DEH

DEH

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

«ΚΑΛΕΣΜΑ» ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ απέναντι στο Μνημόνιο και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ για ένα καλύτερο ΑΥΡΙΟ

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνθήκες πρωτόγνωρης, από την περίοδο του Μεσοπολέμου μέχρι σήμερα, οικονομικής κρίσης, οι οποίες καθημερινά διευρύνονται, βάζοντας στη «μέγγενη» ολόκληρη την κοινωνία και κατ’ επέκταση μεγάλες επαγγελματικές ομάδες. Η ανεργία αυξάνεται διαρκώς, ενώ την ίδια στιγμή η ανάπτυξη βαλτώνει, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα το παραμικρό ενδεχόμενο έστω και μερικής αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένη τη δεσμευτική και μονόπλευρη συνταγή του μνημονίου, το οποίο συνδιαμόρφωσε η κυβέρνηση με την τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι φτωχοί απασχολούμενοι και οι ψευδοαπασχολούμενοι με τα μπλοκάκια, τις συμβάσεις – «λάστιχο» με τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία, από οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα και αν προέρχονται, μαζί με τους επιχειρηματίες, σχεδόν οποιουδήποτε οικονομικού βεληνεκούς, με απροστάτευτους τους μικρομεσαίους, διαβιούν καθημερινά μέσα σε ένα ζοφερό περιβάλλον, μη έχοντας καμιά ελπίδα διεξόδου, από τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της τραγικής πραγματικότητας, για τα επόμενα χρόνια. Οι συντάξεις ήδη κόπηκαν ετσιθελικά, οι μισθοί ψαλιδίστηκαν, οι προσλήψεις γίνονται ρεγάλο των 600 και ακόμη λιγότερων ευρώ, εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών ανατράπηκαν μέσα σε μια νύχτα με άκρως αντιδημοκρατικές διαδικασίες, τα «λουκέτα» διαδέχονται το ένα το άλλο και η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμμένει σε μια σταθερά προσανατολισμένη πολιτική σκληρής λιτότητας, (πρωτοφανούς για τα διεθνή παραδεκτά δρώμενα) και περικοπών οι οποίες έχουν βάλει την αγορά σε μια καταστροφική τροχιά, με ανοικτό, βραχυπρόθεσμα, το ενδεχόμενο της οριστικής κατάρρευσης.

Οι αλλεπάλληλες αλλαγές του φορολογικού συστήματος, στο μόνο που τελικά καταλήγουν, είναι να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα αδύναμα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας και να ανοίγουν ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες φοροκλοπής και φοροαπαλλαγής, γι’ αυτούς που χρόνια δεν πληρώνουν τίποτε σχεδόν στο κράτος από τα εισοδήματά τους, που παραδόξως στην πραγματικότητα είναι τεράστια.

Οι ανακοινώσεις της νέας ηγεσίας περί σύλληψης των φοροκλεπτών και της αύξησης των εσόδων αποδεικνύεται όλο και περισσότερο μεγάλο παραμύθι, αφού όλες οι προβλέψεις των εισπράξεων από τη φορολογία έχουν πέσει έξω πάνω από το 50%. Αυτός είναι και ένας σημαντικός λόγος που η ΤΡΟΪΚΑ επιλέγει κάθε φορά, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών, μέτρα που αποδίδουν εύκολα, σίγουρα και γρήγορα αλλά σε βάρος και πάλι μόνο του φτωχού πλέον λαού.

Μέσα σε αυτό το πραγματικά ασφυκτικό πλαίσιο, όπου κυριαρχούν οι «αριθμοί» και αγνοείται ο «άνθρωπος», τα δεδομένα για τις πλειοψηφούσες ομάδες της κοινωνίας γίνονται ακόμη πιο απειλητικά για το μέλλον και την επιβίωση τους, είτε λόγω της αδυναμίας είτε της ανυπαρξίας φορέων και οργανώσεων ικανών να προωθήσουν αποτελεσματικά τις απόψεις, τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες τους και φυσικά να αντισταθούν αντιδρώντας δυναμικά απέναντι στη μονόπλευρη «αρπακτική» πολιτική της κυβέρνησης, η οποία απολαμβάνει το ρόλο της ως άλλη, σύγχρονη, «πολιτική Μήδεια». Όσοι ανήκουν στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα να αγωνιστούν για το αύριο, για να έχουν το δικαίωμα στην προοπτική εξόδου από το μνημόνιο και στην ελπίδα για το αύριο. Καθημερινά γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι πλέον ευάλωτες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες της χώρας, σηκώνουν το «σταυρό του δημοσιονομικού μαρτυρίου» και της οικονομικής τους εξαθλίωσης και εξόντωσης, χωρίς να έχουν την παραμικρή δυνατότητα να ακουστούν και πολύ περισσότερο δε να εισακουστούν από την πολιτικής και την πολιτεία υπευθύνους και αρμόδιους.

Εξάλλου οι κυβερνώντες τη χώρα δείχνουν αρνητικοί σε οποιαδήποτε διαδικασία διαλόγου, (το βάθρο της δημοκρατίας ελέγετο άλλοτε), με οποιονδήποτε φορέα της κοινωνίας, προκειμένου να ακούσουν έστω τις θέσεις και τις εκτιμήσεις τους.

Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται με αυτή την Κυβέρνηση η οποία, από τότε που ανέλαβε, δεν έχει κάνει επί της ουσίας κανένα διάλογο και για κανένα θέμα. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του μνημονίου, του ασφαλιστικού αλλά και οι τελευταίες συναντήσεις των φορέων της κοινωνίας με τον Πρωθυπουργό, που κυριολεκτικά εξαφάνισαν κάθε έννοια του διαλόγου.

Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση της ίδρυσης και αποφασιστικής δράσης της Κίνησης Ανεξάρτητων Λειτουργών που αντιτίθενται στο Μνημόνιο και την Αδιαλλαξία (ΚΑΛΕΣΜΑ).

Τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης, έχοντας επίγνωση του οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος στο οποίο κινείται η κοινωνία και το επιχειρείν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στοχεύουν:

Α) στην άμεση προώθηση δυναμικών κινήσεων, υπέρ της ουσιαστικής και αποτελεσματικής προάσπισης των δικαιωμάτων, κάθε κοινωνικής και επαγγελματικής ομάδας η οποία βάλλεται από άδικα, μονόπλευρα και αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας μέτρα της συμφωνίας, την οποία συνδιαμόρφωσε και υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα, και

Β) στη λήψη πρωτοβουλιών για τη μετάβαση σε ένα «αύριο» προοπτικής, ελπίδας, ισονομίας, ανάπτυξης και ευημερίας.

Μέσα από πρωτοβουλίες και ενέργειες κάθε μορφής, η Κίνηση Ανεξάρτητων Λειτουργών που αντιτίθενται στο Μνημόνιο και την Αδιαλλαξία (Κ.Α.ΛΕ.Σ.Μ.Α.), τίθεται στη διάθεση κάθε κοινωνικής και επαγγελματικής ομάδας, από όλη την Ελλάδα, του κάθε εργαζόμενου, άνεργου και συνταξιούχου, κάθε μικρομεσαίου επιχειρηματία, εμπόρου και βιοτέχνη, κάθε συμβασιούχου και πρώην απασχολουμένου με καθεστώς stage, που μέχρι στιγμής νιώθουν και είναι φιμωμένοι, αδυνατώντας να αντιδράσουν στην προσπάθεια οικονομικής επιβίωσης τους. Τα μέλη της θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προώθηση κοινωνικά φιλελεύθερων πολιτικών, γνωρίζοντας ότι το μνημόνιο δεν αποτελεί μονόδρομο, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, αλλά απατηλή προσδοκία και πισωγύρισμα της Ελλάδας σε δεκαετίες που μέχρι πρότινος θεώρησαν βέβαιο ότι είχαν περάσει ανεπιστρεπτί, με αλόγιστες και ανυπολόγιστες σε καταστροφικές συνέπειες στον κοινωνικό ιστό και στην οικονομία της χώρας για όσο χρόνο συνεχίσει η εφαρμογή του.

Η Κίνηση αυτή των πολιτών, μέσα, καταρχήν, από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου, (μέσω μπλογκ και άλλων διαδικτυακών χώρων, όπως του facebook), θα καταγράφει τα αποτελέσματα και τις συνέπειες που έχει το μνημόνιο στον κόσμο της απασχόλησης, σε όλη την Ελλάδα, θα προβάλλει τις θέσεις και τις απόψεις όλων όσων επιθυμούν να αντιδράσουν απέναντι στο μνημόνιο και να καταθέσουν τις προτάσεις για την απόδραση σε ένα άμεσο μελλοντικό περιβάλλον ισονομίας, ανάπτυξης και ευημερίας. Για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης προτάσεων τεκμηριωμένων, συμβάλλουν ήδη ενεργά, είτε ως μέλη της κίνησης είτε ως συνεργάτες-στήριξης, ακαδημαϊκοί, εργατολόγοι, έγκυροι μελετητές του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, πολιτικοί του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με αρμοδιότητα στις κοινωνικές υποθέσεις, συνδικαλιστικά στελέχη αναγνωρισμένης αξίας, μέλη καταναλωτικών οργανώσεων και δημοσιογράφοι.

Η δράση της Κίνησης έχει και θα έχει αμερόληπτο χαρακτήρα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο και τα μέλη της προσωρινά διοικούσας επιτροπής της Κίνησης, θα έχουν τον όρο «λειτουργοί». Μέσα από την προσωρινή διοικούσα, θα διευρύνεται και θα συμπληρώνεται-από όσους εκδηλώνουν επιθυμία να συμμετάσχουν και να συμβάλλουν. Τα μέλη της θα προέρχονται από κάθε κοινωνική κατηγορία, από κάθε μορφωτική βαθμίδα και φυσικά από όλους τους κλάδους της κοινωνικά φιλελεύθερης οικονομίας.

Το Κ.Α.ΛΕ.Σ.Μ.Α. αντίστασης απέναντι στο μνημόνιο και της προοπτικής διεξόδου σε ένα «αύριο» ισονομίας, ανάπτυξης και ευημερίας για όλους είναι επίσης ανοικτό σε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, που βρίσκεται μέσα σε ένα περιβάλλον με ακραία αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά, μπορεί να αντισταθεί και να επιβιώσει, δημιουργώντας προϋποθέσεις καλύτερων αύριο.

Καλούμε λοιπόν όλους τους ενεργούς πολίτες που έχουν τις ίδιες στοχεύσεις με το Κ.Α.ΛΕ.Σ.Μ.Α., να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια-ως μέλη του, για να ενισχυθούν οι ευάλωτες κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες του πληθυσμού. Για να βρει η χώρα σύντομα ένα διέξοδο από το αδιέξοδο του πρώτου μνημονίου, των παραρτημάτων και προσθηκών αυτού- τα άδικα μέτρα που ακολουθούν και θα συνεχίσουν, όπως συνεχώς αποκαλύπτεται, να διαμορφώνουν και τους επόμενους μήνες και χρόνια, το οικονομικό περιβάλλον της χώρας για τους πολίτες, σε «θάλαμο αερίων».

Τα μέλη της προσωρινά διοικούσας επιτροπής (αλφαβητικά)*:

Βασιλόπουλος Γιάννης - Γενικός Γραμματέας Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας

Βαβουγιός Παναγιώτης - Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων

Γαλάνης Γεώργιος - Μέλος Προεδρείου Πανελλήνιου Συλλόγου Συμβασιούχων Υπουργείου Πολιτισμού

Γεωργακόπουλος Δημήτρης - Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Συμβασιούχων Έργου ΙΚΑ

Δρίκος Γεώργιος - Μέλος Διοίκησης Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας

Ηλιόπουλος Ηλίας - Γενικός Γραμματέας Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Κακαριάρης Γεώργιος - Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων

Κασσές Ερμής - Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων

Μαγκλάρας Μάκης - Πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων

Μητσώνη Ρούλα - Συνδικαλιστικό στέλεχος εργαζομένων στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Μπίσιλα Γιώτα - Μέλος Διοίκησης Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Μπουζούλας Ευάγγελος - Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΕ

Πάλλης Ευάγγελος - Μέλος Δίοικησης Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδας

Παπαγιάννης Βασίλειος - Εκπαιδευτικός - Αιρετός εκπρόσωπος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Πολυμερόπουλος Βασίλειος - Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τσαλικάκης Γεώργιος - τ. Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΕ & Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Ελλάδας

Φαρμάκης Νίκος - Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Εργαζομένων ΟΤΕ
(* και θα συμπληρώνεται από εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων και επαγγελματικών οργανώσεων )

http://www.e-kalesma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: