DEH

DEH

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΗ: Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ μέχρι το 2015

Μονόδρομο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός τη στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μιλώντας στο συνέδριο του Economist με τίτλο «Η πράσινη ατζέντα μετά την Κοπεγχάγη».


Όπως είπε, η ΔΕΗ δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην υλοποίηση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ με στόχο την υλοποίηση μέχρι το 2015 ενός επενδυτικού σχεδίου που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Τόνισε ακόμη ότι η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελεί όχημα για την περαιτέρω ανάπτυξης της
ΔΕΗ.
Παρουσιάζοντας τη στρατηγική της ΔΕΗ για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε, καταρχήν, στην απόσυρση παλαιών μονάδων. Τον Ιουνίου του 2010 η ΔΕΗ απέσυρε τη μονάδα Πτολεμαΐδα Ι, ενώ σχεδιάζει να αποσύρει μέχρι το 2015 άλλες τρεις λιγνιτικές μονάδες στην Πτολεμαΐδα και άλλες δύο στη Μεγαλόπολη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 870 μεγαβάτ περίπου.

Στα σχέδια περιβαλλοντικής απόσυρσης της ΔΕΗ για την επόμενη πενταετία εντάσσονται και οι παλαιοί πετρελαϊκοί σταθμοί στο διασυνδεδεμένο δίκτυο (Λαύριο και Αλιβέρι) μαζί με παλαιούς σταθμούς χαμηλής απόδοσης φυσικού αερίου (Λαύριο και Αγ. Γεώργιος), με συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 1.280 μεβατάτ.

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Ζερβός, πραγματοποιούνται επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών σωματιδίων από τους θερμικούς σταθμούς με πρόγραμμα αντικατάστασης, αναβάθμισης και προσθήκης νέων ηλεκτροστατικών φίλτρων.

Παράλληλα, η ΔΕΗ προχωρά στην αντικατάσταση των παλαιών και ρυπογόνων μονάδων χαμηλής απόδοσης με νέες σύγχρονης τεχνολογίας. Τέτοιες είναι οι μονάδες φυσικού αερίου στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη.

Η ΔΕΗ έχει ακόμη, όπως επεσήμανε ο κ. Ζερβός, προκηρύξει το διαγωνισμό για τη νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας, ενω προχωρά και σε επενδύσεις σε νέους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς συνολικής ισχύος σχεδόν 350 μεγαβάτ.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΔΕΗ επεσήμανε ορισμένες βασικές βασικές προϋποθέσεις που θα κάνουν, όπως ανέφερε, εφικτή μία επιτυχημένη υλοποίηση των εθνικών στόχων, με απόλυτα μετρήσιμα οικονομικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη μία στοχευμένη και αποτελεσματική επικοινωνία, που θα επιτρέπει την πρόσβαση όλων στις αναγκαίες πληροφορίες και ερεθίσματα, προκειμένου να υιοθετηθεί μία αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου σκέψης, η οποία θα διέπει την καθημερινότητά μας τόσο στον επαγγελματικό χώρο, όσο και στην ιδιωτική μας ζωή.

Αυτή η επικοινωνία, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, πρέπει να έχει το όραμα και τη στρατηγική που θα εμπνεύσει και θα καθοδηγήσει τόσο τους πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις προς την εξοικονόμηση και τις πράσινες λύσεις και επενδύσεις. Είναι επίσης απαραίτητη η θέσπιση ενός μηχανισμού καταγραφής των προγραμματισμένων δράσεων, καθώς και του απαιτούμενου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης για σωστό προγραμματισμό και έγκαιρη αναγνώριση σχετικών αδυναμιών.

Απόλυτα αναγκαία, όπως είπε, είναι επίσης η παροχή συγκεκριμένων κινήτρων για την προώθηση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών και λύσεων, που προάγουν την περιβαλλοντική έρευνα και καινοτομία, ενώ οι πρωτοπόροι πρέπει να αναγνωρίζονται και να επιβραβεύονται ειδικά σε ότι αφορά πιλοτικά προγράμματα και επενδύσεις που οδηγούν όχι μόνον στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αλλά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.

Τέλος, κατά τον πρόεδρο της ΔΕΗ, είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όλων των φορέων και των οργανισμών, όπως πανεπιστήμια, επιμελητήρια, τοπικοί φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και των επενδυτών και πιστωτικών ιδρυμάτων που θα στηρίξουν οικονομικά τις επενδυτικές πρωτοβουλίες για την καινοτομία στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: