταγωνισμό.
Σημειώνεται ότι τα μοντέλα αυτά παρουσιάστηκαν από τη ΔΕΗ και περιλαμβάνονται σε μελέτη της Pricewaterhouse που παρήγγειλε η εταιρεία. Σε σχέση με τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, παρουσιάστηκαν οι κινήσεις για τη δημιουργία των νέων θυγατρικών, στο πλαίσιο των επιλογών της οδηγίας 72/2009 ενώ δεν τέθηκε όπως το καλοκαίρι θέμα ιδιοκτησιακού διαχωρισμού των δικτύων μεταφοράς και διανομής.

Οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν χθες με τη ΔΕΗ δεν έχουν ολοκληρωθεί και το κλιμάκιο που αποτελείται από υπαλλήλους των διευθύνσεων ανταγωνισμού, ενέργειας και οικονομίας θα συναντηθεί εκ νέου σήμερα με τη ΔΕΗ.

Νωρίτερα θα έχει γίνει συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη, ενώ χθες έγιναν επαφές με το ΔΕΣΜΗΕ, τη ΡΑΕ, το σύνδεσμο των μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, που εκπροσωπεί τους πελάτες Υψηλής Τάσης καθώς επίσης με εκπροσώπους ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγούς.

Το θέμα τέθηκε και στις επαφές του κλιμακίου με τη διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ, ενώ στη συνάντηση με τη ΡΑΕ μεγάλο μέρος της 4ωρης συνάντησης επικεντρώθηκε στις κινήσεις που γίνονται για την ανεξαρτησία της αρχής και τη νομοθετική προετοιμασία για τις 3 Μαρτίου όταν με την εφαρμογή της οδηγίας 72/2009 αναβαθμίζεται ο ρόλος της ΡΑΕ και ανεξαρτητοποιείται από τον κυβερνητικό έλεγχο και υπάγεται στον ευρωπαίο ρυθμιστή Acer.Επίσης συζητήθηκε ο διαχωρισμός των δικτύων ηλεκτρισμού και αερίου και ο ρόλος του ρυθμιστή, τα τιμολόγια της λιανικής και τέλος το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και ο τρόπος σύζευξής της με τις γειτονικές αγορές.

Το κλίμα που μεταφέρουν όσοι συμμετείχαν στις συζητήσεις ήταν ότι σε αντίθεση με το καλοκαίρι, υπήρχε αρκετά θετική προσέγγιση και καλύτερη κατανόηση, το κλιμάκιο ήταν εξαιρετικά καλά ενημερωμένο, ενώ πηγές της αγοράς μεταφέρουν τη βεβαιότητα ότι μάλλον απομακρύνονται οι λεγόμενες βίαιες λύσεις και οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να υιοθετήσουν ένα αποτελεσματικό πακέτο ισοδύναμων μέτρων.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: