DEH

DEH

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΕ: 100.000 νέες θέσεις εργασίας & επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ,

Eπενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 16,4 δισ. ευρώ για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και 4-5 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού, που συνολικά θα δημιουργήσουν γύρω στις 100.000 νέες θέσεις εργασίας, πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2020, όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη.


Ο στόχος για το 2020 είναι το 40% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού να προέρχεται από ΑΠΕ σε σχέση με το 13% σήμερα, εκ των οποίων το 7% αφορά στα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.

Σχέδιο

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ανανεώσιμη ενέργεια, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα
από την Κομισιόν, στο ελληνικό σύστημα πρέπει να εγκατασταθούν περί τα 10.500 νέα ανανεώσιμα μεγαβάτ, εκ των οποίων περί τα 6.300 αιολικά και πάνω από 2.000 φωτοβολταϊκά.

Από τα στοιχεία που έδωσαν η υπουργός και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, προκύπτει σε όλη τη χώρα λειτουργούν «αιολικά» 1. 218,5 MW έναντι 1.166,9 MW στο τέλος 2009 και 139,7 «ηλιακά» MW, από 53 MW. Υπό κατασκευή βρίσκονται γύρω στα 300 MW αιολικά και 200 MW φωτοβολταϊκά.

«Τα φωτοβολταϊκά δεν είναι το νέο ελ ντοράντο. Δεν υπάρχει κότα που να κάνει χρυσά αυγά» δήλωσε η υπουργός, αφήνοντας να διαφανεί πως αν δεν εγκαταλειφθούν πολλές επενδύσεις από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, τότε θα «κοπούν» στο τέλος της διαδικασίας, με βάση τη σχετική πρόβλεψη της υπουργικής απόφασης για αναστολή αδειοδότησης, όταν η συνολική ισχύς προσεγγίσει το πλαφόν που έχει τεθεί ανά κατηγορία ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες αδειοδοτήθηκαν 3.400 MW σε έργα ΑΠΕ, περίπου το 1/3 της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος που αδειοδοτήθηκε τα τελευταία 15 χρόνια.

ΔΕΣΜΗΕ

Σε σχέση με τα δίκτυα μεταφοράς ο πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο νέος σχεδιασμός (ΜΑΣΜ) προβλέπει τη διασύνδεση όλων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και την αναβάθμιση των δικτύων, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν ανανεώσιμη ενέργεια. Πρόκειται για επενδύσεις της τάξης των 4-5 δισ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 830 εκατ. ευρώ αφορούν σε έργα ενίσχυσης υφιστάμενων υποδομών και τα 300 εκατ. ευρώ σε έργα επέκτασης που θα πληρώσουν οι επενδυτές (π.χ. το καλώδιο που διασυνδέει ένα αιολικό πάρκο με το δίκτυο).

Από την ολομέλεια της ΡΑΕ αναμένεται να εγκριθεί σήμερα άδεια παραγωγής για αιολικό πάρκο στην Κρήτη συνολικής ισχύος 1.002 MW του ομίλου Κοπελούζου, ενώ σε προσεχή ολομέλεια αναμένεται να συζητηθεί ανάλογο αίτημα για πάρκο 1.000 MW της Τέρνα στην Κρήτη. Και οι δύο επενδύσεις προβλέπουν γραμμή μεταφοράς που θα συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο και μάλιστα οι άδειες παραγωγής θα περιλαμβάνουν τη σύνδεση

Δεν υπάρχουν σχόλια: