DEH

DEH

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Κοζάνη 18/10/2010
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στο ΤΑΥΤΕΚΩ!


Κυρία Υπουργέ.

Εδώ και ένα χρόνο σχεδόν στο ΤΑΥΤΕΚΩ – ΤΕΑΠΑΠ/ΔΕΗ που ανήκει στην ευθύνη του Υπουργείου σας εκτός από τον εμπαιγμό των ασφαλισμένων και των εργαζομένων γίνεται κατασπατάληση δημοσίου χρήματος με εμφανέστατη την οικονομική διαπλοκή αφού αφαι-ρούνται (αναίτια) τεράστια ποσά από το ταμείο και τον κρατικό προϋπολογισμό για να προστεθούν στο εισόδημα ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας.

Συγκεκριμένα:
Από τις αρχές του χρόνου παραμένουν κλειστά τα αιματολογικά εργαστήρια γιατί δεν υ-πάρχουν αντιδραστήρια και
  άλλα αναλώσιμα υλικά που η αξία τους είναι μηδαμινή σε σχέ-ση με τα ποσά που φεύγουν σε εξωτερικά εργαστήρια. Τον Μάρτιο έληξαν οι συμβάσεις των γιατρών των εργαστηρίων και ακόμα δεν ανανεώθηκαν. «Όλως συμπτωματικά» την ίδια μέρα ήρθαν τα αντιδραστήρια και τα αναλώσιμα που ήταν όμως άχρηστα αφού χωρίς γιατρούς δεν μπορούσαν να γίνουν αιμοληψίες! Αν υποθέσουμε (κάτι που δεν διαφαίνεται) ότι σήμερα θα έρθουν οι γιατροί πάλι δεν θα μπορούν να κάνουν αιμοληψίες γιατί θα έχουν λήξει τα αντιδραστήρια και δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθουν τα άλλα, αφού βέβαια πα-ραγγελθούν με τις ανάλογες καθυστερήσεις. Σας επισημαίνουμε ότι μόνο στην Κοζάνη και Πτολεμαΐδα πραγματοποιούσαν περίπου 60 αιμοληψίες καθημερινά με δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πολλαπλάσιες αν υπάρξει ανάλογη πολιτική και βούληση των υπευ-θύνων. Με δεδομένο ότι υπάρχουν τα μηχανήματα και το εξειδικευμένο προσωπικό αντι-λαμβάνεστε τη σπατάλη των πόρων που γίνεται από το Ασφαλιστικό Ταμείο και το εισό-δημα των εργαζομένων.

Όπως καταγγέλλουν εγγράφως οι πνευμονολόγοι του ΠΕΚΑ Κοζάνης, ενώ υπάρχει εδώ και ένα χρόνο μηχάνημα σπιρομέτρησης δεν υπάρχουν φίλτρα τα οποία είναι μηδαμινής αξίας και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιώτες για εξετάσεις που κοσ-τίζουν πανάκριβα στο ταμείο φτάνουν ακόμα και τα εκατό Ευρώ η μία! Οι γιατροί του ΠΕΚΑ Δυτικής Μακεδονίας ζητούσαν ήδη από τις 4 Μαΐου του 2009 σε έγγραφό τους προς την διεύθυνση του ΤΑΥΤΕΚΩ και του ΤΕΑΠΑΠ/ΔΕΗ την αγορά των συγκεκριμένων φίλτρων για να καλύψουν τις ανάγκες στα πολυιατρεία Κοζάνης και Πτολεμαίδας αλλά δυστυχώς δεν ήρθαν ποτέ!

Το Ακτινολογικό Εργαστήριο του ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας σταμάτησε να λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω έλλειψης υγρών στερέωσης πολύ μικρού κόστους αλλά το ποσά που εισέπραξαν τα ιδιωτικά εργαστήρια ήταν τεράστια!

Από τις αρχές του έτους σταμάτησε και ο προληπτικός υγειονομικός έλεγχος των εργαζομένων στα ορυχεία και τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (είναι υποχρεωμένη η ΔΕΗ από το νόμο να διενεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα) λόγω έλλειψης γιατρών και εργαστηρίων.

Η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπείται δεν άφησε κανέναν χαμηλόμισθο και χαμηλοσυν-ταξιούχο χωρίς να του αφαιρέσει ένα μέρος ακόμα και από τα πιο πενιχρά εισοδήματα (ΕΚΑΣ- Ταμείο Αλληλεγγύης κλπ) ευαγγελιζόμενοι την κάθαρση και την ανάγκη για δημο-σιονομική πειθαρχία. Πρόσφατα ψηφίσατε νόμο στη βουλή με τον οποίο θα καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις που προβλέπουν αυξήσεις! Με το τελευταίο ασφαλιστικό τερατο-ύργημα μειώνετε κατακόρυφα τις συντάξεις και τις άλλες παροχές του Δημόσιου Ασφαλισ-τικού Συστήματος γιατί δεν αντέχει τόσα έξοδα και οδεύει προς κατάρρευση.

Οι πράξεις όμως της κυβέρνησης και του ΤΑΥΤΕΚΩ δείχνουν ότι υπάρχει αδιαφορία για τα τεράστια ποσά που κατασπαταλούνται από το ταμείο, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν, αφού υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και τα απαραίτητα μη-χανήματα. Εκτός από την ταλαιπωρία και τα προσωπικά έξοδα των ασφαλισμένων η υ-πόθεση αποτελεί και οικονομικό σκάνδαλο αφού τα ποσά που διαφεύγουν από το τα-μείο, το οποίο αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, μπαίνουν στις τσέπες των ιδιοκτητών ιδιωτικών εργαστηρίων της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Γενικότερα υπάρχει μια τάση απαξίωσης σε ότι είναι δημόσιο και εξιδανίκευσης της ιδιωτι-κής πρωτοβουλίας (κερδοσκοπίας) που έχει σαν αποτέλεσμα την κατασπατάληση δημό-σιου χρήματος αλλά και την χειροτέρευση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

Το Συνδικάτο μας εδώ και ένα χρόνο προειδοποιεί με αλλεπάλληλα έγγραφα τους υπεύ-θυνους του Υπουργείου, του ΤΑΥΤΕΚΩ, της ΔΕΗ και των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ του ΤΑΥΤΕΚΩ. Επίσης προχώρησε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και δημοσιοποί-ησε επανειλημμένως το πρόβλημα στον τύπο αλλά απ’ ότι φαίνεται «δεν ιδρώνει το αυτί» κανενός!
Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                            Ο Γραμματέας
Πράσσος Στέφανος             Δύντσικος Λάζαρος
Κοινοποίηση:
1. Υπουργείο Υγείας

2. Υπουργείο Περιβάλλοντος

3. Πρόεδρο ΤΑΥΤΕΚΩ

4. Εκπρόσωποι εργαζομένων στο ΤΑΥΤΕΚΩ

5. Εκπρόσωποι εργαζομένων στο ΤΕΑΠΑΠ/ΔΕΗ

6. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

7. Εργατικό Κέντρο Κοζάνης

8. Εργατικό Κέντρο Πτολεμαίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: