DEH

DEH

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Συρρίκνωση στη ΔΕΗ, περισσότερα λουκέτα

Η Δυτική Μακεδονία έχασε τα «πρωτεία» στην ανεργία και σήμερα είναι σκαρφαλωμένη στην τρίτη θέση με ποσοστό 13,3%.
Οι δραματικές μειώσεις όμως στους μισθούς των υπάλληλων της ΔΕΗ επηρέασαν την οικονομία της αγοράς, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εμπορικά καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο. Συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν ότι με την εφαρμογή των περικοπών στους μισθούς, το ενεργειακό λεκανοπέδιο μετρά απώλειες που αγγίζουν τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι πόλεις που επλήγησαν περισσότερο είναι η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα, η Φλώρινα και φυσικά η Καστοριά, με τα διαχρονικά προβλήματα στο χώρο των γουνοποιητικών επιχειρήσεων.
Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό, αφού το 2016 θα μπουν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 13 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το 2019 θα κλείσουν οριστικά. Οι περισσότερο αισιόδοξοι προβλέπουν ότι θα χαθούν περί τις 4.500 θέσεις εργασίας. Ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής περιμένει να δει αποτελέσματα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο οποίος ανέφερε από την κεντρική πλατεία της Κοζάνης ότι «η περιοχή θα γίνει κέντρο πράσινης ανάπτυξης, παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και πράσινης επιχειρηματικότητας».
Σημαντικό οικονομικό στοιχείο είναι η ανάπτυξη του τουρισμού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει τρία οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι κάθετοι άξονες, που συνδέουν τις δύο εισόδους της χώρας από Αλβανία και FYROM με την Εγνατία οδό.
Τα επώνυμα προϊόντα στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, όπως ο κρόκος, τα μήλα, τα ροδάκινα Βελβεντού και τελευταία η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και αγριοτριαντάφυλλου, έχουν ανοδική πορεία αλλά δεν μπορούν να αναπληρώσουν το χαμένο ισοζύγιο από την απώλεια που θα υπάρξει τα επόμενα τέσσερα χρόνια με τη μείωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: