DEH

DEH

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ελαφρά, υγιεινά και πλούσια ή το τέλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού και της επετηρίδας

του Βαγγέλη Παπαδόπουλου
Είναι γενικά αποδεκτή η άποψη, ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μία απομαζικοποίηση των σωματείων με την αποχώρηση των εργαζομένων από μέλη, αλλά και την απομάκρυνση των μελών από τις δραστηριότητες των σωματείων.


Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που ακόμα και στις τελευταίες σκληρές και οδυνηρές αποφάσεις της κυβέρνησης, για τους εργαζόμενους, τα σωματεία να μην μπορούν να κινητοποιήσουν ούτε τους «εκλεγμένους» στα διάφορα όργανα των σωματείων.
Τι συμβαίνει;

Κατ αρχή να ξεκινήσουμε από τον ορισμό του συνδικαλισμού.

Ένας αποδεκτός, από πολλούς, ορισμός : Συνδικαλισμός είναι η έκφραση της αντίθεσης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας.

Βαδίζουν, σήμερα, σ αυτό το δρόμο σήμερα οι συνδικαλιστές μας;

Εκφράζουν και προωθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας;

Κατά τη γνώμη μας όχι.

Αν ανατρέξουμε στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ, θα δούμε καθαρά ότι πολλές φορές, πολλοί συνδικαλιστές μας και μάλιστα από τους ηγέτες, αλλού στόχευαν και άλλα ονειρευόταν, προσπαθούσαν με κάθε μέσο να σταματήσουν να εκφράζουν τους εργαζόμενους και να γίνουν όργανα της εργοδοσίας η της κυβέρνησης.

Ας θυμηθούμε μερικά τρανταχτά παραδείγματα.
Το 1981 ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εγκαταλείπει τους εργαζόμενους και διορίζεται υποδιοικητής της ΔΕΗ, όργανο της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Το 1997 ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εγκαταλείπει τους εργαζόμενους και διορίζεται Γενικός Γραμματέας Υπουργείου, όργανο της κυβέρνησης.

Ο επόμενος πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μετά τη λήξη της θητείας του, εγκαταλείπει τους εργαζόμενους και αναλαμβάνει σύμβουλος υπουργού, όργανο της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ, στο Δ.Σ της ΔΕΗ, πριν τη λήξη της θητείας του, εγκαταλείπει τους εργαζόμενους και διορίζεται εκπρόσωπος της πλειοψηφίας στο Δ.Σ της ΔΕΗ, όργανο της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Ακόμα και ο γνωστός φύλακας των λιγνιτωρύχων , διαπραγματεύεται να εγκαταλείψει τους εργαζόμενους και να διορισθεί, άκου-άκου σαν ειδικός, στο Δ.Σ της θυγατρικής της ΔΕΗ, ΔΕΗ-ΑΠΕ(ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), όργανο της εργοδοσίας.

Προχθές σε αιφνίδια μυστική επίσκεψη του προέδρου της ΔΕΗ στον ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, αντί να συνοδεύεται από υπηρεσιακά όργανα, συνοδευόταν από «συνδικαλιστές» , τους προέδρους του κεντρικού και τοπικού Σπάρτακου, αναρωτηθήκατε κύριοι ότι μάλλον η θέση σας ήταν δίπλα στους εργαζόμενους;

Βλέποντας αυτά οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται, σκέφτονται και στο τέλος γυρίζουν την πλάτη και αδειάζουν τα σωματεία, αλλά όπως φαίνεται αυτό δεν τους πειράζει τους λεγόμενους «συνδικαλιστές», πιθανόν και να το επιθυμούν για να μην τους έχουν στα πόδια τους.

Τα τελευταία 20 χρόνια (πρώτη φορά έγινε επίσημη καταγγελία για μαζική νοθεία στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων το 1989), εφαρμόζουν αντιδημοκρατικές και παράνομες μεθόδους στην "καταμέτρηση" των ψηφοδελτίων, με μοναδικό στόχο αυτό που το λένε ως απόφαση της «παράταξης» πριν την διενέργεια των εκλογών «οι εκλεγμένοι επανεκλέγονται», την προσωπική τους επιβίωση, ξεχνούν ότι η περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης με την μη καταμέτρηση των σταυρών είναι ο πυρήνας του φασισμού.
Και μπορούν να το κάνουν αυτό και δεν υπάρχουν αντιστάσεις;

Κατά αρχή η περίφημη συγκρότηση των αναλογικών προεδρείων μονιμοποιεί τις δύο μεγάλες παρατάξεις(διαφορές μεταξύ τους μετά τις εκλογές δεν υπάρχουν, μόνο μοιρασιά) στην ηγεσία των συνδικάτων.

Αυτό σε πρώτη φάση έφερε σαν αποτέλεσμα στις εκλογές να ενδιαφέρονται οι παρατάξεις μόνο να μετρηθούν σωστά τα ψηφοδέλτια κατά παράταξη, μετά η κάθε μία ας κάνει ότι θέλει στην καταμέτρηση των σταυρών, με αυτό τον τρόπο έγινε και η αντικατασταση των κανονικά εκλεγμένων με τους "εκλεκτούς και άξιους" .

Παραβιάζουν βασικούς κανόνες της εκλογικής νομοθεσίας, όλοι ξέρουμε ότι ο δικαστικός ανακοινώνει τα αποτελέσματα των εκλογών και ανακηρύσσει τους επιτυχόντες και στην πρώτη συνεδρίαση για συγκρότηση του οργάνου όποιος θέλει να παραιτηθεί μπορεί να το κάνει.

Όχι, εδώ γίνεται άλλη πατέντα τους «παραιτούν » στη εφορευτική επιτροπή, παράνομα κρυφά από τους ενδιαφερόμενος και χωρίς να αναγραφεί στα πρακτικά ο αριθμός των ψήφων και η σειρά κατάταξης(φημολογείται ότι κορυφαίος σήμερα στη ΓΕΝΟΠ στις τελευταίες εκλογές ήταν 70ος και «παραίτησαν» όλους τους προηγούμενους).

Σταμάτησαν να ανακοινώνουν αποτελέσματα με αριθμό ψήφων, μόνο αλφαβητική κατάσταση εκλεγομένων, ακόμα τους αναπληρωματικούς έκαναν παιχνίδι.

Άλλο παράδοξο, παλεύουν για τα ΒΑΕ για τους εργαζόμενους, η πλειοψηφία όμως των συνδικαλιστών «ξεχνάνε» να βγουν στη σύνταξη, γιατί αυτοί ανήκουν σε άλλη κατηγορία, στα « ελαφρά, υγιεινά και πλούσια».

Ελαφρά γιατί νομίζουν ότι όταν έχουν συνδικαλιστική άδεια δεν πρέπει να βρίσκονται μέσα στους χώρους δουλειάς για να ενημερώνουν τους συναδέλφους και να προωθούν τη λύση των προβλημάτων, αλλά να γεμίζουν πρωϊ-πρωϊ τις καφετέριες της Κοζάνης και Πτολειμαϊδας.

Υγιεινά γιατί ελάχιστες ώρες είναι στους ανθυγιεινούς χώρους εργασίας και όλη την εργασιακή ζωή τους την περνάνε στα γραφεία, στα ξενοδοχεία, στα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας και πλούσια , γιατί με τις μεγάλες συνδρομές που εισπράττουν από τα μέλη των συνδικάτων , έχουν για όλα τα έξοδά τους , δυο –δυο κινητά…κλπ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά όλα αυτά Βαγγέλη, αν και λίγο καθυστερημένα. Όμως η αλήθεια είναι ότι κι εσύ δεν κακοπέρασες όλα αυτά τα χρόνια με το σύστημα ΠΑΣΟΚ! Αποσπάσεις σε βουλευτή, συμμετοχή επ΄ αμοιβή σε επιτροπές και επιτροπάτα αλλά και στη δουλειά μην παραπονιέσαι δεν σκοτώθηκες όλα αυτά τα χρόνια! Αφού όλα τα χρόνια είσαι τρόφιμος της "πράσινης νομενγκλατούρας". Τώρα γιατί τα παραπαονάκια και τα καρφώματα των συντρόφων;
Φαίνεται ότι τώρα μοιράζουν την πίτα μόνο στους δικούς τους ο Κάτανας με τον Αδαμίδη, τα νέα αστέρια του Εργοδοτοκυβερνητικού Συνδικαλισμού.
Όμως κάνε λίγο υπομονή.
Η ΠΑΣΟΚΑΡΑ πάντα ανταμείβει αυτούς που τη βοήθησαν και τη βοηθούν.

Ο Βαρύς και Ανθυγιεινός παλιάργατος.