DEH

DEH

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Σηκώνουν μπαϊράκι οι πράσινοι συνδικαλιστές

Σημαιοφόροι κατά της εφαρμογής του μνημονίου και εκφραστές της τάσης που διογκώνεται στο ΠαΣοΚ κατά της λήψης νέων οικονομικών μέτρων ανέλαβαν από την περασμένη Παρασκευή οι συνδικαλιστές του ΠαΣοΚ, ενισχύοντας τις αντιδράσεις που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Επικεφαλής του ιδιότυπου αυτού αντάρτικου τέθηκαν ήδη ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ.Παπασπύρος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος ανακοινώνοντας ότι στο εξής δεν θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις κομματικών οργάνων, θεωρώντας ότι η κομματική τους ιδιότητα είναι πλέον ασυμβίβαστη με την κομματική τους
 ταυτότητα. Η πρωτοβουλία των δύο συνδικαλιστών, αλλά και η αντίστοιχη δραστηριότητα του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Ν.Φωτόπουλου, συζητήθηκε έντονα στο περιθώριο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα και αποτέλεσε τον άλλο πόλο των επιχειρημάτων απέναντι στην έκκληση που απηύθυνε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου καλώντας τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να αντισταθούν στην ατμόσφαιρα μιζέριας που διαμορφώνεται.

Απέχουν από το Εθνικό Συμβούλιο

Οι κκ. Παναγόπουλος και Παπασπύρος είχαν προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα ότι δεν επρόκειτο να συμμετάσχουν στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, παραμένοντας πιστοί στη στάση που τηρούν από τις αρχές του έτους και ειδικότερα από τη στιγμή που η κυβέρνηση πορεύτηκε στον δρόμο του μνημονίου.

Η αποχή τους ερμηνεύτηκε ως προάγγελος μιας μαχητικότερης στάσης κατά της ηγεσίας του ΠαΣοΚ, που θα μπορούσε να φτάσει έως και την αποχώρησή τους από το κόμμα. Το δεύτερο προς το παρόν φαίνεται ότι δεν τίθεται από τους ίδιους ως ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, και οι δύο γνωρίζουν ότι η απόλυτη ρήξη με το κόμμα, το οποίο χρόνια τους στηρίζει εκλογικά, θα τους οδηγούσε σε μια περιθωριοποίηση που είναι λογικό ότι επιθυμούν να αποφύγουν.

Ο κ. Παπασπύρος δηλώνει ότι η στάση της ΑΔΕΔΥ στην ουσία επιβάλλει την αποχή του από τις εργασίες μιας κομματικής συνεδρίασης υπό τις παρούσες συνθήκες. Τα περί αποχώρησης από το κόμμα τα αντιμετωπίζει ως επικοινωνιακά τεχνάσματα που δεν έχουν σχέση με τους σχεδιασμούς του και λέει απλώς: «Εγώ ως εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ δεν έχω θέση σήμερα σε τέτοιου τύπου κομματικές συνεδριάσεις. Τι να πω που δεν το έχω πει και τι συζήτηση να γίνει αφού όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι προειλημμένες;». Οπως έχει ήδη προαναγγείλει, δεν σκοπεύει να παραστεί ούτε στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, παρά μόνον στις διαδηλώσεις που θα οργανωθούν στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα.

Ερχονται και τα συλλαλητήρια

Από τις κομματικές συνεδριάσεις θα απουσιάζει και ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος όμως δηλώνει ότι θα παραστεί στην ομιλία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ. «Αυτός είναι ο θεσμικός μας ρόλος,να παριστάμεθα σε τέτοιες εκδηλώσεις και παράλληλα να διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας. Και στον Καραμανλή πηγαίναμε και τον ακούγαμε» λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Σε κάθε περίπτωση η κομματική τους συμπεριφορά θα αξιολογηθεί από την κυβέρνηση, ανάλογα με τον δυναμισμό των κινητοποιήσεων που προετοιμάζουν για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, αλλά και για το φθινόπωρο που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ακόμη πιο θερμό από τα συλλαλητήρια του Απριλίου και του Μαΐου.

Αλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φρόντισε να τους προειδοποιήσει στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους κοινωνικούς φορείς στο Μέγαρο Μαξίμου, υπενθυμίζοντας τα τραγικά γεγονότα και τον θάνατο των τριών υπαλλήλων της Μarfin στη Σταδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: