DEH

DEH

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ο λιγνίτης οδηγεί τη ΔΕΗ στην ιδιωτικοποίηση

Η πολιτική της κυβέρνησης για τον λιγνίτη και τη ΔΕΗ διακρίνεται για την ασάφειά της, καθώς απέφυγε να δεσμευτεί ενώπιον της Βουλής και για την εκμετάλλευση του λιγνίτη και για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, απαντώντας στην Ηρώ Διώτη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δεν είπε ούτε αν θα επιχειρήσει να διεκδικήσει την αλλαγή της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν για το θέμα. Η Κομισιόν ζητά είτε να πουληθούν το 40% των
εργοστασίων της ΔΕΗ με λιγνίτη είτε να κατασκευαστούν τρία νέα εργοστάσια που θα τα εκμεταλλεύονται ιδιώτες.
Ο υφυπουργός αρκέστηκε στο να πει ότι στόχος τ
 ης κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί το 51% της ΔΕΗ στο Δημόσιο και να προχωρήσει σταδιακά στην αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων με φυσικό αέριο. Ειδικά για την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο Γ. Μανιάτης είπε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε "πολύ λεπτή φάση διαπραγμάτευσης", και ότι "δεν αποδεχθήκαμε ποτέ την απόφαση της Κομισιόν".

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η απόφαση της Κομισιόν είναι δεσμευτική μόνο για τον λιγνίτη, οπότε η κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει την αλλαγή της, προτάσσοντας άλλες εναλλακτικές λύσεις και πρόσθεσε ότι "ο λιγνίτης δε θα είναι πλέον φθηνό καύσιμο, αφού στο 'χρηματιστήριο ρύπων' θα πρέπει να αγοράζεται κάθε παραγόμενο από μονάδες ηλεκτρισμού γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα". Υπογράμμισε ακόμη ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι αντίθετες στη χρήση του λιγνίτη.

Όσον αφορά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ η Ηρ. Διώτη σημείωσε ότι "θέλουμε το πέρασμα στη μεταλιγνιτική περίοδο, όμως συνάμα θέλουμε από εσάς να δεσμευτείτε σήμερα ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, με επενδύσεις της ΔΕΗ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με δημόσιο κεντρικό, δημοκρατικό σχεδιασμό, συμμετοχή των πολιτών και των ειδικών φορέων στη λήψη των σχετικών αποφάσεων, με κριτήρια τον σεβασμό στο περιβάλλον και τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών εγκατάστασης, την κοινωνική ωφέλεια υπό την μορφή των ανταποδοτικών εισφορών και των δημιουργούμενων θέσεων εργασίας".
πηγή εφημ. ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: