DEH

DEH

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Το "σπάσιμο" της ΔΕΗ κι ο λιγνίτης στο επίκεντρο

Το “σπάσιμο” της ΔΕΗ και η πρόσβαση των ιδιωτών στο λιγνίτη θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων του κλιμακίου ελεγκτών της Ε.Ε. με τη διοίκηση της ΔΕΗ κυβερνητικούς παράγοντες και ενεργειακούς φορείς, κατά την επίσκεψή τους αυτές τις μέρες στην Αθήνα.
 ΣΥΝ: Νέο βήμα για διάλυση της ΔΕΗ η θυγατρική για τη μεταφορά

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α.Ζερβός στο περιθώριο του συνεδρίου Economist, η συνάντηση θα είναι διερευνητικού χαρακτήρα και από την πλευρά της ΔΕΗ θα υποστηριχθούν όλες οι ισοδύναμες λύσεις προσαρμογής στο μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς.


Σημείωσε πάντως “εμείς δεν αποφασίζουμε, αυτό εναπόκειται στην κυβέρνηση, εμείς προτείνουμε
την προσαρμογή στο μοντέλο ΙΤΟ που προβλέπεται στην κοινοτική οδηγία”.


Το εν λόγω μοντέλο αφορά στον διαχωρισμό των δικτύων με την απόσχιση των κλάδων μεταφοράς και διανομής από τον βασικό κορμό της ΔΕΗ, με τη μορφή θυγατρικών εταιρειών.


Την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε η δημιουργία θυγατρικής για το δίκτυο διανομής, ενώ προχθές εγκρίθηκε ο ο νομικός διαχωρισμός του δικτύου μεταφοράς στην υπάρχουσα και ανενεργή σήμερα ΔΕΗ-Τηλεπικοινωνίες.


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την οδηγία, στις δύο θυγατρικές θα υπάρχουν ξεχωριστά διοικητικά συμβούλια, ενώ τα μέλη της διοίκησης δεν επιτρέπεται να έχουν απασχοληθεί στη ΔΕΗ τα τελευταία πέντε χρόνια, ούτε και μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους για τρία χρόνια.


Επιπλέον, “ισοδύναμη” λύση αναζητείται και για το θέμα της πρόσβασης των ιδιωτών στον φθηνό λιγνίτη της ΔΕΗ, για το οποίο προκρίνεται μέχρι στιγμής η πώληση ενέργειας από λιγνίτη στους ιδιώτες μέσω δημοπρασιών, ενώ υπάρχει και το θέμα της αποχώρησης της ΔΕΗ από τον Διαχειριστή Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ)


Εξάλλου ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι η ΔΕΗ έχει αποστείλει στο ΥΠΕΚΑ τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και αναμένει την τελική έγκριση, προκειμένου να ισχύσουν οι νέες χρεώσεις από το 2011.


ΣΥΝ


Νέο αποφασιστικό βήμα για τη διάλυση της ΔΕΗ χαρακτηρίζει το τμήμα οικονομικής πολιτικής ΣΥΝ/Επιτροπή Ενέργειας τη δημιουργία νέας θυγατρικής της ΔΕΗ στη μεταφορά. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η προώθηση αυτή της θυγατρικής θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και για την ποιότητα ζωής του λαού, ενώ δεν θα ζημιώσει μόνο την ίδια τη ΔΕΗ αλλά και τους καταναλωτές και την ανάπτυξη.

Με την απόφασή, σημειώνεται, μετατρέπεται σε ένα απόλυτο εμπορικό κατάστημα χάνοντας κάθε έννοια κοινωνικής ωφέλειας καθώς “ανοίγει ο δρόμος για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της”.


Τα σχέδια, επισημαίνεται, ήταν έτοιμα και είχαν δρομολογηθεί από καιρό, όμως κρίθηκε πως με αυτήν την κυβέρνηση και με αρωγούς Κομισιόν και τρόικα οι συνθήκες είναι οι καταλληλότερες για υλοποίηση.

Εν. Εργ. ΔΕΗ: Προφανώς δεν κατάλαβαν και δεν συνειδητοποίησαν εκεί στον ΣΥΝ ότι ΄΄ πρέπει να κάνουμε σοβαρές υποχωρήσεις σήμερα και να συνθέσουμε για το πως θα χάσουμε τα λιγότερα και όχι πως θα κατακτήσουμε. Και ότι το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα ( η ΣΑΔ εν προκειμένω) είναι σε άμυνα΄΄. Δεν προσέχουν καθόλου εκεί στον ΣΥΝ και εκτίθενται, άντε μετά να πείσεις να σε ψηφίσουν και να αυξήσεις τα ποσοστά σου. 
Τώρα αν αναρωτιέστε γιατί κάνουμε άμυνα;Η απάντηση είναι...: Μα γιατί κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ, φυσικά και επειδή κυβερνάει κουτσά βγήκαν οι πατερίτσες με τις ΄΄χρυσές λαβές΄΄ να το στηρίξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: